Home » Cultură » „Sunetul muzicii”. Ce a fost real și ce a reprezentat ficțiune într-unul din cele mai iubite filme

„Sunetul muzicii”. Ce a fost real și ce a reprezentat ficțiune într-unul din cele mai iubite filme

„Sunetul muzicii”. Ce a fost real și ce a reprezentat ficțiune într-unul din cele mai iubite filme
Julie Andrews în „Sunetul muzicii”. Sursa foto: Profimedia
Publicat: 15.11.2022

Sunetul muzicii este unul dintre cele mai cunoscute și mai iubite filme din istoria cinematografiei. Produs în 1965, în regia lui Robert Wise, pe o muzică de Oscar Hammerstein II, Richard Rodgers și Irwin Kostal, filmul i-a avut ca protagoniști pe faimoșii Julie Andrews (interpreta personajului Maria) și Christopher Plummer (în rolul căpitanului de marină Georg von Trapp).

În 1966, a câștigat Oscarul pentru cel mai bun film, cel mai bun regizor, cel mai bun montaj, cel mai bun mixaj sonor și pentru cea mai bună coloană sonoră, în același an Julie Andrews și Robert Wise fiind, de asemenea, recompensați cu Globul de aur pentru cea mai bună actriță și, respectiv, cel mai bun regizor.

Cu un buget de 8 milioane de dolari, Sunetul muzicii a avut încasări de aproape 290 de milioane de dolari, clasându-se timp de cinci ani pe primul loc în topul filmelor cu cele mai mari încasări din istorie și fiind considerat cel mai de succes musical.

Adevăruri vs ficțiune

Sunetul muzicii se bazează pe musicalul The sound of music compus în 1959 de Richard Rodgers pe versurile lui Oscar Hammerstein II, inspirat din memoriile „Povestea cântăreților familiei Trapp”, scrise de Maria von Trapp (născută Kutschera). Cu toate acestea, intriga filmului nu a fost mereu fidelă realității.

Sunetul muzicii prezintă povestea Mariei, o fată modestă care fusese crescută la mănăstire și care devine guvernanta celor șapte copii ai căpitanului Von Trapp, un bărbat serios și autoritar care pe parcurs ajunge să se îndrăgostească de Maria. Guvernanta, o femeie plină de viață, blândă, optimist, îi cucerește pe copii și le deschide gustul pentru muzică. În lumea care părea aproape perfecta, liniștea familiei von Trapp este perturbată de naziști, astfel că Maria și căpitanul plănuiesc să fugă din Austria în Elveția împreună cu toți copiii.

Atunci când adevărata Maria von Trapp a fost invitată de Julie Andrews (actrița care i-a interpretat rolul în film) într-una din emisiunile show-ului ei de televiziune The Julie Andrews Hour, aceasta i-a lăudat performanța actriței spunând că a fost absolut minunată, mai puțin partea în care performa yodeling-ul. Legat de familia von Trapp, cea în jurul căreia se petrece acțiunea, în film reușește să scape de naziști trecând munții în Elveția, dar în realitate von Trapp a luat trenul spre Italia (de acolo plecând mai departe spre Statele Unite ale Americii), cu o zi înainte ca Austria să-și închidă granițele. Dacă ar fi ales ca variantă munții Austriei, ar fi ajuns în Germania, dând nas în nas, probabil, cu Hitler și oamenii săi.

În realitate, familia von Trapp avea 10 copii și nu șapte câți apăreau în Sunetul muzicii, iar adevărata Maria Trapp se angajase să aibă grijă de unul singur și nu de toți, așa cum se întâmplă în film. Cât despre căpitan, cel real, nu personajul sever și lipsit de umor interpretat de Christopher Plummer, acesta era descris ca fiind un om tare blând, total diferit de cum a fost el creionat în film. Tot în realitate, Maria nu l-a iubit pe soțul ei, căpitanul von Trapp. „Adevărul este că nu eram deloc îndrăgostită de el. L-am plăcut, da, însă nu l-am iubit. Dar îi iubeam foarte mult pe copii, așa că, într-un fel sau altul, pot spune că m-am măritat cu ei”.

Christopher Plummer a urât filmul

Când producătorii de la Hollywood-ul au început să contureze proiectul filmului, inițial le-au avut în vedere pentru rolul principal feminin pe actrițele Audrey Hepburn, Doris Day și Anne Bancro, iar în momentul în care s-au oprit la Julie Andrews, aceasta a ezitat și a fost cât pe ce să refuze propunerea, temându-se că rolul este prea asemănător cu acela pe care îl jucase în Marry Poppins, cu un an în urmă. Pe de altă parte, Christopher Plummer, pentru rolul din film, a învins candidați precum Bing Crosby, Rex Harrison și Sean Connery.

Așa cum a scris presa internațională, lui Christopher Plummer i-a displăcut atât de mult filmul, încât l-a numit The sound of mucus (Sunetul mucusului). „Pentru că a fost îngrozitor, sentimental și siropos. A trebuit să te străduiești prea mult ca să inserezi și ceva umor, în cantități minuscule, de altfel”, spunea actorul care în timpul filmărilor a băut și a mâncat atât de mult, încât nu-l mai încăpeau costumele din recuzită. De altfel, chiar el a recunoscut faptul că era deseori beat la filmări.

„Nu mi s-a părut că e cel mai bun rol al meu. Am vrut chiar să scap cu orice preț de imaginea perfectului căpitan Von Trapp. Mi se părea o dulcegărie desuetă” (Christopher Plummer)

Ultima supraviețuitoare a familiei von Trapp a murit în 2014

S-a dorit ca filmările să se realizeze în adevărata casă a familiei von Trapp, dar nu a fost posibil, având în vedere faptul că la acea vreme era ocupată de Missionaries of the Precious Blood, o comunitate de călugări și preoți catolici. În prezent, vila este transformată în hotel, începând cu anul 2008. Georg von Trapp a murit în 1947 la vârsta de 67 de ani, iar Maria von Trapp s-a stins în anul 1987, la 82 de ani, în Morristown, Vermont, SUA.

Georg și Maria, care se căsătoriseră cu 11 ani înainte să fugă din Austria, au avut împreună trei copii, Rosmarie (născută în 1929), Eleonore (născută în 1931) și Johannes (născută în 1939).

Rosmarie și Eleonore s-au născut în Austria înainte ca familia să plece în Statele Unite în 1938. Între timp, Johannes s-a născut la Philadelphia. Familia von Trapp, care a ajuns în SUA în 1938, a continuat să cânte sub numele de Trapp Family Singers, mergând în turnee în SUA și în alte țări ale lumii, până în 1957. După ce formația s-a destrămat și von Trapp și-a încheiat cariera muzicală, membrii familiei au îmbrățișat diferite profesii.

Unii au devenit misionari în Noua Guinee, alții s-au orientat către medicină și învățământ, iar alții au intrat în domeniul turismului ocupându-se de cabana familiei, Trapp Family Lodge din Vermont. Ultimul membru al familiei von Trapp, Maria Franziska, a murit în 2014, la vârsta de 99 de ani.

Surse:

https://www.mentalfloss.com/article/61706/14-things-you-might-not-know-about-sound-music

https://www.vogue.co.uk/arts-and-lifestyle/article/the-sound-of-music

https://www.insider.com/sound-of-music-interesting-and-cool-facts-to-know

https://www.britannica.com/topic/The-Sound-of-Music-film-by-Wise

Vă mai recomandăm să citiți și:

„La vie en rose” a fost doar un cântec. Edith Piaf, vrăbiuța muzicii franceze, a avut o viață tristă

Aretha Franklin, regina muzicii soul

Giuseppe Verdi, un compozitor unic în istoria muzicii

O nouă teorie privind originile muzicii: Adevăratele motive pentru care oamenii au început să folosească muzica

Roxana Ioana Ancuța
Roxana Ioana Ancuța
Roxana-Ioana Ancuța este jurnalist cu o experiență de aproape 15 ani în presa scrisă. Absolventă a facultății Școala Superioară de Jurnalistică și având un master în Comunicare și Relații Publice, îi place foarte mult să scrie, aceasta fiind nu doar o profesie, ci un mod de a fi ea ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase