1939, anul special al cinematografiei. Ce actori erau în vogă și ce artiști cădeau în dizgrația Hollywoodului?

31 12. 2022, 16:30

La finalul fiecărui an se trage linie și se numără realizările în fiecare domeniu. Este și cazul cinematografiei. An de an apar noi vedete sau cad în uitare actori consacrați. Însă, anul 1939 a fost mai mult decât un an special. La 1 septembrie începea cel de-al Doilea Război Mondial, totuși, conflagrația nu era încă extinsă, iar viața în multe țări își urma cursul normal, inclusiv în România.

În ultimul număr din anul 1939, revista „Realitatea Ilustrată” publica un articol intitulat „În anul cinematografic 1939. Stelele care s-au născut… stelele care s-au prăbușit”, despre actorii de la Hollywood, care captaseră atenția marelui public din întreaga lume. Și atunci, Hollywood era un adevărat malaxor de vedete, iar producătorii doreau să

„Nimic nu e mai efemer decât cariera unei vedete de cinema. Fiecare nouă stea care se ridică pe firmamentul ecranului – şi aceasta după câțiva ani de pregătiri, de neajunsuri, de lacrimi – stârnește interes o bucată de vreme, un an, doi pentru ca, apoi, peste noapte să fie umbrită de un alt luceafăr, lansat poate chiar de compania ei… Căci producătorii şi mai cu seamă cei din Hollywood, știu că publicul se plictisește dacă vede de prea multe ori același chip.

Fețe noi, este imperativul care-i silește să cutreiere tot pământul, prin agenți speciali, să instituie fel de fel de concursuri, unele mai neobișnuite decât celelalte, pentru a alimenta gustul veșnic schimbător al publicului. Ca orice caz însă și acesta are excepțiile sale”.

Ce noi actori s-au remarcat în anul 1939?

Printre actorii ce aveau să se remarce în industria cinematografică din anul 1939 aveau să se numere Mickey Rooney, Ann Sheridan, John Garfield, Priscilla Lane și Viviane Romance.

Despre Mickey Rooney, „Realitatea Ilustrată” nu avea decât cuvinte de laudă. „Acest tânăr actor, de 17 ani, s-a afirmat vertiginos, deşi şi-a făcut debutul pe ecran încă de la vârsta de 4 ani… Dar pe atunci nu știa precis dacă aparatul de filmat este un balaur sau o jucărie… Astăzi, Mickey este una din cele mai populare vedete ale Americii şi filmele sale fac rețete strălucite. Despre un film al său nu se spune cu Mickey Rooney, ci film Mickey Rooney pur și simplu. Și toate acestea, grație căror haruri dumnezeiești? Simplității, dezinvolturii şi sincerității cu care-și interpretează personajul-tip de adolescent american copilăros, caraghios, de o fermecătoare naivitate.

Aproape în toate filmele sale, vrea să fie bărbat, întreprinde acțiuni pe cont propriu, dar când se izbește de primul obstacol, redevine copil și cere sfatul părintelui său, întotdeauna înțelegător, întotdeauna înțelept. Urmărindu-l pe Mickey Rooney, care răspândește în juru-i aerul unui atât de primăvăratece tinereți, nu se poate să nu te simți cuprins de vraja lui, să nu vrei să-l imiți, să dansezi swing, sau să te sui cu picioarele pe masă”.

Ann Sheridan, regina sex-appealului

În ceea ce o privește pe Ann Sheridan, autorul articolului nu părea convins că era o vedetă de cinema autentică, deoarece în imaginea ei se investiseră sume imense de bani.

„Despre această fermecătoare femeie, nu știm dacă ea poate fi trecută în rândul adevăratelor stele. Căci, deși numele ei flutură pe buzele tuturor, deși a fost aleasă regina sex-appealului, n-a turnat încă niciun rol care să-i justifica faima și titlul de actriță. Avem prilejul s-o vedem doar pe copertele și în cuprinsul magazinelor ilustrate, o vedem doar în fotografii de propagandă, pe cutii de ciocolată, etc. Cazul lui Ann Sheridan, pentru lansarea căreia s-au investit sume fabuloase, înfățișează o enigmă. Și o nostimadă: a vrut să ajungă profesoară și a devenit regina sex-appealului…”

John Garfield, un al doilea Paul Muni

„Acest mare actor dramatic de talia lui Muni ne-a fost prezentat în filmul Vis de tinerețe, în rolul unui ratat, personaj care-i convenea de minune. Astăzi, Garfield se bucură de o reputație extraordinară în Statele Unite şi i se încredințează roluri din ce în ce mai mari, din ce în ce mai complexe. Se spune că va deveni al doilea Paul Muni”, scria „Realitatea Ilustrată” despre John Garfield, popular pentru că a interpretat predominant personaje rebele.

Priscilla Lane și Viviane Romance, vedeta autentică și încarnarea sex-appealului

O altă actriță luată în vizor era frumoasa americană Priscilla Lane. „Deși face parte dintr-un grup de surori, toate vedete, și au apărut împreună prima oară, Priscilla Lane a izbutit să se releve în mod deosebit. Talent, inteligență, sclipiri de farmec adolescent – toate acestea au ridicat-o pe Priscilla – umila figurantă de ieri – în ochii publicului american, făcând dintr-ânsa o autentică vedetă”, nota „Realitatea Ilustrată”.

Autorul articolului amintea și de Viviane Romance, mândria francezilor, o „minunată femeie pe care am aplaudat-o prima oară în Casa din Malta”. „E cea mai superbă apariție a ecranului din ultimii cinci ani, e încarnarea sex-appealului…”, considera „Realitatea Ilustrată”.

Actori care au dezamăgit în 1939. Steaua Marlenei Dietrich înceta să mai strălucească

Anul 1939 a adus și multe dezamăgiri în rândul actorilor. „Multe staruri din galeria marilor celebrități au simțit terenul alunecându-le de sub picioare şi dacă, pentru unele prăbușirea n-a venit încă, va veni curând”, anticipa „Realitatea Ilustrată”.

Marlene Dietrich, Freddie Bartholomew și Luise Rainer erau numele mari de atunci care intrau pe o pantă descendentă a carierei.

„O decadență pe care o înregistrăm cu tot regretul este aceea a Marlenei Dietrich. Vedeta care ajunsese să rivalizeze cu Greta Garbo se găsește la răspântie. În cursul anului care s-a curs n-a turnat niciun film, în ciuda numeroaselor proiecte anunțate. Era vorba să turneze pentru Universal: n-a turnat, apoi într-un studio parisian: nici acest proiect nu s-a realizat. Hotărât lucru. Steaua ei a încetat să mai strălucească. Popularitatea numelui, ecoul pe care-l mai stârnește, este datorită trecutului…

O altă stea care a căzut este Freddie Bartholomew. Eternul dușman al copiilor – staruri- timpul i-a răpit farmecul de copil, nevinovăția, stângăcia adică toate armele cu care lupta… Ultimul său film ‘Lord Jeff’ a fost o decepție. Studiourile nu se mai obosesc să-i caute scenarii adecvate. Chipuri noi…

În sfârșit, Luise Rainer, copleșită sub elogii în urma creației ei din Marele Ziegfield filmul pentru care a fost adusă de la Viena, unde jucase teatru călăuzită de Max Reinhardt a fost atacată de presa yankee, pe motiv c-ar fi o vedetă artificială, exagerată. Nu s-a săvârșit oare o nedreptate?”, întreba „Realitatea Ilustrată”.

Vă mai recomandăm să citiți și:

„Stele căzătoare”. Iată 9 actori care au murit tineri

Stan și Bran, actorii de comedie care au schimbat profund cinematografia

Disney a creat un AI pentru a schimba automat vârsta actorilor

Top 10 cele mai controversate decernări de Premii Oscar