Bernard Arnault, cel mai bogat om din lume

04 02. 2023, 09:30

Francezul Bernard Arnault (73 de ani), colecționar de artă, investitor și om de afaceri, este cel mai bogat om din lume, averea sa ridicându-se la aproape 200 de miliarde de dolari.

Bernard Arnault este acţionarul majoritar al LVMH, cea mai mare companie producătoare de bunuri de lux din lume care deţine în portofoliu 75 de branduri printre care Louis Vuitton, Christian Dior, Moet & Chandon, Sephora și Tiffany & Co. LVMH, cu sediul la Paris, are peste 170.000 de angajați și afaceri anuale de 64 miliarde de euro.

Cu un total de 171 de miliarde de dolari, averea lui Arnault a eclipsat-o recent, în luna decembrie a anului 2022, pe cea de 164 de miliarde de dolari a CEO-ului Tesla, Elon Musk, potrivit Bloomberg Billionaires Index, după ce, cu puțin timp în urmă, Arnault trecuse deja pe primul loc, detronându-l pe Musk în topul celor mai bogați oameni din lume, top realizat de Forbes. (Bloomberg este cel mai important furnizor mondial de știri și informații financiare).

L-a întrecut pe Elon Musk

Născut în Roubaix, în nordul Franței, pe 5 martie 1949, Arnault a absolvit prestigioasa École Polytechnique, o școală de inginerie din Paris. Și-a început cariera în compania de construcții a familiei, Ferret-Savinel, devenind președinte în 1978, după promovări succesive.

Șase ani mai târziu, Bernard Arnault a speculat un moment important pe piața afacerilor din Franța, înțelegând că guvernul francez căuta un nou investitor care să preia Boussac Saint-Freres, o companie producătoare de textile (cea mai importantă în acest domeniu până în anul 1969). Deși falimentară, Boussac Saint-Freres deținea un element cheie – Christian Dior – celebra casă de modă franceză.

Arnault a achiziționat compania, reușind să o revitalizeze și să-i redea profitul orientându-se către o strategie de dezvoltare a companiei prin lansarea grupului în afacerile cu bunuri de lux, devenind în scurt timp, lider mondial în acest segment de produse.

Christian Dior, asul din mânecă

Banii sunt doar o consecință. Întotdeauna spun echipei mele: „Nu vă faceți griji prea mult în privința profitabilității. Dacă îți faci treaba bine, profitabilitatea va veni.”

În 1989, Arnault a cumpărat un pachet acționar majoritar al LVMH (Louis Vuitton Moet Hennessy), la doi după ce grupul fusese format prin fuziunea brandurilor de lux Louis Vuitton și Moët Hennessy. De atunci, Bernard Arnault deține funcția de președinte și CEO al companiei.

Atunci când am preluat Louis Vuitton, toată lumea mi-a spus: „Este deja atât de mare, de cunoscută – tu ce poți face mai mult?” Și de atunci, am înmulțit acel succes de zece ori.

În ultimele trei decenii, Arnault a transformat LVMH într-o mare putere a bunurilor de lux, cu 75 de etichete care vând vinuri, băuturi spirtoase, piese vestimentare, articole din piele, parfumuri, cosmetice, ceasuri, bijuterii, călătorii și sejururi de lux. În 1992, Bernard Arnault a deschis primul magazin Louis Vuitton din China, iar în ianuarie 2021, LVMH a integrat grupului său de companii celebra firmă producătoare de bijuterii de lux, Tiffany & Co, achiziția costând aproape 16 miliarde de dolari.

Sunt înconjurat de creativitate. Partea distractivă este că încerc să transform creativitatea în realitate transpusă în afacerile mele peste tot în lume. Iar pentru a face acest lucru, trebuie să fii conectat cu inovatori și designeri, dar și să le faci ideile viabile și concrete. 

A donat 200 milioane de euro pentru Notre Dame

Dincolo de sfera legată de mega afacerile pe care le conduce, Bernard Arnault și-a dedicat o mare parte din timp și bani acțiunilor filantropice, mai ales în domeniul artei și a culturii. În 2019, grupul LVMH a donat 200 de milioane de euro (212 de milioane de dolari) pentru a ajuta la reconstruirea Notre Dame, după ce un incendiu masiv a devastat catedrala din Paris. În același timp, LVMH a pus la dispoziția statului francez și a autorităților competente, în perioada incidentului, o echipă formată din specialiști arhitecți și experți financiari pentru a ajuta în eforturile de reconstruire a catedralei, dar și în cele de strângere de fonduri.

Arnault, care a deținut de mai multe ori titlul de cel mai bogat om din Europa, este destul de discret cu viața sa privată și nici nu e mare amator de expunere pe rețelele  de socializare. În octombrie a.c., magnatul și-a vândut avionul personal după ce aparatul lui de zbor a intrat în vizorul activiștilor care luptă împotriva schimbărilor climatice și care îl criticau frecvent pe rețelele de socializare.

Într-adevăr, după toate aceste povești, grupul a avut un avion și l-a vândut. Rezultatul este că acum nimeni nu poate să vadă unde mă duc deoarece închiriez avioanele private.

Timp de jumătate de ani, două conturi de pe Twitter – @i_fly_Bernard și @laviondebernard au monitorizat zborurile și emisiile de carbon ale avionului deținut de miliardar.

Bernard Arnault se află la cea de-a doua căsnicie și are cinci copii, toți deținând diverse roluri și poziții în cadrul companiilor pe care le administrează tatăl lor.

Helene Mercier (n.1960), soția lui Arnault, este o cunoscută pianistă de origine canadiană. Cei doi s-au întâlnit prima dată la un eveniment privat în 1989 și s-au căsătorit în 1991. Au împreună trei copii.

Surse:

https://www.hitc.com/en-gb/2022/12/15/who-is-bernard-arnaults-wife-children-and-family-of-worlds-richest-person/

https://edition.cnn.com/2022/12/14/business/bernard-arnault-richest-person/index.html

https://www.britannica.com/biography/Bernard-Arnault

Vă mai recomandăm să citiți și:

Cartea de vizită a lui Elon Musk a ajuns pe Internet. Cum a reacționat cel mai bogat om din lume?

Elon Musk, amenințat de Dmitri Rogozin. Cum a răspuns cel mai bogat om din lume?

Jeff Bezos, cel mai bogat om din lume, susține creșterea taxelor pentru companii

Cel mai bogat om din Asia vrea să construiască următorul gigant tehnologic al lumii