Home » Cultură » Stan Lee, creatorul Universului Cinematic Marvel. Avea origini românești

Stan Lee, creatorul Universului Cinematic Marvel. Avea origini românești

Publicat: 14.03.2023

Stan Lee (1922 – 2018) a fost un creator american de benzi desenate, editor și, mai ales, autorul multor dintre cele mai faimoase personaje ale Marvel Comics, printre care se numără Spider-Man, X-Men, Iron Man, Thor, Hulk, Black Widow, Fantastic Four, Black Panther, Daredevil, Doctor Strange, Scarlet Witch și Ant-Man.

Stan Lee, pe numele său complet Stanley Martin Lieber, s-a născut la 28 decembrie 1922 în New York, SUA, realizările sale profesionale revoluționând industria benzilor desenate și lăsând un impact de durată asupra culturii populare.

Lee și-a început cariera în industria benzilor desenate în 1939 ca asistent la Timely Publications, ce avea să devină, mai târziu, Marvel Comics. A evoluat destul de rapid în meseria sa, devenind editor și scriitor al companiei pentru care lucra. La începutul anilor 1960, Lee, împreună cu artistul Jack Kirby, au creat o nouă linie de benzi desenate care va ajunge să fie cunoscută sub numele de Universul Marvel.

Stan Lee a revoluționat benzile desenate

Una dintre cele mai emblematice creații ale lui Stan Lee este Spider-Man, care și-a făcut debutul în Amazing Fantasy #15 în 1962. Personajul a avut un succes instantaneu, iar Lee a continuat să co-creeze multe alte personaje îndrăgite, inclusiv X-Men, Fantasticii Patru, Thor, Iron Man și Hulk. Fiecare dintre aceste personaje avea abilități unice și ducea lupte personale, făcându-le identificabile pentru cititori. Această abordare a creării de personaje identificabile și cu defecte a fost un contrast puternic în lumea benzilor desenate tipice vremii de atunci, care prezentau personaje unidimensionale, lipsite de profunzimi și mai deloc sofisticate.

Pe lângă co-realizarea acestor personaje, Lee a scris și multe dintre poveștile lor, infuzându-le cu un amestec de umor, acțiune și comentarii sociale. Această abordare a povestirii a ajutat la poziționarea Marvel Comics ca lider în industrie și a stabilit un nou standard pentru poveștile cu benzi desenate.

Lee a jucat, de asemenea, un rol major în dezvoltarea Universului Cinematic Marvel, creând o continuitate comună pentru toate personajele Marvel. Acest lucru a permis evenimente crossover și apariții ale invitaților eroilor lui, extinzând și mai mult Universul Marvel și făcându-l unul dintre cele mai iubite și recunoscute din cultura pop.

În anii 1970 și 1980, Lee și-a extins activitatea trecând dincolo de benzile desenate și creând o serie de filme de succes, emisiuni de televiziune și jocuri video bazate pe acele personaje Marvel cu care se consacrase.

Stan Lee avea origini românești

De-a lungul carierei sale, Lee a primit numeroase premii și recunoașteri, inclusiv Medalia Națională a Artelor în 2008 și o stea pe Hollywood Walk of Fame în 2011. A fost inclus în Will Eisner Award Hall of Fame în 1994 și Jack Kirby Hall în 1995.

Stan Lee s-a stins din viață pe 12 noiembrie 2018, dar moștenirea sa trăiește prin nenumăratele personaje și povești pe care le-a creat. Lee este amintit ca fiind un vizionar și un pionier în industria benzilor desenate, iar influența sa poate fi regăsită în fiecare aspect al culturii populare. Stan Lee va fi mereu amintit ca o adevărată legendă în lumea benzilor desenate.

Stan Lee avea origini românești. Tatăl său, Jack Lieber, cu origini evreiești, s-a născut în România și a emigrat în Statele Unite la începutul secolului XX. Stan Lee s-a născut în New York City în 1922. Jack Lieber era croitor, iar mama lui Lee, Celia Lieber, casnică. În ciuda moștenirii sale românești, Lee nu vorbea deloc limba română și nici nu a reușit să ajungă vreodată în România, dar nu de puține ori a menționat în interviurile pe care le-a dat despre strămoșii lui români, spunând că este mândru de moștenirea sa.

Mama a fost cea mai bună mamă din lume. Mă considera unic. Odată, i-am arătat o poezie pe care am compus-o la școală, iar mama, după ce a citit-o, mi-a spus că sunt al doilea Shakespeare. De atunci, se pare, sunt în stare să fac orice. Este uimitor cum părinții ne schimbă percepția asupra vieții.

Stan Lee a creat și Black Panther, primul super-erou negru mainstream, și X-Men, care a abordat problemele diversității și incluziunii, în anii 1960.

Desene cu mesaje socio-politice

Benzile desenate Spider-Man din acel deceniu făceau referire la războiul din Vietnam, la protestele studenților împotriva acelui conflict, la forme de corupție politică și activism și alte subiecte controversate contemporane.

Succesul său a continuat prin anii 1970, iar din 1980 personaje Marvel precum Incredibilul Hulk au început să apară la televizor înainte ca Hollywood să le folosească ca inspirație în anii 1990.

Benzile desenate sunt povești pentru adulți. Atunci când creștem, nu ne mai atrag poveștile cu vrăjitoare, dar continuăm să iubim eroii fantastici care au tot felul de super puteri. Sunt personaje care seamănă cu noi, oamenii, dar diferența este că acești eroi sunt mult mai puternici decât noi. De aceea Iron Man, Avengers, Spider Man și alții au devenit la fel de populari precum Jack din Jack și vrejul de fasole. Am creat povești despre personaje în care ne putem oglindi cu toții, chiar dacă cei din Universul Marvel au în plus niște calități și extra puteri. (…) Și nu am crezut niciodată că Spider Man va deveni un fenomen mondial. Speram doar să vândă, ca eu să nu-mi pierd jobul.

În 2009, când Marvel a fost vândut către Disney, compania era evaluată la 4 miliarde de dolari. Este probabil ca Lee să fi primit o sumă substanțială din vânzarea Marvel, deși suma exactă nu a fost dezvăluită.

Lee a fost căsătorit timp de 70 de ani cu britanica Joan Boocock, având împreună o fată, Joan Cecilia, cunoscută sub numele de J.C. După moartea tatălui ei în 2018, J.C. s-a implicat în munca de protejare și păstrare a moștenirii lăsate de Stan Lee și, de asemenea, a lucrat la unele proiecte, cum ar fi benzi desenate și seriale animate care prezintă personajele tatălui ei.

Stan Lee a încetat din viață pe 12 noiembrie 2018, la vârsta de 95 de ani.

Nimeni nu a avut un impact mai mare în carierea mea și în tot ceea ce facem la Marvel decât Stan Lee. Stan lasă o moștenire extraordinară, care va supraviețui mult timp după noi toți (Kevin Feige, președintele Studiourilor Marvel)

Surse:

https://www.thesun.co.uk/news/7729461/stan-lees-incredible-journey-from-son-of-romanian-immigrants-in-great-depression-new-york-to-54million-comic-book-king/

https://www.theguardian.com/books/2018/nov/13/why-smilin-stan-lee-was-the-greatest-superhero-of-them-all

https://www.britannica.com/biography/Stan-Lee

https://www.cbr.com/disney-marvel-purchase-retrospective/

Vă mai recomandăm să citiți și:

Telescopul Webb este tot mai aproape de a descoperi ce a ionizat Universul

Un obiect cosmic gigantic produce cea mai joasă notă muzicală din Univers

Un triplet rar de quasari formează cel mai masiv obiect din Univers

Cele mai intense lumini din Univers, dezvăluite de Telescopul Event Horizon

Roxana Ioana Ancuța
Roxana Ioana Ancuța
Roxana-Ioana Ancuța este jurnalist cu o experiență de aproape 15 ani în presa scrisă. Absolventă a facultății Școala Superioară de Jurnalistică și având un master în Comunicare și Relații Publice, îi place foarte mult să scrie, aceasta fiind nu doar o profesie, ci un mod de a fi ea ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase