Home » Cultură » Steve Irwin, cel mai renumit și mai iubit „vânător de crocodili”

Steve Irwin, cel mai renumit și mai iubit „vânător de crocodili”

Steve Irwin, cel mai renumit și mai iubit „vânător de crocodili”
Sursa foto: Animal Planet/Courtesy Everett Collection/Profimedia
Publicat: 26.03.2023

Nu-mi pasă dacă voi fi ținut minte ca Vânătorul de crocodili. Vreau doar să fiu ținut minte, spunea australianul Steve Irwin, unul dintre cei mai populari iubitori de animale, ecologist, prezentator TV, proprietar de grădină zoologică, Irwin sfârșind în 2006, la doar 44 de ani, nu mâncat de crocodili, ci ucis de o pisică de mare, în timp se afla în zona Marii Bariere de Corali a Australiei, filmând pentru un documentar ce avea să fie intitulat „Cele mai mortale creaturi ale mării”.

Am o mare dragoste și un deosebit respect pentru reptile și cred că și publicul ar trebui să le aprecieze. Au multe de oferit.

Deși a avut parte de un public numeros care l-a iubit și apreciat nu doar datorită felului original în care-și filma aventurile din sălbăticie, dar și pentru implicările și mesajele cu privire la importanța conservării vieții sălbatice și a protejării mediului înconjurător, au fost totuși păreri care nu l-au plasat pe Irwin în categoria marilor iubitori de animale, aceștia criticându-i fix abordarea față de viețuitoare, sugerând o manipulare iresponsabilă a animalelor sălbatice – unii au spus că se apropia prea mult de animalele periculoase și le manipula într-un mod care îi punea în pericol atât pe el, cât și pe ele.

Alte motive care i-au atras critici ar fi fost declanșate și de faptul că unele dintre interacțiunile lui Steve Irwin cu animalele au fost suspectate că nu erau spontane, așa cum ar fi reieșit din filmările lui, ci ar fi fost regizate, determinând îngrijorarea față de faptul că animalele ar fi fost tratate mai degrabă ca obiecte de recuzită.

Criticii lui Steve Irwin

Apoi, în ciuda imaginii sale publice de educator și promotor al conservării mediului, au existat și voci care i-au reproșat că nu face suficient de mult pentru a sprijini în mod activ eforturile de conservare și protejare a speciilor pe cale de dispariție.

Dar este important de menționat că aceste critici reprezintă doar o perspectivă, iar cei mai mulți oameni l-au privit cu admirație și l-au considerat un adevărat iubitor de animale și un important susținător al conservării vieții sălbatice.

Singurul mod în care vom salva această planetă și toate animalele minunate care trăiesc aici este prin educarea publicului.

Misiunea mea este de a schimba atitudinea oamenilor față de animalele sălbatice, de a înțelege că toți facem parte din aceeași mare familie și că trebuie să ne protejăm unii pe alții.

Salva șopârle în drum spre școală

Steve Irwin s-a născut la 22 februarie 1962, în Essendon, Melbourne, Australia, crescând în preajma animalelor și devenind de mic interesat de acestea. A început să intre în contact cu lumea reptilelor în adolescență, urmărindu-le viața, studiind despre ele și, în cele din urmă, devenind expert în animale sălbatice și ghid, conducând turiștii în excursii organizate pe teritoriul Australiei.

În copilărie și în adolescență, în drumurile sale către școală, obișnuia să-și roage mama să tragă mașina pe dreapta pentru a salva șopârlele pe care le vedea pe șosea, obicei care-l întâzia la ore, dar care-l făcea fericit.

Din 1980, parcul de animale sălbatice „Queensland Reptile and Fauna Park” a devenit casa lui Steve și locul pe care l-a iubit cel mai mult, aici petrecându-și nenumărate ore împreună cu cel mai bun prieten al său, Wes Mannion, îngrijind animalele sălbatice și întreținând terenul.

Pe măsură ce dragostea lui Steve pentru crocodili a crescut, a petrecut luni întregi trăind în zonele din nordul îndepărtat al statului Queensland, prinzând crocodili cu probleme, acțiunile sale curajoase petrecându-se în compania prietenului patruped, cățelul Sui. Steve a dezvoltat tehnici de capturare și gestionare a crocodililor care sunt și acum folosite de echipele de îngrijitori de crocodili.

S-a însurat cu o turistă

Începând cu 4 octombrie 1991, Steve a preluat conducerea parcului, iar două zile mai târziu, a întâlnit-o pe Terri Raines, o turistă care vizita locul. La 4 iunie 1992, s-au căsătorit în Eugene, Oregon.

În loc să petreacă o lună de miere romantică, Steve și Terri s-au implicat în filmarea unui documentar despre viața sălbatică, în timp ce relocau un crocodil în nordul statului Queensland.

În 1991, soții Irwin au înființat Australia Zoo, care a devenit una dintre cele mai mari grădini zoologice din Australia și o atracție turistică majoră. Mai mult, grădina zoologică a fost și un rezultat al eforturilor de conservare a vieții sălbatice ale lui Steve, care a inclus eliberarea animalelor crescute în captivitate înapoi în sălbăticie și crearea de sanctuare pentru acestea. (Redenumindu-l „Australia Zoo”, în 1998, viziunea lor pentru cea mai bună grădină zoologică din lume devenea realitate. Mesajul lui Steve, „Conservare prin educație captivantă”, este reamintit zilnic în cadrul grădinii zoologice.)

Cel mai cunoscut show TV despre viața animalelor sălbatice

În 1992, Steve Irwin a început să prezinte o emisiune de televiziune numită „Vânătorul de crocodili”, show TV care a avut un succes uriaș și a fost difuzat în peste 130 de țări. Emisiunea a fost apreciată pentru abordarea entuziastă și aventuroasă a lui Steve față de viața sălbatică și pentru dragostea sa pentru reptile și l-a transformat într-o vedetă internațională.

De-a lungul vieții, Steve s-a dovedit a fi un susținător activ al conservării faunei sălbatice și a fost preocupat de educarea publicului cu privire la importanța protejării mediului și a animalelor care trăiesc în el. A fost, de asemenea, un susținător vocal al cauzelor de mediu și s-a implicat în numeroase proiecte de conservare, inclusiv în crearea de sanctuare pentru animale sălbatice, în creșterea speciilor pe cale de dispariție și în eliberarea animalelor crescute în captivitate înapoi în sălbăticie.

Aventurile sale în sălbăticie s-au încheiat la data de 4 septembrie 2006, la vârsta de 44 de ani, atunci când a fost ucis de o pisică de mare în timp ce filma un documentar în Marea Barieră de Corali.

În urma lui au rămas soția sa, Terri (acum în vârstă de 58 de ani), și cei doi copii ai lor, Bindi (23 de ani) și Robert (17 ani), care au călcat pe urmele tatălui lor, ocupându-se de întreținerea grădinii zoologice și prezentând reality-show-ul „Crikey!. It’s the Irwins” de pe Discovery+. Soția lui Steve nu s-a recăsătorit, declarând la un moment dat că nu s-ar fi căsătorit niciodată, dacă nu l-ar fi întâlnit pe Steve.

Surse:

https://www.britannica.com/biography/Steve-Irwin

https://www.biography.com/movies-tv/steve-irwin

https://people.com/pets/terri-irwin-celebrates-30th-wedding-anniversary-with-late-husband-steve-irwin/

Vă mai recomandăm să citiți și:

Crocodilii prosperă într-unul dintre cele mai poluate râuri din America Centrală

Fosile excavate în anii 1960 reprezintă veriga lipsă din evoluția crocodililor

Cei mai mari crocodili care au trăit puteau să mănânce chiar și dinozauri

10 lucruri pe care sigur nu le știai despre crocodili și aligatori

Roxana Ioana Ancuța
Roxana Ioana Ancuța
Roxana-Ioana Ancuța este jurnalist cu o experiență de aproape 15 ani în presa scrisă. Absolventă a facultății Școala Superioară de Jurnalistică și având un master în Comunicare și Relații Publice, îi place foarte mult să scrie, aceasta fiind nu doar o profesie, ci un mod de a fi ea ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase