Home » Cultură » Ted Bundy, povestea unuia dintre cei mai cunoscuți criminali ai sfârșitului de secol XX

Ted Bundy, povestea unuia dintre cei mai cunoscuți criminali ai sfârșitului de secol XX

Publicat: 02.04.2023

Ted Bundy (1946 – 1989) a fost un criminal american în serie care, în anii 1970, a răpit, violat și ucis mai multe tinere. După mai bine de un deceniu în care negase în mod constant crimele, Bundy și-a mărturisit faptele, admițând că între 1974 și 1978 a ucis peste 30 de femei, pe teritoriul a șapte state americane.

Bundy era cunoscut pentru aspectul său plăcut, farmecul și carisma sa, pe care le folosea pentru a-și ademeni victimele, povestea lui inspirând nenumărate cărți, filme și documentare.

Nu cred că cineva se îndoiește de faptul că am săvârșit fapte  rele. Întrebarea este ce și cum și, poate chiar cel mai important, de ce.

Crima nu este doar o poftă de violență. Ea devine posesie. Iar victimele sunt o parte din tine, iar locurile în care le ucizi ori le părăsești devin sacre pentru tine, iar tu vei fi mereu atras înapoi la ea. (spunea Ted Bundy într-un interviu pe care-l dăduse în pușcărie jurnaliștilor Stephen Michaud și Hugh Aynesworth)

După ultima sa masă – friptură și ouă – Bundy a fost trimis în camera morții în dimineața zilei de 24 ianuarie 1989. Întrebat fiind dacă are vreun ultim cuvânt de spus, a răspuns: „Jim (Coleman, avocatul apărării sale) și Fred (Lawrence, preotul său), aș vrea să transmiteți dragostea mea familiei și prietenilor mei”. După aceea, a fost executat prin intermediul scaunului electric.

Copilăria unui criminal

Ted Bundy s-a născut sub numele de Theodore Robert Cowell, la 24 noiembrie 1946, în Burlington, Vermont. Cum tatăl biologic al lui Bundy era necunoscut, familia mamei sale l-a înregistrat ca fiind un copil nelegitim, ceea ce, la vremea respectivă, era considerat mai mult decât dezonorant din punct de vedere social.

Copilăria lui Bundy a fost marcată numai de instabilități. Mama lui, Eleanor, era o mamă singură care se muta frecvent și întâmpina mari probleme financiare. La un moment dat, cei doi au locuit pentru o scurtă perioadă de timp împreună cu părinții ei în Philadelphia, după care s-au mutat în Tacoma, Washington, unde Eleanor s-a căsătorit cu Johnnie Bundy, bărbatul de la care Ted a luat numele de familie și care l-a adoptat pe Ted.

Descris ca fiind un copil timid și introvertit, Bundy avea o relație destul de tensionată și lipsită de afecțiune atât cu tatăl său vitreg, care obișnuia să-l bată, dar și cu mama lui. De altfel, mulți ani, Bundy a crezut că Eleanor este sora lui mai mare, în momentul în care i-a fost dezvăluit adevărul, suferind un șoc emoțăional destul de puternic. În adolescență, a căzut în patimile furtului și manifesta un comportament ciudat: spionajul la ferestrele vecinilor. Mai târziu, avea să declare că dezvoltase, destul de timpuriu, o fascinație pentru pornografie și comportamentul violent. Părinții lui Bundy au divorțat în cele din urmă, iar el a devenit din ce în ce mai izolat și mai retras, timiditatea făcând din el o țintă frecventă a hărțuirii.

Cu toate acestea, a fost un copil inteligent, un elev destul de bun și, mai târziu, în 1966, chiar a intrat la facultate, urmând studiile Universității din Washington și obținând o diplomă în psihologie.

Încep crimele

Prima crimă pe care Bundy a recunoscut că ar fi comis-o a avut loc în 1974, când a răpit și a ucis o tânără din Washington. Au urmat și alte omoruri, deși criminalul a admis în jur de 30 de dintre ele, există voci care spun că, de fapt, acesta ar fi ucis până la o sută de femei pe întreg teritoriul Statelor Unite ale Americii.

Folosindu-se de aspectul său carismatic, Bundy își atrăgea adesea victimele în mașina sau în casa sa, unde le viola și le ucidea. Apoi ducea cadavrele în zone îndepărtate și foarte greu accesibile, făcând extrem de dificilă găsirea lor. De altfel, farmecul său și aspectul fizic plăcut au constituit armele lui aproape perfecte de apărare.

Nu doar că astfel își câștiga încrederea în fața celor care aveau să-i devină victime, dar aproape că i-a hipnotizat și pe jurați, în momentul în care s-a reprezentat singur în instanță în timpul procesului său pentru uciderea a două studente de la Universitatea de stat din Florida, unde a contrazis martorii și a expus o pledoarie finală pe care mulți au considerat-o convingătoare.

Capturarea și procesul

Începând cu toamna anului 1974, disparițiile de tinere femei au încetat în Washington și au început în Utah, după ce Bundy s-a înscris la facultatea de drept din Salt Lake City. Ulterior, el și-a extins aria de atac în Colorado și, la 16 august 1975, a fost arestat de poliție în timp ce se plimba printr-un cartier cu mașina sa Volkswagen.

În Aspen, Bundy a fost acuzat de crimă, dar a reușit să fugă pe fereastra bibliotecii tribunalului, fiind prins de autorități abia după opt zile și condamnat. Dar acesta a a evadat din nou, la 30 decembrie 1977, în timp ce aștepta procesul.

În decurs de două săptămâni, Ted Bundy s-a stabilit în apropierea Universității de stat din Florida și a început să violeze și să ucidă mai multe tinere, printre care și pe Kimberly Leach, în vârstă de 12 ani, pe care a violat-o și strangulat-o. Câteva zile mai târziu, Bundy a fost arestat în timp ce conducea un Volkswagen furat.

La proces, a încercat să se apere cu abilitate, însă dovezile care-l incriminau, inclusiv urmele de dinți de pe una dintre victimele sale, l-au condamnat la pedeapsa cu moartea. În următorii 10 ani, Bundy a depus apel după apel pentru a evita scaunul electric, dar fără succes pentru acest criminal care, într-un final, a mărturisit 36 de crime.

Atunci când a fost executat, la 24 ianuarie 1989, mii de oameni au venit să asiste în fața închisorii de stat din Florida, bucurându-se că în sfârșit ucigașul infam își primea pedeapsa meritată.

Surse:

https://www.cosmopolitan.com/entertainment/tv/a27397642/ted-bundy-quotes/

https://www.britannica.com/biography/Ted-Bundy

https://www.history.com/this-day-in-history/serial-killer-ted-bundy-strikes-again

Vă mai recomandăm să citiți și:

Ucigașul Zodiac, criminalul în serie neidentificat nici până azi. Trimitea mesaje codate presei și poliției

Pol Pot, unul dintre cei mai mari criminali din istorie

Jack Spintecătorul, cel mai renumit criminal în serie. A fost descoperit după 126 de ani de la comiterea faptelor

Charles Manson, copil infractor, adult criminal 

Roxana Ioana Ancuța
Roxana Ioana Ancuța
Roxana-Ioana Ancuța este jurnalist cu o experiență de aproape 15 ani în presa scrisă. Absolventă a facultății Școala Superioară de Jurnalistică și având un master în Comunicare și Relații Publice, îi place foarte mult să scrie, aceasta fiind nu doar o profesie, ci un mod de a fi ea ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase