Home » Istorie » Charles Manson, copil infractor, adult criminal 

Charles Manson, copil infractor, adult criminal 

Publicat: 28.09.2022

Charles Milles Manson (12 noiembrie 1934 – 19 noiembrie 2017) a fost un criminal și muzician american care, la sfârșitul anilor ’60, a inițiat și condus gruparea numită „Familia Manson”, un cult ce-și avea baza în California. O parte dintre membrii cultului a comis nouă crime, în locații diferite, în perioada iulie – august 1969.

Adepții comunității lui Manson erau în special tinere care avuseseră probleme cu legea. Manson se prezenta drept reîntruparea lui Iisus și a pus la cale toate crimele pe care le-au săvârșit membrii Familiei Manson, în scopul de a provoca un război rasial între albi și negri, imaginându-și și sperând că persoanele de culoare vor fi cele acuzate de crimă.

Viziunea lui, în care spera să fie liderul unei noi ordini sociale, a fost denumită „Helter Skelter”, după o melodie a lui Beatles pentru care Manson avea o obsesie. Manson și adepții lui locuiau împreună într-o zonă deșertică și erau consumatori de droguri. Prin droguri și felul în care își propovăduia convingerile reușea Manson să își controleze și manipuleze „adoratorii”.

Una dintre cele mai vândute cărți despre crime din istorie

Crimele Familiei Manson au inspirat cartea „Helter Skelter”, scrisă de Vincent Bugliosi și Curt Gentry, și publicată pentru prima dată în Statele Unite în anul 1974. Cartea relatează cazurile lui Manson și ale adepților săi, venind cu detalii despre investigația, arestarea și acuzarea lui Charles Manson și a celor care l-au urmat în idile sale bolnave și criminale. Este una dintre cele mai vândute cărți despre crime din istorie.

Una dintre celebrele și înfiorătoare crime ale Familiei Manson, care a șocat și oripilat întreaga Americă, s-a produs în 1969, printre victimele asasinilor aflându-se Sharon Tate, tânăra și însărcinata soție a regizorului de film Roman Polanski.

Soția lui Roman Polanksi, ucisă de Family Manson

Titlul cărții, „Helter Skelter”, a fost inspirat, la rândul său, de numele cântecului cu același nume al formației Beatles, nume dat de Manson teoriei sale privind un iminent război rasial pe care și l-ar fi dorit între albi și negri. Cartea a fost un bestseller. În 1975 a câștigat premiul Edgar la categoria „Cea mai bună carte despre crime” și a stat la baza mai multor producții cinematografice. În 2015, an în care a decedat Bugliosi, „Helter Skelter”se vânduse deja în peste 7 milioane de exemplare numai în Statele Unite ale Americii, devenind astfel cea mai vândută carte despre crime din istorie.

Vincent Bugliosi a fost procuror în procesul Manson, proces care a avut loc în 1970. A depus o muncă meticuloasă și în mod profesionist făcută în ceea ce privește cazul Manson, al lui Susan Atkins, Patricia Krenwinkel și a altor membri ai așa numitei Familii Manson. Procurorii americani au spus la acea vreme că planul lui Charles Manson era acela de a declanșa un război rasial în Statele Unite.

Seara crimei în care a murit actrița Sharon Tate

Pe 9 august 1969, membrii cultului „Familia Manson”, al cărui lider era criminalul american Charles Manson, omoară cinci persoane în casa regizorului Roman Polanski, din Beverly Hills, California. Printre victimele care nu au avut nicio șansă în fața monștrilor ucigași s-a aflat și tânara soție a regizorului de film Roman Poanski. Actrița Sharon Tate avea doar 26 de ani și era însărcinată în opt luni și jumătate. A fost ucisă cu 16 lovituri de cuțit, iar ulimele ei cuvinte înainte să fie omorâtă ar fi fost „mama….mama”.

Tate, împreună cu prietenii ei și ai lui Roman Polanski (regizorul era plecat în Europa) luam cina împreună în momentul în care adepții Family Manson, la comanda lui Charles Manson, au intrat în casa închiriată a lui Polanski, și i-au împușcat, bătut, înjunghiat și spânzurat pe toți cei prezenți. La mai puțin de două zile după teribila crimă, oamenii lui Manson au comis o nouă crimă, de data această victimele fiind proprietarul unui supermarket, Leno LaBianca, și soția acestuia. Pe abdomenul lui LaBianca criminalii scriseseră cu cuțitul cuvântul „război” și urme de sânge au fost găsite mai apoi pe frigiderul din casă, pe ușa de la intrare și pereții casei lor din Los Angeles.

De ce a fost atacată casa lui Polanski?

Roman Polanski nu a fost, de fapt, ținta intenționată a liderului de cult. Charles Manson, care era un muzician aspirant, a ales casa regizorului deoarece, la un moment dat, încercase, fără succes, să semneze un contract pentru înregistrarea unui album cu un producător care locuiese, înainte, acolo. Chiar dacă nu a participat în mod direct la aceste omoruri, Manson a fost și el acuzat de crimă, mai târziu, pe motiv că și-a influențat adepții și că a condus la acele fapte înfiorătoare.

Cum au fost prinși criminalii?

Inițial, investigatorii nu au făcut nicio legătură între cele două momente criminale, însă în decembrie 1969, membrii Familiei Manson au fost arestați pentru o serie de furturi de mașini și, în timp ce unul dintre infractori era ținut în custodie, a povestit colegilor de celulă despre celelalte crime în care fusese implicat cu Familia Manson.

Charles Manson, copil infractor, adult criminal

Manson s-a născut în Cincinnati, Ohio, în 1934, dintr-o mamă singură care l-a adus pe lume când avea doar 16 ani. Cea mai mare parte a copilăriei și-a petrecut-o în case de corecție, ajuns acolo în urma mai multor infracțiuni pe care le săvârșea în mod constant, mai târziu, adult fiind, având să-și petreacă aproape toată viața în pușcărie.

Deși inițial a fost condamnat la moarte în 1971, pedeapsa sa a fost comutată în pedeapsa cu închisoare pe viață cu posibilitatea eliberării condiționate, după ce Curtea Supremă de Justiție din California a invalidat pedeapsa cu moartea, în 1972. Și-a ispășit pedeapsa pe viață la închisoarea de stat din California, Corcoran, și a murit la 83 de ani, la sfârșitul anului 2017.

Charles Manson a stat 45 de ani în închisoare, mediu în care a continuat să-și propovăduiască ideile, chiar înființând un cult religios format din evadați și eretici.

Bibliografie:

https://www.history.com/this-day-in-history/manson-cult-kills-five-people

https://www.nytimes.com/1974/11/17/archives/helter-skelter-manson-meets-the-bug-the-true-story-of-the-manson.html

https://www.mirror.co.uk/news/us-news/sharon-tates-final-words-stabbed-18795695

https://www.bbc.com/news/world-us-canada-42016704

https://www.britannica.com/biography/Sharon-Tate

Vă mai recomandăm să citiți și:

Care este diferența biologică principală dintre psihopați și persoanele normale?

Psihopatia ar putea să nu fie o tulburare mintală, ci cu totul altceva. Iată ce spune un studiu recent

Ai o pisică psihopată? Cercetătorii au realizat un chestionar pentru a afla răspunsul

Studiile demonstrează că narcisiştii şi psihopaţii sunt mai puţin dispuşi să poarte măști în timpul pandemiei

Roxana Ioana Ancuța
Roxana Ioana Ancuța
Roxana-Ioana Ancuța este jurnalist cu o experiență de aproape 15 ani în presa scrisă. Absolventă a facultății Școala Superioară de Jurnalistică și având un master în Comunicare și Relații Publice, îi place foarte mult să scrie, aceasta fiind nu doar o profesie, ci un mod de a fi ea ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase