Home » Cultură » Maggie Smith, una dintre cele mai bune actrițe britanice care a cucerit Hollywood. „Spune-ți părerea, chiar dacă îți tremură vocea”

Maggie Smith, una dintre cele mai bune actrițe britanice care a cucerit Hollywood. „Spune-ți părerea, chiar dacă îți tremură vocea”

Maggie Smith, una dintre cele mai bune actrițe britanice care a cucerit Hollywood. „Spune-ți părerea, chiar dacă îți tremură vocea”
Maggie Smith în filmul „Harry Potter și Prizonierul din Azkaban”. Sursa foto: COLLECTION CHRISTOPHEL © Warner Bros./Profimedia
Publicat: 02.05.2023

Una dintre cele mai faimoase, valoroase și distinse actrițe din lume, Dame Margaret Natalie Smith, născută la 28 decembrie 1934 în Essex, din mamă scoțiană (secretară) și tată englez (profesor la Oxford), și-a început cariera artistică la mijlocul anilor 1950, de-a lungul întregii vieții performând în peste 70 de filme și 70 de piese de teatru.

Este una dintre puținele actrițe care au obținut Tripla Coroană a actoriei, cea mai înaltă distincție pentru film, televiziune și teatru, câștigând două premii Oscar, un premiu Tony și patru premii Primetime Emmy.

Apreciată ca fiind una dintre cele mai cunoscute și prolifice actrițe britanice, regina Elisabeta a II-a a numit-o „Dame” în 1990, pentru contribuția adusă artelor și „Companion of Honour”, în 2014 pentru serviciile aduse teatrului. Maggie Smith este singurul actor sau actriță britanică care a câștigat atât un Oscar pentru rol principal, cât și unul pentru rol secundar.

Am câștigat două premii Oscar și încă nu am început să înțeleg cum se joacă în filme.

Maggie Smith a fost căsătorită de două ori: cu actorul Robert Stephens și cu dramaturgul Beverley Cross. Căsătoria ei cu Stephens s-a încheiat în 1974 (au avut împreună doi fii, Chris Larkin și Toby Stephens, ambii actori), iar cu Beverley Cross a fost căsătorită până la moartea acestuia, în 1999.

Încetează să te mai cercetezi pe tine însuți încercând să înțelegi de ce altcineva te-a tratat așa cum te-a tratat. Răspunsul nu se află în interiorul tău; se află în interiorul lor. (Maggie Smith)

Roluri în film și teatru, unul și unul

Maggie Smith și-a început cariera la Oxford Playhouse în anii 1950, debutul în film avându-l șase ani mai tîrziu, în producția Child in the House (1956). De atunci, a jucat în peste șaizeci de filme și seriale de televiziune alături de unii dintre cei mai importanți actori și cele mai bine cotate actrițe din lume. Printre rolurile ei de cinste se numărăr cele din Othello (1965) cu Laurence Olivier, The Prime of Miss Jean Brodie (1969), California Suite (1978) cu Michael Caine și Jane Fonda, A Room with a View (1985), Richard III (1995) cu Ian McKellen și Jim Broadbent, Tea with Mussolini (1999) de Franco Zeffirelli cu Judi Dench (buna ei prietenă), Joan Plowright și Cher și Gosford Park (2001) cu Kristin Scott Thomas și Clive Owen, în regia lui Robert Altman.

Maggie Smith a fost nominalizată de șase ori la Oscar și a câștigat de două ori, pentru The Prime of Miss Jean Brodie (1969) și California Suite (1978).

Maggie Smith a putut fi admirată și în celebrul Harry Potter, interpretând rolul formidabilei profesoare McGonagall, precum și în serialul dramatic al lui Julian Fellowes, Downton Abbey (2010) (2010-2011), în rolul contesei Dowager de Grantham.

Sunt profund recunoscătoare pentru participarea în Potter și chiar în Downton, dar nu a fost ceea ce aș putea numi satisfacție. Nu am simțit cu adevărat că am jucat în acele filme, declara Maggie Smith într-un interviu revistei Hello Magazine.

De ce Maggie și nu Margaret?

Scurtarea numelui a venit ca o sugestie ce i-a fost făcută, „pentru a suna mai fermecător” și pe care a acceptat-o.

Oricum, toată lumea îmi spunea Maggie, prin urmare am lăsat-o așa. Iar când mi-a apărut numele în reviste, „Maggie”, mi s-a părut în regulă. Nu știu, poate acum sună cumva amuzant, dar este mult mai ușor de ținut minte. Presupun…

„Maggie joacă mai ușor decât trăiește”

O actriță desăvârșită, Magie Smith poate înăbuși un râs la fel de bine cum poate provoca unul. „Granița dintre râs și lacrimi este… acolo unde Maggie este mereu în echilibru”, spunea Alan Bennett, actor, scenarist, scriitor, referindu-se la actrița care a jucat în două dintre producțiile ale căror scenarii au fost semnate chiar de el – filmul A Private Function (1984) și piesa de teatru pentru televiziune Talking Heads: Bed Among the Lentils (1988). „ Maggie Smith joacă mai ușor decât trăiește”, subliniază tot Alan Bennett.

„Este amuzantă prin faptul că își consideră întreaga viață ca fiind o succesiune de dezastre, definind, la un moment dat, farmecul actoriei: ai creat o persoană și nu cred că te poți crea vreodată pe tine însuți; este un fel de dezastru, nu-i așa? Eu sunt, oricum. ”

Începeți să vă simțiți ca acasă în viața voastră, așa cum este ea. (Maggie Smith)

S-a recăsătorit la două luni după primul divorț

Maggie Smith s-a căsătorit cu actorul Robert Stephens la 29 iunie 1967. Au avut doi fii, actorii Chris Larkin (născut în 1967) și Toby Stephens (născut în 1969) și au divorțat la 6 aprilie 1975.

Două luni mai târziu, Smith s-a căsătorit cu dramaturgul Beverley Cross, la Oficiul de Registru din Guildford și au rămas căsătoriți până la moartea dramaturgului, la 20 martie 1998.

În ianuarie 1988, Smith a fost diagnosticată cu boala lui Graves, pentru care a fost supusă la radioterapie și chirurgie optică. După ce în 2007, Sunday Telegraph a dezvăluit că Smith a fost diagnosticată cu cancer la sân, în 2009, s-a raportat că actrița s-a recuperat complet.

Implicată în acțiuni caritabile

În septembrie 2011, Maggie Smith a ajutat la strângerea  sumei de 4,6 milioane de dolari neozeelandezi, bani necesari reconstrucției Teatrului Court din Christchurch, Noua Zeelandă, care fusese grav avariat în urma cutremurului din 2011.

În 2012, actrița a devenit patroană a Asociației Internaționale a Glaucomului, cu scopul de a sprijini organizația și de a populariza informații despre glaucoma. De asemenea, este patroană a Oxford Playhouse, unde și-a început prima dată ilusta sa carieră, vicepreședinte al Chichester Cinema at New Park și vicepreședinte al Royal Theatrical Fund, ce oferă sprijin pentru membrii profesiei din domeniul divertismentului care nu pot lucra din cauza unei boli, răniri sau infirmități.

În 1993, a obținut premiul Silver BAFTA, a fost aleasă doctor honoris causa de către universitățile Cambridge și St. Andrews și este patroana societății Jane Austen.

Surse:

https://www.nytimes.com/1990/03/18/magazine/there-is-nothing-like-this-dame.html

https://www.hellomagazine.com/film/20211116126417/maggie-smith-didnt-like-downton-abbey-role/

https://www.britannica.com/biography/Maggie-Smith

https://www.imdb.com/name/nm0001749/bio?ref_=nm_ov_bio_sm

Vă mai recomandăm să citiți și:

Cum s-a schimbat viața actriței Anjelica Huston după un accident de mașină?

Catherine O’Hara, una dintre cele mai îndrăgite actrițe canadiene

Hedy Lamarr, una dintre cele mai frumoase și mai inteligente femei din istoria cinematografiei

Două neveste, multe amante, 8 copii și o carieră onorabilă în film. Clint Eastwood, seniorul de la Hollywood

Roxana Ioana Ancuța
Roxana Ioana Ancuța
Roxana-Ioana Ancuța este jurnalist cu o experiență de aproape 15 ani în presa scrisă. Absolventă a facultății Școala Superioară de Jurnalistică și având un master în Comunicare și Relații Publice, îi place foarte mult să scrie, aceasta fiind nu doar o profesie, ci un mod de a fi ea ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase