Home » Cultură » George Frideric Handel, compozitorul preferat al lui Beethoven

George Frideric Handel, compozitorul preferat al lui Beethoven

Publicat: 07.05.2023
George Frideric Handel, compozitorul preferat al lui Beethoven
Sursa foto: Profimedia

George Frideric Handel (1685 – 1759), compozitor englez de origine germană din epoca barocului târziu, a fost cunoscut în special pentru operele, oratoriile și compozițiile sale instrumentale, una dintre cele mai faimoase creații muzicale ale lui fiind Mesia (Messiah).

Compus în 1741, oratoriul Mesia, un omagiu emoționant adus sacrificiului lui Isus Christos pentru omenire, a avut premiera în 1742 pe scena de la Music Hall din Dublin, Irlanda, bucurându-se de un succes răsunător în fața unui public de peste 700 de spectatori.

Audiența feminină a fost rugată de organizatorii spectacolului să renunțe la cercurile care dădeau volum rochiilor ce urmau a fi purtate, dintr-un motiv lesne de înțeles. Pentru a permite participarea la concert a unui număr cât mai mare de melomani.

Compozitorul preferat al lui Beethoven

„Mesia”, considerată una dintre cele mai mari lucrări ale lui Händel, o piesă corală profund emoționantă, a fost compusă în aproape trei săptămâni și se spune că Händel a fost foarte mișcat de cuvintele textului biblic în timp ce le armoniza cu muzica sa. Însuși compozitorul a considerat „Mesia” ca fiind o lucrare sacra. De asemenea, „Mesia” a fost opera pe care marele Beethoven a iubit-o în mod special, versurile oratoriului lui Handel fiind singurele cuvinte în engleză pe care acesta le cunoștea, pe Handel considerându-l compozitorul său favorit.

„Handel este cel mai mare compozitor care a trăit vreodată. Mergeți la el pentru a învăța cum să obțineți efecte mărețe, prin mijloace atât de simple. (…) Mi-aș dezveli capul și aș îngenunchea la mormântul lui”.  (Ludwig van Beethoven)

(Se estimează că în cele 259 de pagini ale oratoriului, pe care Handel l-a scris dedicându-și peste 10 ore de muncă pe zi, se află aproximativ un sfert de milion de note.

Cânta pe ascuns

Născut în Halle, Germania, la 23 februarie 1685, într-o familie religioasă și influentă, Handel a manifestat de timpuriu aptitudini pentru muzică, pasiune pe care acesta a dezvoltat-o în ciuda dorinței tatălui său de a urma o carieră în drept.

Deși tatăl lui Händel nu era de acord cu dragostea fiului său pentru muzică, mama și-a ajutat copilul în această direcție, ascunzând o claviatură de dimensiuni modeste în podul casei, acolo unde Handel se refugia adesea pentru a exersa.

Un apropiat al familiei, ducele de Weissenfels, care l-a auzit pe băiat interpretând fenomenal la orgă, a fost cel care l-a convins pe Handel senior să-și încurajeze fiul în direcția muzicii permițându-i să urmeze studii de specialitate. La 18 ani, Handel a scris prima sa operă, Almira, câțiva ani mai târziu fiind angajat ca muzician, dirijor și compozitor de reprezentanții mai multor case nobiliare și biserici din Roma, Napoli, Veneția, Florența, mai apoi ajungând să-și ofere serviciile de înaltă clasă în Germania (începând cu 1710), acolo unde George I al Angliei, viitor rege, avea să-l ia pe Handel sub aripa sa protectoare, sponsorizându-i activitatea pentru o vreme.

În 1712, Handel s-a mutat la Londra, unde s-a impus rapid ca un compozitor și interpret popular. A compus numeroase opere, oratorii și lucrări instrumentale, multe dintre acestea fiind comandate de patroni bogați sau interpretate în concerte publice.

Printre cele mai cunoscute lucrări ale lui Händel se numără oratoriul „Messiah”, operele „Rinaldo”, „Giulio Cesare” și „Alcina”, precum și „Muzica apei” și „Muzica pentru focurile de artificii regale”. De asemenea, a scris muzică pentru încoronarea regelui George al II-lea și a fost numit compozitor de curte de către rege în 1727.

Nu s-a căsătorit niciodată

Deși s-a bucurat de o faimă reală în muzică, nu sunt disponibile multe informații despre viața personală a lui George Frideric Handel, inclusiv despre relațiile sale amoroase. Handel era cunoscut ca fiind o persoană retrasă și nu a lăsat în urmă multe scrisori sau documente personale care să facă lumină asupra acestui aspect al vieții sale.

Chiar dacă unele surse sugerează că este posibil ca Handel să fi avut câteva relații romantice (era un bărbat curtat și iubit de reprezentantele sexului frumos), cert este că acesta nu s-a căsătorit niciodată și nici nu a avut copii, ceea ce demonstrează că pentru compozitor muzica și cariera sa au fost prioritare.

Filantrop

Handel nu a fost doar un compozitor de geniu, acesta s-a remarcat și datorită personalității sale empatice și generoase cu persoanele pe care viața le defavorizase. Obișnuia să doneze sume semnificative de bani copiilor sau muzicienilor bolnavi și bătrâni. Cu o parte din banii pe care i-a câștigat în urma prestigioasei premiere a oratoriului Mesia, Handel a răscumpărat aproape 150 de datornici ajunși după gratii pentru imposibilitatea de plată, o altă sumă din acești bani mergând către unul dintre spitalele din Dublin.

În 1737, Händel a suferit un atac cerebral care i-a provocat atât o paralizie temporară a brațului drept, afectându-i într-o oarecare măsură și luciditatea. Aproape orb la bătrânețe, Händel a continuat să compună și să dirijeze spectacole până la finalul vieții sale. Marele compozitor a murit  la Londra, la 14 aprilie 1759, lăsând în urma sa lucrări care includ 42 de opera, 25 de oratorii, peste 120 de cantate, trio-uri și duete, numeroase arii, ode și serenate, sonate solo și în trio, 18 concerte grosiere și 12 concerte pentru orgă. A fost înmormântat în Westminster Abbey din Londra, unde muzica sa continuă să fie celebrată.

Astăzi, Westminster Abbey găzduiește o serie de memoriale și monumente dedicate vieții și operei lui Händel, printre care o placă în transeptul sudic care marchează locul în care a fost înmormântat compozitorul, precum și o statuie a lui care a fost adăugată în colțul poeților din abație în 1784.

De asemenea, Abația găzduiește în mod regulat spectacole de muzică a lui Handel, cele mai multe dintre concertele și recitalurile pe muzica lui Handel având loc în magnificul naos al abației.

Surse:

https://www.britannica.com/summary/George-Frideric-Handel

https://www.classicfm.com/composers/handel/

Vă mai recomandăm să citiți și:

Domenico Scarlatti, compozitorul celor 555 de sonate pentru clavecin

Test de cultură generală. Care compozitor clasic era surd?

30 de lucruri despre Joseph Haydn, „compozitorul universal”

Ludwig van Beethoven: „Trebuie să exprim tot ce am în inimă; acesta este motivul pentru care compun”

Roxana Ioana Ancuța
Roxana Ioana Ancuța
Roxana-Ioana Ancuța este jurnalist cu o experiență de aproape 15 ani în presa scrisă. Absolventă a facultății Școala Superioară de Jurnalistică și având un master în Comunicare și Relații Publice, îi place foarte mult să scrie, aceasta fiind nu doar o profesie, ci un mod de a fi ea ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase