Home » Cultură » Johannes Brahms, unul dintre cei mai mari compozitori ai epocii romantice

Johannes Brahms, unul dintre cei mai mari compozitori ai epocii romantice

Publicat: 08.04.2023

Johannes Brahms (1833-1897) a fost un compozitor și pianist german, considerat unul dintre cei mai mari compozitori ai epocii romantice. S-a născut la Hamburg, Germania, manifestând de timpuriu aptitudini pentru muzică, studiind pianul și compoziția de la o vârstă fragedă.

Compozitor prolific, Brahms a scris în mai multe genuri, inclusiv simfonii, concerte, muzică de cameră, muzică corală și lucrări pentru pian solo.

Printre cele mai cunoscute lucrări ale sale se numără cele patru simfonii, cele două concerte pentru pian, concertul pentru vioară, Requiemul german și Dansurile maghiare.

Unul dintre cei Trei B magnifici compozitori

A fost cunoscut pentru măiestria sa tehnică și pentru utilizarea abilă a contrapunctului și a armoniei. Muzica lui Johannes Brahms este adesea caracterizată prin profunzimea sa emoțională și capacitatea de a transmite emoții complexe.

Deși a fost profund influențat de muzica unor compozitori anteriori, precum Bach, Mozart și Beethoven, Brahms și-a dezvoltat, de asemenea, un stil propriu și unic, care a avut o mare influență asupra compozitorilor de mai târziu. Alături de Bach și Beethoven, Brahms este considerat unil dintre cei „Trei B” ai muzicii clasice.

De ce este importantă muzica lui Brahms?

Stăpânirea formelor clasice: Brahms a fost un maestru al formelor clasice, iar muzica sa este adesea descrisă ca o continuare a tradiției clasice vieneze a lui Mozart și Beethoven. Muzica sa este cunoscută pentru măiestria sa tehnică, armoniile complexe și texturile bogate.

Dezvoltarea simfoniei: Cele patru simfonii ale lui Brahms sunt considerate printre cele mai mari lucrări ale genului, acestea  caracterizându-se prin orchestrația complexă, contrastele dramatice și intensitatea emoțională.

Muzica de cameră: Brahms a fost cunoscut și pentru contribuțiile sale aduse muzicii de cameră. Cvartetele de coarde ale lui Brahms și triourile pentru pian se numără printre cele mai cunoscute din repertoriu, iar utilizarea contrapunctului și a armoniilor bogate în aceste lucrări a fost inovatoare și influentă.

Influență asupra viitorilor compozitori: Muzica lui Brahms a avut o influență profundă asupra viitoarelor generații de compozitori, printre care se numără Gustav Mahler, Arnold Schoenberg și Béla Bartók.

Exprimarea emoțiilor umane: În cele din urmă, muzica lui Brahms este celebrată pentru profunzimea sa emoțională și pentru exprimarea emoțiilor umane. Muzica sa este adesea descrisă ca fiind introspectivă și personală, iar capacitatea sa de a transmite emoții complexe prin această muzică a fost o influență majoră asupra mișcării romantice în ansamblu.

Născut în Hamburg, la 7 mai 1833, Brahms a fost al doilea din cei trei copii ai unui contrabasist din cadrul Societății Filarmonice din Hamburg.

Un talent deosebit pentru muzică

A manifestat de timpuriu un talent deosebit pentru muzică, astfel că a fost îndrumat de mic să studieze pianul și teoria muzicii, mai târziu ajutând la suplimentarea venitului relativ scăzut al familiei, prin interpretări în restaurante şi teatre, precum şi prin oferirea de lecţii de pian.

Primul său spectacol a avut loc în 1847, la vârsta de 10 ani. Se întâmpla în orașul natal, Hamburg, în cadrul acelui concert privat interpretând câteva dintre compozițiile proprii și câteva lucrări ale altor compozitori. De asemenea, în același an a susținut prima sa reprezentație publică, interpretând o piesă pentru pian solo de Ignaz Moscheles în cadrul unui concert care avusese loc tot în Hamburg.

Brahms a fost unul dintre cei mai importanți compozitori ai epocii romantice, cunoscut pentru măiestria sa în ceea ce privește forma și melodia în lucrări precum cele patru simfonii, concerte, muzică de cameră și piese pentru pian solo. Mai târziu, a lucrat ca profesor de pian și a performat în formații de dans și taverne.

A fost invitat în toată Europa pentru a concerta și dirija

În 1853, Brahms i-a cunoscut pe compozitorul Robert Schumann și pe soția acestuia, Clara Schumann, care i-au recunoscut talentul excepțional și au contribuit la promovarea carierei sale. În anii următori, Brahms a compus o serie de lucrări pentru pian și ansambluri camerale, printre care Cvartetul cu pian nr. 1 și Cvintetul cu pian în fa minor.

În 1862, Brahms a devenit director al Singakademie din Viena, acolo unde a dirijat corul și a susținut concerte cu muzica pe care a compus-o. Faima sa de compozitor și interpret a crescut, fiind invitat în mai toată Europa pentru a concerta și dirija.

Brahms nu s-a căsătorit niciodată, iar viața sa personală a fost oarecum enigmatică. Se știe că a avut relații apropiate cu o serie de femei, inclusiv cu Clara Schumann, dar nu a intrat niciodată într-un parteneriat romantic oficial.

A decis să-și încheie cariera de compozitor

În 1862 s-a mutat definitiv la Viena, acolo unde s-a concentrat total asupra compoziţiei sale. Cu lucrări precum Un Recviem german, Brahms a reușit să își câștige o reputaţie puternică, devenind recunoscut drept unul dintre marii compozitori ai lumii. Această recunoaștere se prea poate să fi contribuit substanțial la creșterea încrederii necesare pentru a termina prima sa simfonie, în 1876, după aproape zece ani de trudă, urmându-i apoi celelalte trei simfonii (care au apărut în 1877, 1883 și 1885).

În 1890, la vârsta de 57 de ani, Brahms a luat hotărârea de a-și încheia cariera de compozitor, decizie asupra căreia a revenit, iar în anii premergători morţii sale a scris un număr de capodopere recunoscute, inclusiv cele două sonate pentru clarinet Op. 120 (1894) şi cele Patru Melodii Serioase (Vier ernste Gesänge) Op. 121 (1896).

Brahms a murit de cancer la ficat la Viena în 1897, la vârsta de 63 de ani. Muzica sa continuă să fie celebrată pentru frumusețea melodică, profunzimea emoțională și măiestria tehnică.

Sursa:

https://www.britannica.com/biography/Johannes-Brahms

Vă mai recomandăm să citiți și:

Johann Strauss II, regele valsului vienez

30 de lucruri despre Joseph Haydn, „compozitorul universal”

Jóhann Jóhannsson, unul dintre cei mai apreciați compozitori de film din ultimele decenii

Vicente Lusitano, marele compozitor de culoare al secolului XVI șters din istorie

Roxana Ioana Ancuța
Roxana Ioana Ancuța
Roxana-Ioana Ancuța este jurnalist cu o experiență de aproape 15 ani în presa scrisă. Absolventă a facultății Școala Superioară de Jurnalistică și având un master în Comunicare și Relații Publice, îi place foarte mult să scrie, aceasta fiind nu doar o profesie, ci un mod de a fi ea ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase