Home » Cultură » George Weisz, tatăl actriței de Oscar Rachel Weisz, inventator de succes

George Weisz, tatăl actriței de Oscar Rachel Weisz, inventator de succes

George Weisz, tatăl actriței de Oscar Rachel Weisz, inventator de succes
Rachel Weisz și Robbie Coltrane în filmul „The Brothers Bloom”. Sursa foto: Profimedia
Publicat: 18.05.2023

George Weisz (1929 – 2020), tatăl cunoscutei actrițe Rachel Weisz, a fost un inventator și inginer de origine maghiară care în 1939, cu două săptămâni înaintea izbucnirii celui de-Al Doilea Război Mondial, a emigrat în Anglia împreună cu mama și cele două surori ale sale, stabilindu-se în nordul Londrei.

Este cunoscut pentru activitatea sa în domeniul tehnologiei medicale, inclusiv pentru dezvoltarea unui ventilator artificial, alimentat pneumatic de propria butelie de oxygen, aparat ce a fost utilizat cu succes în gestionarea problemelor cauzate de coronavirus.

George Weisz a fost, de asemenea, un mentor pentru mulți tineri ingineri și oameni de știință, inclusiv pentru fiica sa Rachel, care deseori a făcut referire într-un mod admirativ la influența pe care tatăl ei a avut-o asupra vieții și carierei sale.

Rachel Weisz despre tatăl ei

„Părinții mei s-au născut în Europa de Est, mama la Viena și tatăl meu la Budapesta. Erau copii atunci când a izbucnit războiul, așa că amândoi au fost nevoiți să fugă în Anglia, unde s-au întâlnit mulți ani mai târziu. Ambii fiind refugiați, fugari din calea naziștilor, acest aspect era ceva comun în conversațiile lor, așa că am fost crescută auzind multe povești despre rude de-ale mele care au pierit în Holocaust. (…) Tata a fost întotdeauna incredibil de pasionat de munca sa, iar acest lucru mi-a rămas în minte. A fost condus de o dorință foarte puternică de a face lumea un loc mai bun, ceea ce m-a inspirat în permanență”.

„A fost modelul meu. Mi-a arătat că orice este posibil dacă muncești din greu și crezi în tine”.

Pasionat de mic de inginerie

George Weisz avea șase ani când a dezmembrat ceasul de buzunar al tatălui său, scoțând din el, cu minuțiozitatea și precizia unui medic chirurg, fiecare piesă. „Dar am reușit să le pun pe toate la loc și, din acel moment, toată lumea a început să spună că voi fi inginer”.

De la ceasul de buzunar al tatălui, puțin mai târziu, în adolescență, George Weisz și-a îndreptat atenția și curiozitatea către obiecte mai mari. Urmând același patern – dezasamblare – reasamblare – băiatul a reușit să repare mașina de spălat a familiei.

Cel mai tânăr director de fabrică

La Hendon County Grammar School, Weisz a excelat la științe, iar după ce a absolvit Universitatea din Birmingham în 1950, cu o diplomă de inginer, s-a angajat la English Electric Company, ale cărei proiecte de aeronave s-au transformat în repere ale aeronauticii britanice, Weisz devenind în scurt timp cel mai tânăr director de fabrică. În 1960, a cumpărat o mică fabrică în Dunstable, Bedfordshire, care furniza componente pentru industria auto. În câteva luni, Weisz a intrat în producție și a semnat un contract profitabil cu Ministerul Apărării pentru a furniza actuatoare de deschidere a parașutelor folosite în situații de urgență de piloții RAF (Royal Air Force). În 1966, a lansat o nouă întreprindere numită KAY Pneumatics, a cărei tehnologie cu aer comprimat era folosită pentru a deschide și închide ușile trenurilor și autobuzelor.

În 1972, la vârsta de 42 de ani, George Weisz a inventat un ventilator artificial alimentat pneumatic de propriul rezervor de oxygen, aparat care, în perioada pandemiei, a fost utilizat cu succes în spitalele din Marea Britanie, în gestionarea problemelor cauzate de coronavirus.

Filantrop

În 2013, Weisz a înființat Fundația caritabilă Joir & Kato Weisz, ca un omagiu adus părinților săi, prin ea ajutând numeroase organizații și persoane fizice. În 2014, a donat un microscop pentru a sprijini cercetările de pionierat ale școlii medicale Hershey din Pennsylvania, unde sora sa Judith Weisz a condus o echipă care cerceta modul în care interacționează celulele la pacienții cu cancer de sân. A fost un susținător al Asociației Mondiale pentru Medicina de Urgență și Dezastre, precum și al Societății Regale de Medicină.

Contribuțiile sale au fost recunoscute și onorate cu numeroase premii și distincții, inclusiv cu Ordinul Imperiului Britanic, pe care l-a primit în 1993.

George Weisz, doctorand  în istorie la Universitatea Stony Brook din New York și în sociologie la Universitatea Paris (Descartes) și autor al mai multor cărți despre istoria medicinei, a susținut prelegeri, în calitate de profesor universitar la École des Hautes Études en Sciences Sociales (Paris), Institutul Max Planck pentru istoria științei (Berlin), Universitatea din Paris 1 (Sorbona) și la INSERM (Paris).

Producător de film

La 84 de ani, și-a făcut debutul ca producător de film.  Documentarul său, a cărui acțiune este plasată în Germania nazistă, prezintă povestea puțin cunoscută a Reginei Jonas, prima femeie care, în 1935, a fost hirotonită rabin. Nouă ani mai târziu, Jonas a fost deportată la Auschwitz, unde a și murit, la vârsta de 42 de ani. „Am simțit că povestea Reginei Jonas ar trebui să fie popularizată și să rămână în memoaria oamenilor deoarece conține mesaje universale privind valorile umane”, spunea Weisz care, de asemenea, s-a declarat mândru pentru faptul că fiica sa, actrița Rachel Weisz, și-a folosit vocea pentru acest documentar.

Tată iubitor și protector, George Weisz a refuzat să o lase pe Rachel să joace un rol important într-un film de la Hollywood, propunerea venind când aceasta era doar o adolescentă, considerând că prioritare erau, la acea vreme, studiile și nimic altceva. În același timp, a cultivat talentele artistice ale fiicei sale mai mici, Minnie, și a încurajat-o să urmeze o carieră în fotografie.

În timpul Războiului din Golf (2 august 1990 – 28 februarie 1991), a fost însărcinat de guvernul britanic să construiască un tip de ventilator care, în cazul unui atac cu arme chimice, ar putea permite mai multor persoane să respire din același aparat.

George Weisz a murit la vârsta de 90 de ani (la 31 martie 2020), în locuința sa din Regatul Unit.

Surse:

https://www.thetimes.co.uk/article/george-weisz-obituary-z3tpx9b7m

https://nypost.com/2020/05/28/george-weisz-inventor-of-covid-19-ventilator-dead-at-90/

Vă mai recomandăm să citiți și:

Rachel Weisz, actriță de Oscar, fiică de inventator, soție de „James Bond”

Roxana Ioana Ancuța
Roxana Ioana Ancuța
Roxana-Ioana Ancuța este jurnalist cu o experiență de aproape 15 ani în presa scrisă. Absolventă a facultății Școala Superioară de Jurnalistică și având un master în Comunicare și Relații Publice, îi place foarte mult să scrie, aceasta fiind nu doar o profesie, ci un mod de a fi ea ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase