Home » Cultură » Tina Turner, regina Rock’n’Roll: „Câteodată trebuie să lași totul să curgă, să te purifici”

Tina Turner, regina Rock’n’Roll: „Câteodată trebuie să lași totul să curgă, să te purifici”

Publicat: 25.05.2023

Diva divelor, zeița muzicii pop și soul, diva scenei muzicale, regina Rock’n’ Roll, cea care „arde”, ce alte apelative i-ar mai putea fi atribuite acestei stele ale muzicii, Tina Turner, definiția eleganței, a talentului, a bucuriei de a cânta și de a dansa, a emoțiilor dăruite publicului, artista cu acele picioare superbe și cu unul dintre cele mai fermecătoare zâmbete.

Tina Turner a murit la 83 de ani. Muzician, compozitor, producător, descoperitor de talente, vedetă, legendă. Tina Turner a fost pur și simplu cea mai bună. Simply the best. Unul dintre cei mai populari artiști din toate timpurile.

Un simbol, o inspirație, o luptătoare. Se considera, înainte de toate, o artistă rock’n’roll și o interpretă care a împărțit scena cu staruri precum Mick Jagger, David Bowie și Bryan Adams.

Simply the best

Cea mai de succes artistă rock din lume, cu peste 60 de milioane de discuri vândute în toată lumea și artista care a vândut mai multe bilete la concerte decât orice alt artist solo din istorie.

„Cel mai mare secret de frumusețe al meu este să fiu fericită cu mine însămi” – Tina Turner

Câștigătoare a șapte premii Grammy, deținătoare, din 1999, a premiului pentru întreaga carieră în cadrul premiilor MOBO (Music of Black Origin) organizate la Royal Albert Hall din Londra și a premiului Kennedy Center Honors, care i-a fost oferit în 2005, alături de Robert Redford, Tony Bennett, Suzanne Farrell și Julie Harris.

Managerul, soțul, abuzatorul

O femeie abuzată în tinerețe de fostul soț, Ike Turner, abuzată atât de tare încât în urma loviturilor pe care acesta i le-a aplicat în mod repetat, Tina a fost nevoită să-și facă, până la urmă, operație de reconstrucție și remodelare a nasului.

Abuzurile la care fusese supusă ani în șir au fost făcute publice atunci când Tina Turner se afla la apogeul carierei sale solo, la mijlocul anilor 1980, presa scoțând atunci la iveală un interviu cu soțul abuziv, Ike Turner, care dezvăluia cu nonșalanță „Da, am lovit-o, dar nu am lovit-o mai mult decât oricare tip obișnuit care-și bate nevasta. Și adevărul este că viața noastră nu era diferită de cea a vecinului de alături. Dar oamenilor le plac știrile acestea. Iar dacă ea spune că am abuzat-o, poate că am făcut-o.”

Tina și Ike Turner au fost împreună 20 de ani

Tina Turner a fost căsătorită cu Ike timp de 16 ani (deși au fost împreună 20 de ani). Un mariaj chinuit, în care a plouat cu bătăi, insulte și umilințe la adresa artistei, traumele Tinei fiind atât de puternice încât atunci când artista a aflat că a rămas din nou însărcinată cu copilul lui Ike, în 1968, în același timp în care una dintre colaboratoarele ei din trupa Ikette era, de asemenea, gravidă tot cu copilul lui Ike Turner, Tina a decis să întrerupă sarcina.

De altfel, abuzurile domestice la care a fost supusă Tina Turner și întreaga ei suferință alături de Ike Turner au constituit subiectul unui film biografic lansat în 1993, What’s Love Got to Do with It, producție care a fost recompensată cu trei premii Oscar și care a avut-o în rolul principal pe Angela Bassett.

(Ikette, inițial The Artettes, a fost o trupă compusă din trei cântărețe care au acompaniat formația Ike & Tina Turner Revue. În anii 1960 au avut lansat hituri precum I’m Blue și Peaches ‘N’ Cream)

Cea mai carismatică și explozivă prezență scenică

A fost una dintre artistele cu cea mai carismatică și explozivă prezență scenică. A fost cunoscută pentru o serie de hituri, printre care „The Best”, „Proud Mary”, „Private Dancer” și „What’s Love Got to Do With It”.

Tina Turner a devenit celebră în anii 1960 alături de fostul soț Ike Turner, având în repertoriul lor clasicul cântec „River Deep, Mountain High”.

„În contextul showbiz-ului de astăzi, Tina Turner este cea mai senzațională profesionistă de pe scenă”, scria Ralph J. Gleason, un influent critic de jazz și pop de la The San Francisco Chronicle, într-o recenzie realizată după un concert Rolling Stones din Oakland, în noiembrie 1969. „Tina Turner intră în scenă ca un uragan. Dansează, se răsucește, se agită și cântă, iar impactul este instantaneu și total.”

În anii 70, popularitatea Tinei Turner în calitate de artistă solo a fost afectată, scăzând simțitor, aceasta revenindu-și în anii 80, odată cu semnarea unui contract important cu Capitol Records în anii 1980. În 1984, cover-ul de succes al piesei Let’s Stay Together a lui Al Green a dus la apariția albumului Private Dancer care a avut un succes uimitor, vânzându-se în peste 10 milioane de exemplare.

Din acel moment, Tina Turner a devenit mega-vedetă internațională.

A vândut mai multe bilete de concert decât orice alt artist solo din istorie

La Premiile Grammy din 1985, What’s Love Got to Do With It a câștigat trei premii, pentru discul anului, cântecul anului și cea mai bună interpretare vocală pop feminină, iar cu Better Be Good To Me, Tina Turner a câștigat pentru cea mai bună interpretare vocală rock feminină.

Albumul s-a vândut în cinci milioane de exemplare și a dus la organizarea unui șir de concerte care au avut un succes fulminant. În 1988, Tina Turner a cântat în fața unui public format din peste 180.000 de spectatori pe stadionul Maracanã din Rio de Janeiro, doborând recordul pentru cea mai mare audiență plătitoare pentru un artist solo. Apoi, după ce turneul său Twenty Four Seven din 2000 a vândut bilete în valoare de peste 100 de milioane de dolari, Guinness World Records a anunțat că Tina Turner a vândut mai multe bilete de concert decât orice alt artist solo din istorie.

Din 2013 și până la momentul morții ei, la 24 mai 2023, Tina Turner a fost căsătorită cu producătorul muzical Erwin Bach (67 de ani).

„Noi suntem lumina vieții celuilalt”

„Ne acordăm unul altuia libertatea și spațiul de care avem nevoie fiecare”, scria Tina Turner în cartea sa, Happiness Becomes You: A Guide to Changing Your Life for Good. „Erwin, care este o forță a naturii de sine stătătoare, nu a fost niciodată câtuși de puțin intimidat de cariera mea, de talentele mele sau de faima mea. Mi-a arătat că dragostea adevărată nu necesită diminuarea luminii mele pentru ca el să poată străluci. Dimpotrivă, noi suntem lumina vieții celuilalt și vrem să strălucim cât mai mult posibil, împreună.”

Bach a fost director la casa de discuri europeană EMI, care a lucrat cu artiști precum Queen, Paul McCartney, Pink Floyd și Radiohead.

Tina Turner a fost mamă a patru fii. Unul rezultat în urma relației cu saxofonistul Raymond Hill și ceilalți trei cu fostul soț și managerul ei Ike Turner. Fiul cel mare al lui Turner și Ike, Craig, s-a sinucis în 2018, iar cel mai tânăr, Ronnie, a murit în decembrie 2022, în urma unor complicații cauzate de un cancer de colon.

A uimit cu talentul ei natural

Tina Turner, pe numele ei real, Anna Mae Bullock, s-a născut 26 noiembrie 1939, în Brownsville, Tennessee, United States, într-o familie de agricultori din sudul segregat. După ce Anna Mae și sora ei mai mare au fost abandonate de părinții, după moartea bunicii sale, Anna s-a reunit cu mama ei, în St. Louis, Missouri, în acea perioadă tânăra de numai 16 ani având să descopere o lume cu totul nouă – cea a cluburilor de noapte R&B.

În 1956, atunci când a fost chemată să cânte pe scenă de trupa Kings of Rhythm a lui Ike Turner, Anne Mae a uimit cu talentul ei natural, la scurt timp după aceea ajungând să colaboreze cu membrii grupului condus de Ike. Tot în acea perioadă, Ike Turner, cel care avea să-i devină soț, i-a schimbat și numele în Tina Turner.

„Câteodată trebuie să lași totul să curgă – să te purifici. Dacă ești nemulțumit de ceva… orice te doboară, scapă de asta. Iar atunci când te vei elibera, îți vei descoperi adevărata creativitate. Sinele tău real iese la iveală”. (Tina Turner)

Deși s-a născut în Brownsville, Tennessee, Tina Turner a locuit în Elveția timp de peste două decenii. În cele din urmă, Turner a renunțat la cetățenia americană, în 2013, la vârsta de 73 de ani, declarând atunci că nu mai are legături cu SUA „cu excepția familiei și că nu are planuri de a locui în Statele Unite în viitor”. Totuși, ziarele au speculat și alte motive ale Tinei Turner de a renunța la cetățenia americană. Deși Turner și Bach, partenerul ei, locuiau în Elveția, cei doi nu puteau cumpăra proprietăți în această țară fără să dețină cetățenia elvețiană, având în vedere faptul că există restricții stricte pentru străinii care doresc să cumpere proprietăți. Astfel, acesta putea fi un stimulent suplimentar ca Tina Turner să devină cetățean elvețian.

„Ea era singura persoană la care ne puteam gândi”

Moartea ni se întâmplă tuturor. Chiar și cuiva atât de magnific ca Tina Turner. În 1985, Tina Turner a fost distribuită în filmul SF „Mad Max Beyond Thunderdome”, în regia lui George Miller și George Olgivie, artista apărând în producția cinematografică alături de actorul Mel Gibson. La aflarea teribilei vești a morții Tinei Turner, solista a fost amintită de regizorul George Miller, pentru The Guardian.

Cuvintele lui Miller sunt mai mult decât impresionante: „A fost opusul unei dive”.

„Atunci când cineva a fost o asemenea forță vitală, nu te aștepți să plece. Desigur, se întâmplă tuturor, dar Tina a fost ceva deosebit”, a spus Miller. „Atunci când am făcut Mad Max: Beyond Thunderdome, îi cunoșteam muzica, ca toată lumea, dar personalitatea ei a fost cea care m-a atras cel mai mult la ea – în special pentru rolul (mătușii Entity). Știam de unde venea muzica, de unde venea puterea ei. De fiecare dată când vorbeam despre Aunty Entity în timp ce scriam scenariul, îmi spuneam: Oh, am nevoie de cineva ca Tina Turner. Ea era singura persoană la care ne puteam gândi. Și, cu siguranță, a fost singura persoană pe care am întrebat-o vreodată”.

„Tina Turner era opusul unei dive”

„Tina Turner era opusul unei dive. Am avut privilegiul de a lucra cu ea și de a vedea ce anume o făcea atât de magnifică. Era atât de ageră, din punct de vedere mental. Era extrem de conștientă de dinamica fiecărei situații. Era foarte amuzantă și jucăușă, îi plăcea să râdă mult. Era o persoană cu adevărat substanțială, profundă. Și nu era așa la suprafață. Toate aceste calități cred se dezvoltă la cineva care îndură atât de mult la începutul vieții, calități care-l înzestrează cu o înțelepciune aparte”.

„A performat aproape toată viața ei, într-un fel sau altul. Este relativ rar ca cineva să treacă prin acest proces și să rămână destul de lucid, inctact, ba chiar să se dezvolte. Dar cred că Tina avea acest statut de la naștere. Am văzut-o odată la o petrecere aniversară a ei. Mick Jagger și toți acei tipi de-acolo s-au adunat în jurul Tinei comportându-se ca și cum ea ar fi fost o mare prezență regală la curte. Observ modul în care oamenii vorbesc despre ea astăzi, despre cât de influentă și generoasă a fost. Cu toții au învățat de la ea. Și eu am învățat de la ea. Am învățat că doar muncind din greu te poți ridica și cum îi poți inspira pe cei din jur să lucreze și să se unească împreună pentru un scop comun. Mi-a spus odată: Ai învăța multe dacă ai veni în turneu cu noi pentru o săptămână sau două. Am fost foarte tentat să o fac, dar eram prins cu filmările. Întotdeauna am regretat că nu am mers cu ea. (…) „Tina Turner a crescut în America, dar a fost o internațională. Spre final a devenit cetățean elvețian. Ultima dată când am văzut-o s-a întâmplat la finalul anilor 1990, când locuia pe coasta Franței, lângă Cannes. De asemenea, a îmbrățișat Australia și Australia a îmbrățișat-o pe ea. Ca toată lumea, simți pierderea. Era o prezență foarte puternică, iar când dispare o asemenea forță, simți tristețe și conștientizezi că acest lucru ni se întâmplă tuturor – chiar și cuiva atât de magnific ca Tina”.

Surse:

https://people.com/music/who-is-erwin-bach-tina-turner-husband/

https://www.nytimes.com/2023/05/24/arts/music/tina-turner-dead.html

https://news.sky.com/story/tina-turner-dies-aged-83-12888593

https://people.com/music/who-is-erwin-bach-tina-turner-husband/

https://www.closerweekly.com/posts/tina-turners-kids-meet-her-4-children-including-late-son-craig/

Vă mai recomandăm să citiți și:

Tina Turner, o legendă a muzicii rock and roll, a murit la vârsta de 83 de ani

Bob Dylan, singurul muzician care a primit Premiul Nobel. „Ai grijă de toate amintirile tale, nu le poți retrăi”

Muzicianul, trompetistul, compozitorul, cântărețul de jazz. Louis Armstrong a fost mai mult decât un zâmbet celebru

George Frideric Handel, compozitorul preferat al lui Beethoven

Roxana Ioana Ancuța
Roxana Ioana Ancuța
Roxana-Ioana Ancuța este jurnalist cu o experiență de aproape 15 ani în presa scrisă. Absolventă a facultății Școala Superioară de Jurnalistică și având un master în Comunicare și Relații Publice, îi place foarte mult să scrie, aceasta fiind nu doar o profesie, ci un mod de a fi ea ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase
Cele mai noi articole
Oamenii de știință din domeniul energiei dezleagă misterul strălucirii aurului
Oamenii de știință din domeniul energiei dezleagă misterul strălucirii aurului
Mii de meteoriți care au ajuns în Antarctica ar putea fi pierduți pentru totdeauna
Mii de meteoriți care au ajuns în Antarctica ar putea fi pierduți pentru totdeauna
România și pierderea Dobrogei. Ionel Brătianu: „Soarta Dobrogei nu depinde de stipulațiile păcii de la Bucureşti”
România și pierderea Dobrogei. Ionel Brătianu: „Soarta Dobrogei nu depinde de stipulațiile păcii de la Bucureşti”
Trucul simplu și rapid prin care să-ți schimbi instant viața în bine
Trucul simplu și rapid prin care să-ți schimbi instant viața în bine
(P) 5 construcții impresionante pe care merită să le vezi măcar o dată in viață
(P) 5 construcții impresionante pe care merită să le vezi măcar o dată in viață
Erupție excepțional de rară pe suprafața Soarelui! O furtună solară se îndreaptă spre Pământ
Erupție excepțional de rară pe suprafața Soarelui! O furtună solară se îndreaptă spre Pământ
(P) Descoperă care e grosimea ideală a unor geamuri de tip termopan pentru un nivel de eco-eficiență crescut
(P) Descoperă care e grosimea ideală a unor geamuri de tip termopan pentru un nivel de eco-eficiență crescut
Test de cultură generală. De ce este special nasul cămilelor?
Test de cultură generală. De ce este special nasul cămilelor?
Astronomii au detectat un semnal ciudat de la o galaxie din apropiere
Astronomii au detectat un semnal ciudat de la o galaxie din apropiere
O nouă metodă de fraudă face ravagii: Infractorii se dau drept angajați bancari
O nouă metodă de fraudă face ravagii: Infractorii se dau drept angajați bancari
Cum a justificat o mamă faptul că și-a tatuat copiii minori în mod repetat?
Cum a justificat o mamă faptul că și-a tatuat copiii minori în mod repetat?
Chitara cu care John Lennon a înregistrat piesa „Help!”, găsită după 50 de ani
Chitara cu care John Lennon a înregistrat piesa „Help!”, găsită după 50 de ani
165 de ani de la începerea construcţiei Canalului Suez. A scurtat drumul navigatorilor către Europa la doar câteva ore
165 de ani de la începerea construcţiei Canalului Suez. A scurtat drumul navigatorilor către Europa la doar câteva ore
Începând de astăzi, turiștii trebuie să plătească taxă de intrare în Veneția
Începând de astăzi, turiștii trebuie să plătească taxă de intrare în Veneția
Recipientele de la una dintre cele mai populare cafenele din lume vor fi mai mici cu 20%
Recipientele de la una dintre cele mai populare cafenele din lume vor fi mai mici cu 20%
Vot decisiv în Senatul SUA pentru interzicerea TikTok. Ce se întâmplă acum?
Vot decisiv în Senatul SUA pentru interzicerea TikTok. Ce se întâmplă acum?
Haos în centrul Londrei după ce doi cai militari au scăpat de sub control
Haos în centrul Londrei după ce doi cai militari au scăpat de sub control
A fost făcută prima radiografie din lume cu un singur atom
A fost făcută prima radiografie din lume cu un singur atom