Home » Cultură » Cary Grant, actorul preferat al lui Alfred Hitchcock

Cary Grant, actorul preferat al lui Alfred Hitchcock

Publicat: 28.05.2023

„M-am prefăcut că sunt cineva care îmi doream să fiu până când, în cele din urmă, am devenit acea persoană. Sau el a devenit eu”, spunea Cary Grant (1904 – 1986), unul dintre cei mai fermecători actori din istoria cinematografiei universale, fost acrobat, la vârsta de 13 ani, unul dintre actorii favoriți ai legendarului regizor Alfred Hitchcock, starul de cinema hollywoodian a căruia carieră s-a întins pe trei decenii, epitomul eleganței, bărbatul sofisticat, carismatic și plin de umor, actorul recompensat cu un Oscar onorific în 1970.

„Toată lumea vrea să fie Cary Grant, i s-a spus, odată, într-un interviu. Chiar și eu vreau să fiu Cary Grant”, a răspuns, glumind, actorul, născut la 18 ianuarie 1904 în Horfield, Bristol (UK) și decedat în 1986, la 86 de ani, în Davenport, Iowa (SUA).

Un mare comediant și tragedian în același timp, un actor cum nu va mai fi vreodată, așa cum declara Grace Kelly. O personalitate unică, fermecătoare, o adevărată icoană a timpului său.

Combinația perfectă de eleganță și umor

„Cary Grant a fost întruchiparea stilului și a grației. Făcea ca tot ceea ce făcea să pară fără efort.” (Audrey Hepburn).

Combinația perfectă de eleganță și umor constituia formula prin care-i captiva pe toți. Cary Grant, actorul de aproape 1.90m, a fost o legendă a timpului său, personalitatea sa inspirând publicul și generații de actori.

„Cary Grant a fost starul hollywoodian prin excelență. Avea o carismă unică care îl făcea să iasă în evidență.” (Steven Spielberg)

Cary Grant, cunoscut pentru accentul său inconfundabil

Actor american de origine engleză, Cary Grant a fost cunoscut pentru accentul său inconfundabil – denumit Transatlantic sau Atlanticul Mijlociu, care nu seamănă nici cu accentul american, dar nici cu cel britanic – pentru comportamentul său degajat, abordarea dezinvoltă a profesiei și simțul umorului foarte dezvoltat. A fost unul dintre cei mai importanți actori clasici de la Hollywood din anii 1930 până la mijlocul anilor 1960.

A jucat în peste 40 de filme, 4 dintre ele fiind semnate de Alfred Hitchcock – Suspicion (1941), Notorious (1946), To Catch a Thief (1955) și North by Northwest (1959).

Era cunoscut faptul că maestrul suspansului, Alfred Hitchcock (1899 – 1980) avea o afinitate pentru Cary Grant.

„Întotdeauna am spus, Cary Grant este singurul actor pe care l-am iubit în toată viața mea. (…) Grant are un talent extraordinar pentru comedia ușoară. Este capabil să sugereze o mulțime de lucruri fără să le spună de fapt. (…) Farmecul lui Grant nu constă atât de mult în faptul că era chipeș, cât în faptul că proiecta o personalitate fermecătoare. Este, de fapt, un actor remarcabil. (…) Iar calitatea minunată a lui Grant ca actor era că putea juca la fel de bine comedie, dar și dramă. Te putea face să râzi și apoi îți putea frânge inima. (…) Cary Grant este unul dintre cei mai mari actori din istoria cinematografiei și a fost o plăcere absolută să lucrez cu el.” (Alfred Hitchcock)

Copilărie încercată de probleme familiale

Cary Grant s-a născut Archibald Alec Leach la 18 ianuarie 1904 în Horfield, Bristol, Anglia, părinții, Elsie Maria (Kingdon) și Elias James Leach, ambii muncitori într-o fabrică. În primii săi ani de viață petrecuți la Bristol, Grant a trăit o copilărie obișnuită, specifică clasei de mijloc inferioare. La vârsta de nouă ani, a avut parte de un incident ce i-a afectat, într-un fel sau altul, toată viața. La întoarcerea de la școală, nu și-a mai găsit mama acasă. I s-a spus că aceasta plecase într-o stațiune balneară, dar adevărul era cu totul altul. Mama lui Archibald fusese internată într-o instituție de boli mintale unde avea să rămână ani de zile, lucru pe care Grant nu l-a aflat decât la finalul anilor 20, atunci când a avut loc reuniunea dintre cei doi.

„Pentru a avea succes la sexul opus, cel mai bine e să-i spui că eşti impotent. Va încerca imediat să-ţi dovedească contrariul” – Cary Grant

Evenimentul acesta nu a trecut fără să lase urmări, astfel că au început dezechilibrele în familia Grant. Cary a părăsit școala la vârsta de 14 ani, mințind în legătură cu vârsta sa și falsificând semnătura tatălui său pe o scrisoare pentru a se alătura trupei de comedianți ai unui anume Bob Pender, perioadă în care și-a dezvoltat talentele artistice. A învățat atât pantomimă, cât și acrobații, performând în numeroasele spectacole organizate de trupa lui Pender în provinciile engleze. Calitățile foarte tânărului Cary Grant nu au rămas neobservate. În iulie 1920, s-a numărat printre cei opt băieți Pender selectați pentru a merge în Statele Unite, pentru a juca într-un show pe Broadway.

Spectacolul, Good Times, a avut 456 de reprezentații, ceea ce i-a dat lui Grant timp să se „aclimatizeze” în locul din care avea să nu se mai întoarcă în Anglia. La scurt timp după experiența de pe Broadway, actorul s-a mutat la Hollywood, începând să joace în filme polițiste, înainte de a câștiga popularitate în comedii trăsnite precum His Girl Friday și Bringing Up Baby.

Cele mai bune filme ale lui Grant

Grant a captat în mod constant publicul cu farmecul său excentric și umorul specific, chiar și astăzi aflându-se printre actorii favoriți de la Hollywood. Din cariera sa vastă, se evidențiază filme precum North by Northwest, In Name Only, The Philadelphia Story, Notorious (1946), în care a avut-o parteneră pe Ingrid Bergman, Suspicion, Mr Lucky, Only Angels Have Wings, Holiday, In name only și Indiscreet (1958)–  din nou alături de Ingrid Bergman care, conform unui articol apărut în The New York Times, ar fi acceptat rolul în film condiționând și participarea lui Cary Grant  în producția cinematografică semnată de Stanley Donen, iar Grant, la rândul său, ar fi fost interesat de rol în momentul în care a venit propunerea doar dacă și Bergman ar fi jucat în film.

Cary Grant a renunțat la actorie în 1966 –  an în care s-a născut fiica lui și a actriței Dyan Cannon, Jennifer Grant, cunoscută pentru apariția din celebrul serial Beverly Hills, 90210. După ce a închis capitolul cinematografic, Grant a intrat în afaceri.

În topul celor mai buni actori

În 1970, Cary Grant a primit un Oscar onorific pentru întreaga carieră, premiu ce i-a fost înmânat de Frank Sinatra, iar în 1981 a fost recompensat cu premiul Kennedy Center.

Cinci ani mai târziu, la 29 noiembrie 1986, Cary Grant moare în urma unui accident cerebral vascular, la vârsta de 82 de ani. În 1999, Institutul American de Film îl clasează pe locul 2, după Humphrey Bogart, în topul celor mai buni actori ai Hollywood-ului de altădată.

Cele cinci soții ale lui Cary Grant

Aventuri celebre – printre care acelea cu Sophia Loren, Grace Kelly și Ingrid Bergman – și cinci mariaje a avut Cary Grant, dar niciunul dintre ele, spune presa, nu l-ar fi făcut fericit.

Prima soție, actrița Virginia Cherrill, l-a acuzat că e dominator, posesiv, agresiv și l-a părăsit după șapte luni, cea de-a doua, Barbara Hutton nu i-a înțeles și acceptat stilul de viață, cu cea de-a treia (cu 19 ani mai tânără), Betsy Drake, ar fi avut o relație mai bună, dar ședințele de terapie pe care le făcea Grant la vremea respectivă au reușit, până la urmă, să-i îndepărteze. A patra soție, Dyan Cannon (mai tânără cu 33 de ani) i-a dăruit singurul lui copil – Jennifer – în viața căreia Grant a fost foarte implicat și dedicat.

Cea de-a cincea și ultima soție, cu aproape 50 de ani mai tânără, a fost Barbara Harris, care a stat alături de Cary Grant din 1981 și până la moartea actorului, în 1986.

Surse:

https://collider.com/cary-grant-best-roles-ranked-rotten-tomatoes/

https://www.nytimes.com/1958/06/27/archives/the-screen-indiscreet-film-at-music-hall-is-airy-as-a-souffle.htm

https://www.britannica.com/biography/Cary-Grant

Vă mai recomandăm să citiți și:

Alfred Hitchcock: „Fac filme ca să scap de propriile frici”

Grace Kelly, eroina perfectă a lui Alfred Hitchcock care a sfârșit într-un mod tragic

Shirley MacLaine: filme, reîncarnare și un Oscar pentru „Terms of Endearment”. „Frica transformă în necunoscuți oameni care ar putea fi prieteni”

Guillermo del Toro, regizorul exorcizat de bunica sa. „Trebuie să crezi în magie ca să o vezi”

Roxana Ioana Ancuța
Roxana Ioana Ancuța
Roxana-Ioana Ancuța este jurnalist cu o experiență de aproape 15 ani în presa scrisă. Absolventă a facultății Școala Superioară de Jurnalistică și având un master în Comunicare și Relații Publice, îi place foarte mult să scrie, aceasta fiind nu doar o profesie, ci un mod de a fi ea ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase