Home » Cultură » Hotel Belvédère, peisajul spectaculos de la marginea ghețarilor elvețieni

Hotel Belvédère, peisajul spectaculos de la marginea ghețarilor elvețieni

Publicat: 19.06.2023

Aflat într-una dintre cele mai înzăpezite regiuni din Elveția, Pasul Furka (Furkapass) este considerat unul dintre cele mai emoționante și spectaculoase drumuri din Alpi.

Șoseaua emblematică pentru această zonă este ticsită cu numeroase curbe strânse, dispuse în jurul munților care atrag, anual, nenumărați turiști.

Aproape de vârful acestui pas se află Ghețarul Ronului (Rhone Glacier), care se întinde pe o suprafață de 200 de metri. Aici, tânărul Josef Seiler a construit, în 1882, un hotel – dar nu oriunde, ci într-una dintre curbele „ac de păr”, notează amusingplanet.com.

Un hotel cu o amplasare unică în lume

De-a lungul anilor, Hotel Belvédère a devenit unul dintre cele mai iconice hoteluri din Alpii elvețieni – și pe bună dreptate. Nicăieri în lume nu poți conduce o mașină atât de aproape de marginea unui ghețar, nu poți să te cazezi într-o cameră de hotel cu vedere la un masiv râu de gheață, și apoi să te plimbi pe poteca de pe ghețar, aflată doar la câțiva metri distanță.

Clădirea Hotelului Belvédère face parte din ultimul val major de dezvoltare, care a cuprins întreaga Elveție în anii 1880. La acea vreme, numărul unor astfel de stabilimente a crescut masiv, de la 79, câte erau în 1880, la 320, număr înregistrat înainte de Primul Război Mondial.

În mod firesc, a crescut și numărul de paturi în același interval de timp: de la 4.000, la 15.000.

Însă panorama unică de care se bucură Belvédère a atras clienții care, uneori, s-au cazat săptămâni întregi pe timpul verii.

Declinul unei zone spectaculoase

Pe parcursul secolului XX, valul de vizitatori ai ghețarului Rhone și ai hotelului a crescut și datorită inaugurării a două linii de cale ferată, Furka Oberalp Railway și Glacier Express.

Totuși, începând cu anii 1960, numărul turiștilor care se cazează a început să scadă. Mașinile de pe piață au devenit tot mai performante și rapide, iar o excursie care, odinioară, dura trei zile, s-a transformat într-una de o zi. Astfel se face că oaspeții nu s-au mai cazat, ci doar vizitau Rhone Glacier, luau masa la hotel și plecau.

Acum câțiva ani, hotelul s-a închis și, deși anunțul oficial a fost acela că se va redeschide, oamenii sunt sceptici că momentul va mai veni vreodată. Unii spun că Rhone nu mai reprezintă o atracție pentru că ghețarul s-a retras foarte mult în ultimii peste 100 de ani: 1.300 de metri de gheață au dispărut în ultimii 120 de ani.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Peștera celor 100.000 de soldați: „Armata” unică în lume, care nu poate fi explicată

„Omul Altamura”, scheletul găsit complet solidificat într-o peșteră din Italia

„O bucată din Paradis”. Cum a scos seceta la iveală un canion spectaculos?

Un strat de rocă din Marele Canion, vechi de 500 de milioane de ani, a primit oficial un nume

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase