Home » D:News » Un strat de rocă din Marele Canion, vechi de 500 de milioane de ani, a primit oficial un nume

Un strat de rocă din Marele Canion, vechi de 500 de milioane de ani, a primit oficial un nume

Publicat: 07.05.2023

Marele Canion este vizitat de milioane de admiratori în fiecare an. Astfel, te-ai putea gândi că toate stratele sale au fost deja studiate și denumite. În realitate, lucrurile nu stau așa.

Într-un nou raport publicat recent în revista Geosphere, o echipă de cercetare condusă de UNLV a prezentat modul în care a identificat și a atribuit un nume unei formațiuni din Marele Canion. Veche de 500 de milioane de ani și neexplorată, formațiunea a primit denumirea The Frenchman Mountain Dolostone (FMD).

Stratul de rocă nou numit a fost ascuns vederii de-a lungul Marelui Canion timp de milenii, dar, până acum, geologii nu l-au numit și nu l-au studiat în detaliu. Denumirea „The Frenchman Mountain Dolostone” a fost dată după un munte numit similar, care se află în Las Vegas, Nevada, SUA, potrivit Phys.org.

Caracteristicile formațiunii din Marele Canion

„Timp de zeci de ani, cercetătorii nu au reușit să coreleze cu exactitate succesiunea stratelor de la Frenchman Mountain cu cele din Marele Canion, în parte din cauză că Frenchman Mountain era deplasat tectonic la aproximativ 64 de kilometri spre vest de când au fost depuse rocile. Stabilirea unor descrieri detaliate și măsurarea grosimii straturilor de la Frenchman Mountain și Marele Canion ne-a permis, în sfârșit, să rezolvăm această problemă”, a declarat autorul principal Steve Rowland, profesor emerit de geologie la UNLV și paleontolog la Muzeul de Istorie Naturală din Las Vegas.

FMD are o grosime de 365 de metri la Frenchman Mountain, a spus Rowland, dar se subțiază dramatic spre est. Porțiunile expuse în interiorul Marelui Canion variază în grosime, de la aproape 122 de metri „West Rim” Skywalk la mai puțin de 30 de metri în Marble Canion, în partea de est a Parcului Național Grand Canion.

Echipa lui Rowland a folosit o tehnică relativ nouă ca să determine vârsta formațiunii – diferențe subtile în raportul dintre izotopii stabili ai carbonului. Fluctuațiile în raportul acestor izotopi au avut loc în același timp pe întreg Pământul, pe măsură ce stratele s-au depus.

Prima formațiune nouă care a fost numită în Canion din 1985 încoace

Cercetătorii au comparat fluctuațiile din stratele Frenchman Mountain cu cele identificate în strate de roci datate precis în alte părți ale lumii. Rezultatele au indicat faptul că formațiunea nou numită a fost depusă pe un interval de 7,3 milioane de ani, în timpul perioadei cambriene, cu peste 500 de milioane de ani în urmă.

FMD este prima formațiune noua care a fost numită în Canion din 1985. Acesta este, de asemenea, primul strat de rocă expus în Marele Canion care este denumit după o locație din afara regiunii Marelui Canion.

Vă mai recomandăm și: 

Valul din Arizona, minunea geologică care s-a format în 190 de milioane de ani

Golful Mexic și originile geologice ale „super-bazinului” de petrol din el

Ochiul din Sahara, structura misterioasă care îi intrigă pe geologi

Al Jassasiya, enigmaticele sculpturi rupestre care se „târăsc” prin deșertul din Qatar

Claudia Cociug
Claudia Cociug
Claudia Cociug, absolventă a Facultății de Litere, specializarea Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, a făcut parte din echipa DESCOPERĂ.ro din noiembrie 2022 și până în iunie 2023. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase