Home » Știință » De ce Groenlanda este „medicament pentru suflet”?

De ce Groenlanda este „medicament pentru suflet”?

De ce Groenlanda este „medicament pentru suflet”?
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 13.03.2023

Traiul în ținutul alb al Groenlandei nu este deloc ușor – acolo, izolarea, combinată cu mediul neospitalier poate fi o sursă constantă de stres pentru localnici. Însă ei au găsit o soluție în acest sens: se bucură de natură și îi sunt recunoscătoare.

Una dintre taberele de gheață, situată în apropierea orașului Kangerlussuaq, oferă o șansă extraordinară de a înnopta pe fâșia de gheață a Groenlandei (ținut acoperit de gheață în proporție de aproape 80%). Experiența este una uimitoare și deloc de refuzat, deoarece până acum a fost posibilă doar pentru expedițiile cercetătorilor.

Dar aceasta nu este singura activitate inedită din Groenlanda. Cea mai mare insulă a lumii, cunoscută pentru gheața neprimitoare, apele învolburate și pentru cel mai mare predator de uscat (ursul polar), s-a arătat deschisă față de tot ce presupune glamping-ul, potrivit BBC.

Taberele de gheață, organizate pentru experiențe de lux

În tabăra Kiattua, aflată la două ore distanță de Nuuk (capitala Groenlandei), sunt pregătite pentru turiști mai multe activități relaxante: o baie fierbinte în aer liber, în fața fiordurilor spectaculoase, mese delicioase preparate în bucătăria exterioară sau odihnă într-un teepee (cort) confortabil și luxos. Iar în sudul Groenlandei, se poate pescui, plimba cu caiacul, explora sau se poate porni în drumeții, însoțiți în permanență de panorama fiordurilor, care taie răsuflarea.

Totuși, pe lângă faptul că sunt încadrate în categoria „mofturilor” pentru turiști, aceste experiențe sunt parte a unei mișcări ample din Groenlanda, pentru a valorifica specificul unic al statului.

Legătura dintre Groenlanda și starea de bine 

În vreme ce o multitudine de studii arată că natura este benefică pentru sănătatea mintală și pentru starea de bine, Groenlanda vine cu ceva inedit, care aduce o perspectivă nouă.

Naja Carina Steenholdt, cercetător la Universitatea Syddansk din Copenhaga, a analizat pentru lucrarea ei de doctorat relația dintre locuitorii acestui stat și starea de bine, concentrându-se pe ceea ce ea a numit „Paradoxul Groenlandei”. Trebuie menționat că Groenlanda înregistrează, de regulă, cea mai mare rată de suicid din orice țară a lumii. Totuși, în acest stat-insulă izolat, cu o populație de doar 56.000 de oameni, cei mai mulți dintre localnicii intervievați de Naja au spus că sunt mulțumiți de viața pe care o au.

Interacțiunile sociale din orașele mici ale statului sunt foarte apreciate însă, cercetătoarea a descoperit că toți factorii care îmbunătățesc viața oamenilor au un numitor comun: natura.

„Este bine înrădăcinat faptul că natura este cea mai importantă. Oamenii spuneau: Fără natură, nu aș fi avut familie, nu aș fi putut să-mi trăiesc viața. Îmi procur hrana și energia din natură. Acesta era, de altfel, un răspuns des întâlnit”, a spus Steenholdt.

În aceste condiții, în vreme ce pentru turiști, Groenlanda este un loc în care se îndepărtează de griji și se relaxează, pentru localnici, natura este locul în care ei își găsesc cultura, hrana și supraviețuirea.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Ghețarii din Groenlanda s-ar topi de 100 de ori mai repede decât credeau cercetătorii

Un asteroid uriaș a lovit Groenlanda la doar câteva milioane de ani după dispariția dinozaurilor

Pești unici, care conțin proteine ,,antiîngheț”, descoperiți în Groenlanda

Un studiu îngrijorător arată că stratul de gheață din Groenlanda și-ar putea înjumătăți volumul

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase