Test de cultură generală. A fost Albert Einstein repetent la matematică?

22 06. 2023, 11:00

O „informație” potrivit căreia Albert Einstein a rămas repetent la matematică a fost invocată de mai multe ori de-a lungul anilor. Este acesta adevărul sau e doar un mit?

A fost Albert Einstein repetent la matematică? Nu există nicio înregistrare conform căreia Einstein să fi greșit sau să fi obținut vreodată note mici la matematică.

Albert Einstein a fost un student bun, cu note excepționale la matematică și știință, potrivit biografiei scrise de Albrecht Folsing.

A fost Albert Einstein repetent la matematică?

Afirmația că Einstein ar fi fost un student slab este doar un mit. O altă versiune a acestui mit spune că Einstein a revoluționat fizica fără să fi obținut vreodată o diplomă de licență, ca și cum ar spune că studiile superioare sunt pur și simplu o pierdere de timp.

Adevărul este că Einstein și-a primit diploma de predare de la Politehnica din Zurich (Elveția) în 1900 și doctoratul de la Universitatea din Zurich în 1905 (teza sa de doctorat a fost despre dimensiuni moleculare).

O altă versiune a mitului afirmă că Einstein și-a dezvoltat teoriile revoluționare în timp era angajat ca un simplu funcționar de brevete, o poziție echivalentă cu cea a unui poștaș.

Deși este adevărat că Einstein a lucrat ca funcționar de brevete, el nu a făcut asta pentru că nu era calificat să predea fizică. Pur și simplu, încă nu își găsise un post de profesor în acel moment al vieții sale (1900-1908).

În ce a constat, de fapt, slujba de funcționar a lui Einstein?

În plus, munca de funcționar de brevete nu era una banală, de „plimbare” a documentelor. Mai degrabă, agenții evaluau brevetele pentru cele mai recente invenții din domeniul lor și, prin urmare, trebuia să înțeleagă știința de ultimă oră. Einstein a fost desemnat să evalueze brevetele pentru invenții electromagnetice, explică dr. Christopher S. Baird, de la West Texas A&M University (SUA).

Aceste dispozitive erau supuse la întrebări științifice despre semnale, lumină și timp; aceleași întrebări cu care Einstein lucra în dezvoltarea Teoriei Relativității. În acest fel, slujba lui de funcționar de brevete a fost una extrem de tehnică și de valoroasă, fapt ce l-a condus pe Einstein la descoperirile sale.

Succesul lui Einstein pare a fi o combinație rară de geniu înnăscut, curiozitate, pasiune pentru fizică și, bineînțeles, educație. Partea educațională este prea des denaturată. Poate că acest mit a supraviețuit atât de mult timp pentru că este tentant pentru fiecare școlar să își justifice notele proaste spunând că el este următorul Einstein.

Vă recomandăm să citiți și:

William Shatner, căpitanul din Star Trek care a ajuns în spațiu

Steve Irwin, cel mai renumit și mai iubit „vânător de crocodili”

Vincent van Gogh: „Prin picturile mele vreau să transmit ceva mângâietor, la fel cum muzica aduce mângâiere”

Kirk Douglas: „Dacă vrei să ştii mai multe despre un bărbat, ajunge să vezi pe cine-a luat de nevastă”