Home » Cultură » Kirk Douglas: „Dacă vrei să ştii mai multe despre un bărbat, ajunge să vezi pe cine-a luat de nevastă”

Kirk Douglas: „Dacă vrei să ştii mai multe despre un bărbat, ajunge să vezi pe cine-a luat de nevastă”

Publicat: 24.03.2023

În timp ce părerile despre actori pot varia, ceea ce este și normal, Kirk Douglas (1916 – 2020) este considerat unul dintre cei mai buni actori ai epocii de aur a Hollywoodului. A avut o carieră lungă și de succes, iar interpretările sale în filme precum „Spartacus”, „Champion” și „Paths of Glory” sunt foarte apreciate.

Kirk Douglas a fost un erou în filmele sale și un adevărat erou în viața lui. – Sean Connery

Actor, producător și regizor american de film, Issur Danielovitch Demsky, pe numele său real, s-a născut pe 9 decembrie 1016 în Amsterdam, New York. Deși a copilărit într-un cartier sărac, Issur (Kirk Douglas) a fost un elev sârguincios și mai ales un atlet talentat. A practicat wrestling-ul și datorită competițiilor pe care le frecventa și le câștiga a reușit să se întrețină în timpul facultății.

Una dintre cele mai mari vedete de la Hollywood

În anii 1950 și 1960 a fost una dintre cele mai mari vedete de la Hollywood. Douglas era cunoscut pentru aspectul său dur și masculin și pentru performanțele sale în roluri dominante și intense.

Kirk Douglas a fost un simbol al Epocii de Aur a Hollywoodului și o adevărată icoană a cinematografiei americane. – George Lucas

Kirk Douglas și-a început cariera de actor odată cu aparițiile în producții de pe Broadway, în anii 1940. În film, și-a făcut debutul în 1946, jucând în „The Strange Love of Martha Ivers”. În următoarele decenii, Douglas a apărut în peste 90 de filme, inclusiv în filme clasice precum „Spartacus”, „Lonely Are the Brave”, „Seven Days in May” și „Paths of Glory”.

Unul dintre cele mai faimoase roluri ale lui Kirk Douglas

Unul dintre cele mai faimoase roluri ale lui Douglas a fost cel al personajului titular în filmul epic din 1960 „Spartacus” (în regia lui Stanley Kubrick), film care a spus povestea unei rebeliuni a sclavilor împotriva Imperiului Roman. Filmul a fost un succes răsunător și a fost apreciat atât de critici cât și de public, pentru rolul din „Spartacus” Douglas fiind nominalizat la Oscar. Alături de el, în emblematica producție cinematografică au mai jucat actorii Laurence Olivier, Peter Ustinov și Tony Curtis.

Rolul din  „Spartacus” a fost unul dintre punctele culminante ale carierei mele. Filmul a avut un succes imens și m-a ajutat să-mi stabilesc o poziție de frunte în lista actorilor de la Hollywood. Rolul lui „Spartacus” a fost unul provocator și  plin de satisfacții. Sunt mândru că am făcut parte dintr-un film atât de memorabil și important în istoria cinematografiei universale. – Kirk Douglas

Kirk Douglas a fost o legendă în toate sensurile cuvântului. A fost un actor extraordinar, o adevărată icoană a Hollywoodului și un om minunat. – Michael Douglas

Pe lângă cariera sa de actor, Douglas a fost și un filantrop remarcabil. A fost un susținător puternic al Ligii Antidefăimării, o organizație pentru drepturile civile implicată în lupta împotriva antisemitismului și a tuturor formelor de ură. De asemenea, a înființat Teatrul Kirk Douglas din Culver City, California, care servește drept loc pentru spectacole de teatru live.

A fost onorat cu numeroase premii și distincții

De-a lungul carierei sale lungi și ilustre, Douglas a fost onorat cu numeroase premii și distincții. În 1996, președintele american Jimmy Carter i-a oferit Medalia Prezidenţială a Libertăţii, cea mai înaltă onoare civilă din Statele Unite. De asemenea, a fost inclus pe Walk of Fame de la Hollywood în 1960 și a fost distins cu Life Achievement Award al Institutului American de Film în 1991. Deși performanțele sale actoricești au fost evidente, Douglas nu a primit niciun premiu Oscar pentru rolurile din filmele sale, însă a fost nominalizat de trei ori la acest trofeu: Cel mai bun actor pentru „Champion” (1949), „The Bad and the Beautiful” (1952) și „Lust for Life” (1956.

A fost recompensat cu Globul de Aur pentru cel mai bun actor într-un film – dramă pentru „Champion” (1949) și pentru cel mai bun actor într-un film – muzical și comedie pentru „The Man from Snowy River” (1982) și Kennedy Center Honors (1985). În 1991, atunci când a primit Premiul pentru întreaga activitate din partea reprezentanților Institutul American de Film, Kirk Douglas a reușit să participe la ceremonie, deși cu două săptămâni înaintea acestui eveniment, suferise un accident vascular cerebral care i-au afectat vorbirea și nervii faciali.

Kirk Douglas a fost un mare actor și o adevărată icoană a industriei filmului. El va fi mereu amintit ca unul dintre cei mai mari actori ai tuturor timpurilor. – Robert De Niro

Douglas a fost căsătorit cu actrița Diana Dill din 1943 până în 1951 și apoi cu Anne Buydens din 1954 până la moartea sa. Are patru fii,  Michael Douglas, Joel Douglas, Peter Douglas și Eric Douglas (decedat în 2004, la 46 de ani), cu toții moștenind pasiunea pentru film a tatălui lor.

Kirk Douglas s-a stins din viață pe 5 februarie 2020, la vârsta de 103 ani. A fost amintit de fanii și colegii săi ca fiind o adevărată icoană a Hollywoodului și un interpret legendar al cărui impact asupra industriei filmului nu va fi niciodată uitat.

Kirk Douglas a fost o adevărată icoană, nu doar a Hollywoodului, ci și a spiritului american. A trăit o viață lungă și uimitoare, iar moștenirea sa va trăi pentru totdeauna. – Steven Spielberg

Kirk Douglas a fost o adevărată legendă a Hollywoodului și un actor genial, care va fi mereu amintit pentru performanțele sale memorabile de pe micul și marele ecran. – Clint Eastwood.

Surse:

https://www.imdb.com/name/nm0000018/bio?ref_=nm_ov_bio_sm

https://www.reuters.com/article/us-people-kirk-douglas-facts-factbox-idUSKBN1ZZ35Q

https://www.britannica.com/biography/Kirk-Douglas

Vă mai recomandăm să citiți și:

Thespis, primul actor din istoria teatrului

1939, anul special al cinematografiei. Ce actori erau în vogă și ce artiști cădeau în dizgrația Hollywoodului?

Jon Voight, un actor de Oscar, un tată de Jolie

Călătoria în spațiu a fost oribilă pentru William Shatner. Actorul din Star Trek a explicat de ce

Roxana Ioana Ancuța
Roxana Ioana Ancuța
Roxana-Ioana Ancuța este jurnalist cu o experiență de aproape 15 ani în presa scrisă. Absolventă a facultății Școala Superioară de Jurnalistică și având un master în Comunicare și Relații Publice, îi place foarte mult să scrie, aceasta fiind nu doar o profesie, ci un mod de a fi ea ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase