Home » Cultură » William Shatner, căpitanul din Star Trek care a ajuns în spațiu

William Shatner, căpitanul din Star Trek care a ajuns în spațiu

Publicat: 27.03.2023

William Shatner (22 martie 1931) este unul dintre seniorii cetății de film de la Hollywood, adunând peste 70 de ani în fața camerelor de filmat, demonstrând un talent autentic cu aproape fiecare rol pe care l-a jucat și atrăgând, de-a lungul timpului, mai multe generații de fani (în special ai micului ecran), personajul care l-a consacrat și care a devenit popular fiind cel al căpitanului James T. Kirk, comandantul navei U.S.S. Enterprise din serialul Star Trek, unul dintre cele mai cunoscute seriale de televiziune SF creat și difuzat timp de 3 sezoane.

Serialul urmărește călătoriile navei Enterprise în timp ce aceasta explorează galaxia și întâlnește noi civilizații, confruntându-se în același timp cu provocări și amenințări atât din interiorul, cât și din afara navei. În rolurile principale, alături de actorul William Shatner, au mai jucat Leonard Nimoy, DeForest Kelley și James Doohan. Serialul a adunat o distribuție diversă de personaje din diferite medii și culturi, fiind unul dintre primele seriale de televiziune care a avut o distribuție multiculturală.

„Star Trek” a avut un success imediat devenind una dintre cele mai iconice și influente francize SF din toate timpurile. Serialul a inspirat, la rândul său, numeroase alte seriale, filme, cărți, benzi desenate și produse de larg consum, numele continuând să aibă rezonanțe familiare chiar și în prezent.

Tatăl lui William Shatner, evreu bucovinean

William Shatner s-a născut în Côte Saint-Luc, Montréal, Québec, Canada, tatăl său fiind evreu emigrant din Bucovina, iar bunicii materni evrei lituanieni. După absolvirea universității, încurajat de părinți să urmeze calea actoriei, Shatner s-a alăturat unei trupe locale de teatru de vară ca asistent manager, apoi a început să joace la National Repertory Theatre din Ottawa și a avut apariții ca dublură în cadrul Festivalului Shakespeare din Stratford, Ontario, lucrând cu Alec Guinness, James Mason și Anthony Quayle. Jocul său actoricesc a atras atenția și, după ce a fost remarcat de critici de film newyorkezi, în scurt timp a jucat roluri importante în spectacole de teatru și televiziune.

1966 a fost anul care i-a schimbat radical viața, Shatner obținând rolul ce l-a consacrat în lumea filmului – căpitanul James T. Kirk din serialul SF „Star Trek”, producție TV care a devenit rapid un fenomen cultural. Interpretarea lui Shatner a căpitanului Kirk, un conducător de navă încrezător și carismatic, a contribuit la succesul serialului, iar personajul a devenit una dintre cele mai îndrăgite figuri din lumea SF-ului.

Pe lângă rolul său din „Star Trek”, William Shatner a apărut în numeroase alte emisiuni și seriale de televiziune, printre care „T.J. Hooker” și „Boston Legal”, precum și în filme ca „Star Trek: The Motion Picture” și „Miss Congeniality”.

Filantrop și iubitor de animale

Dar Shatner nu a fost dedicat doar actoriei, acesta făcându-se cunoscut în timp și prin eforturile sale filantropice, fiind un susținător puternic al mediului, participând la diverse inițiative menite să reducă emisiile de caron și să promoveze sustenabilitatea și colaborând cu diverse organizații din domeniu pentru a crește gradul de conștientizare a importanței protejării planetei noastre.

De asemenea, Shatner este și un mare iubitor și apărător al drepturilor animalelor și în această direcție implicându-se în activitățile mai multor asociații și organizații de profil.

William Shatner este co-fondator al Hollywood Charity Horse Show, un eveniment anual care strânge fonduri pentru diverse organizații de caritate pentru copii, în cadrul show-ului participând călăreți celebri, Shatner însuși este unul dintre aceștia, prin acest eveniment reușind să strângă zeci de mii de dolari destinați organizațiilor care sprijină copiii nevoiași.

De asemenea, Shatner este unul cei care sprijină financiar Patriotic Service Dog Foundation, o organizație non-profit care antrenează câini de serviciu pentru veteranii cu dizabilități, ajutând și la strângerea de fonduri și participând la diverse evenimente pentru a promova mesajul conștientizării importanței câinilor utilitari pentru veterani.

În ultimii ani, Shatner a devenit cunoscut pentru umorul, ingeniozitatea și autoironia sa, fiind invitat la numeroase talk-show-uri.

Shatner a lansat și câteva cărți, inclusiv autobiografia „Up Till Now”, care a fost publicată în 2008.

Patru căsnicii și tot atâtea divorțuri

William Shatner a avut o viață amoroasă destul de lungă și condimentată, fiind căsătorit și divorțat de patru ori. Iată o scurtă trecere în revistă a relațiilor sale romantice:

Shatner s-a căsătorit cu actrița Gloria Rand în 1956, cuplul având împreună trei fiice. Cei doi au divorțat în 1969. Între 1973 și 1994, a fost căsătorit cu actrița Marcy Lafferty, între 1997 și 1999 a avut-o ca parteneră pe Nerine Kidd, o căsnicie afectată de dependența de alcool a lui Kidd, viciu care, din păcate a contribuit și la sfârșitul tragic al actriței. A murit în 1999 în urma unui înec accidental în timp ce se afla sub influența alcoolului. Ultima sa căsnicie a fost Elizabeth Martin (2001-2020), însă anul acesta presa internațională aduce în prim plan împăcarea dintre Martin (64 de ani ) și Shatner (91 de ani). „Soția mea este…savoarea acestei vieți. Ea îi dă gustul”.

William Shatner, acest multi talent al Hollywood-ului, a avut o carieră chiar și în muzică. În 1968 a lansat albumul „The Transformed Man”, ce conține interpretări ale unor cântece populare, inclusiv „Lucy in the Sky with Diamonds” și „Mr. Tambourine Man”, iar în 2004 a scos pe piață albumul „Has Been”, ce cuprinde cântece originale scrise în colaborare cu muzicianul Ben Folds și include apariții ale unor artiști invitați precum Adrian Belew și Aimee Mann.

11 minute în spațiu

În octombrie 2021, William Shatner a zburat în spațiu, în cadrul unui zbor comercial de 11 minute operat de compania Blue Origin, deţinută de miliardarul Jeff Bezos, devenind astfel cea mai vârstnică persoană care călătoreşte în spaţiu, „Nu știu cum pot părea lumii, dar mie însumi mi se pare că am fost doar ca un băiat care se juca pe malul mării, distrându-se din când în când găsind o pietricică mai fină sau o scoică mai frumoasă decât cele obișnuite, în timp ce marele ocean al adevărului stătea nedescoperit în fața mea.”

De-a lungul carierei sale, Shatner a primit mai multe premii și nominalizări pentru activitatea sa din lumea filmului, televiziunii și a muzicii, unele dintre cele mai importante fiind Globul de Aur pentru cel mai bun actor într-un serial dramatic – „Boston Legal” (2005), premiul Emmy pentru cel mai bun actor invitat într-un serial dramatic – „The Practice” (2004), Premiul Saturn pentru cel mai bun actor – „Star Trek V: The Final Frontier” (1989), Steaua de pe Hollywood Walk of Fame – primită în 1983 pentru activitatea sa în televiziune.

Sursa:

https://www.britannica.com/biography/William-Shatner

Vă mai recomandăm să citiți și:

Călătoria în spațiu a fost oribilă pentru William Shatner. Actorul din Star Trek a explicat de ce

Kirk Douglas: „Dacă vrei să ştii mai multe despre un bărbat, ajunge să vezi pe cine-a luat de nevastă”

James Gandolfini: „O decizie proastă tot e mai bună decât indecizia”

Iubirile lui John Wayne. „Mâine este cel mai important lucru în viață”

Roxana Ioana Ancuța
Roxana Ioana Ancuța
Roxana-Ioana Ancuța este jurnalist cu o experiență de aproape 15 ani în presa scrisă. Absolventă a facultății Școala Superioară de Jurnalistică și având un master în Comunicare și Relații Publice, îi place foarte mult să scrie, aceasta fiind nu doar o profesie, ci un mod de a fi ea ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase