Home » Cultură » George Miller, regizorul care a renunțat la medicină pentru a face filme și creatorul Mad Max

George Miller, regizorul care a renunțat la medicină pentru a face filme și creatorul Mad Max

Publicat: 16.07.2023

Născut la 3 martie 1945, Chinchilla, Queensland, Australia, George Miller, regizor, scenarist, producător și fost medic australian, este cel mai cunoscut pentru seria de filme de acțiune futuriste Mad Max care a fost inspirată de perioada în care Miller profesa ca medic la Urgențe în Sydney.

Acolo se confrunta vizual aproape zilnic cu răni ale pacienților și decese cauzate de accidente de mașină și de motocicletă (cele mai multe dintre rănile pe care le-a văzut la spital au apărut și în film). Dar Mad Max a fost, de asemenea, și un rezultat al admirației și dragostei pe care George Miller le-a avut pentru munca starurilor de cinema din epoca tăcerii, staruri precum actorii Buster Keaton și Harold Lloyd.

Mad Max 2 și Fury Road, cel de-al patrulea episod din această serie, au fost aclamate ca fiind două dintre cele mai bune filme de acțiune din toate timpurile, Fury Road câștigând șase premii Oscar.

Cum a strâns bani pentru Mad Max?

Atunci când a pornit la drum în proiectul Mad Max, în 1979, Miller avea subiectul, ideile, motivația, dar îi lipseau finanțele, astfel că la bugetul filmului a contribuit, la început, singur, strângând bani din munca sa de medic la urgențe. Mel Gibson, care a fost distribuit în rolul lui Max Rockatansky (în acea perioadă era un tânăr student la teatru), a fost plătit cu 10.000 de dolari.

„Unde trebuie să mergem, noi, cei care rătăcim prin acest pustiu, în căutarea celor mai buni” – George Miller

Prima producție din seria Mad Max a fost adesea considerată ca fiind filmul care a deschis piața globală pentru filmele australiene. Cu un buget foarte mic (în jur de 350.000 de dolari) a reușit să încaseze 100 de milioane de dolari la nivel mondial (peste 400 de milioane în 2022) stabilind un nou record pentru cel mai profitabil film independent din toate timpurile. A deținut acest record Guinness World până în 1999, când a fost depășit în încasări de The Blair Witch Project (buget de 60.000 de dolari și încasări de aproape 250.000 de dolari).

Deși producția a reprezentat un succes notabil contribuind masiv la propulsarea carierei lui Miller, regizorul era departe de a fi mulțumit de rezultat.

„Filmul a fost un dezastru total pentru mine”

„Filmul a fost un dezastru total pentru mine”, spune Miller. „Ieșise altceva decât ceea ce îmi doream eu.  Eram total nemulțumit și chiar credeam că nu sunt făcut pentru regia de film. Împreună cu partenerul meu, Byron Kennedy, reușisem să fac rost de un buget destul de sărăcăcios, cu ajutorul celor mai apropiați prieteni din școală. Așa că aveam obligația de a le recupera banii. Ar fi fost îngrozitor dacă nu aș fi reușit. Nu aveam bani pentru un editor, așa că am montat filmul singur, timp de un an. Și în fiecare zi, timp de un an, m-am confruntat cu dovezile a ceea ce nu am făcut, a ceea ce nu am reușit să fac. De ce am pus camera acolo? De ce nu i-am rugat pe actori să meargă mai repede?” (…) „În Japonia, spectatorii l-au perceput ca pe un film cu samurai. Francezii l-au numit un western pe roți. În Scandinavia, a fost un film cu vikingi. Și am fost suficient de inteligent pentru a ști că acest lucru nu a fost rezultatul a ceva ce am făcut în mod conștient”.

Fury Road, din 2015, cu 247 de premii câștigate, dintre care 6 Oscaruri, a fost un succes uriaș. La arta regizorală a lui George Miller s-a adăugat și distribuția tentantă – Tom Hardy, Charlize Theron, Zoe Kravitz, Hugh Keays-Byrne fiind capetele de afiș.

A decis să abandoneze medicina în favoarea regiei de film

În 1996, George Miller a fost distins cu A.O. (ofițer al Ordinului Australiei) în cadrul Queen’s Birthday Honours List, pentru serviciile aduse industriei cinematografice australiene în calitate de regizor, producător și scenarist și în calitate de director fondator al consiliului de administrație al muzeului de artă contemporană și membru al juriului internațional al Festivalului de Film de la Cannes, în Franța.

Atunci când George Miller a decis să abandoneze medicina în favoarea regiei de film, tatăl lui l-a întrebat  – „De ce vrei să renunți la medicină pentru a face filme? Nu e mai bună medicina?” Miller nu a avut un răspuns imediat. De fapt, spunea într-un interviu oferit publicației The Guardian, că un răspuns clar la această întrebare nu a avut niciodată. „Asta este munca vieții reale. Și timp de cinci decenii m-am tot gândit la acea întrebare”.

În 2006, Miller a câștigat premiul Oscar pentru cel mai bun film de animație acordat producției Happy Feet, pelicula fiind nominalizată la alte cinci premii Oscar.

Miller avea două vieți

Miller a fost crescut în Queensland, Australia, de părinți imigranți greci, iar la 20 de ani – precum personajul Clark Kent din superproducția Superman – Miller avea două vieți – într-o săptămână lucra ca medic la spitalul St Vincent din Brisbane, iar în cealaltă își filma filmele cu buget redus.

„Cu siguranță nu aș fi făcut filme în felul în care le fac dacă nu ar fi fost școala de medicină. Ca medic, privești ființa umană în întregime, la microscop, la o radiografie sau ca parte a unui colectiv. Din punct de vedere visceral, intelectual, spiritual, antropologic. Și apoi, la nivel practic, este de neprețuit. Prima ședință foto de noapte mi-a amintit de ședințele de noapte la urgențe. Rezolvarea problemelor și luarea rapidă a deciziilor. Incertitudinea. Să nu știi niciodată ce va intra pe ușă. Toate acestea au fost un exercițiu pregătitor înainte de a ajunge pe un platou de filmare.” (George Miller)

George Miller este căsătorit din 1995 cu editorul de film de origine sud africană Margaret Sixel, cuplul având împreună doi copii. Dintr-o căsătorie anterioară, (cu actrița australiană Sandy Gore), George Miller mai are un copil, Augusta Miller, care a urmat cariera părinților ei. Augusta este, de asemenea, și activist, susținând drepturile animalelor și conducând proiecte prin care condamnă comerțul cu fildeș în Australia și braconajul rinocerilor în străinătate. În 2016, documentarul ei „The Animal Condition” a fost nominalizat la categoria „Cel mai bun documentar” de către Cercul Criticilor de Film din Australia.

Surse:

https://www.britannica.com/biography/George-Miller-Australian-director

https://www.imdb.com/title/tt0079501/trivia/?ref_=tt_trv_trv

https://www.imdb.com/title/tt1392190/trivia/?ref_=tt_trv_trv

https://www.theguardian.com/film/2022/aug/18/mad-max-director-george-miller-interview-idris-elba

Vă mai recomandăm să citiți și:

David Fincher, primul regizor important care a trecut de la regia de videoclipuri la lungmetraje. „Angajează oamenii potriviți și dă-te naibii din drum”

Regizorul suedez ale cărui filme sunt o invitație la introspecție și auto-reflecție. Ingmar Bergman: „Ce este viața decât o serie de nebunii inspiraționale? Nu-ți pierde niciodată curiozitatea”

Lumea lui Ridley Scott, de la „Alien” la „Ultimul duel”. Este în top 25 cei mai bogați regizori

James Cameron, regizorul filmului cu cele mai mari încasări din istoria cinematografiei

Roxana Ioana Ancuța
Roxana Ioana Ancuța
Roxana-Ioana Ancuța este jurnalist cu o experiență de aproape 15 ani în presa scrisă. Absolventă a facultății Școala Superioară de Jurnalistică și având un master în Comunicare și Relații Publice, îi place foarte mult să scrie, aceasta fiind nu doar o profesie, ci un mod de a fi ea ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase