Home » Cultură » James Cameron, regizorul filmului cu cele mai mari încasări din istoria cinematografiei

James Cameron, regizorul filmului cu cele mai mari încasări din istoria cinematografiei

Publicat: 10.06.2023

James Francis Cameron este sinonim cu unele dintre cele mai faimoase și mai profitabile filme făcute vreodată – Avatar, Titanic, Aliens, The Terminator, Rambo.

În 2009, James Cameron a decis să-și doboare propriul record de încasări avut cu Titanic (aproape 2.3 miliarde dolari), lansând un film CGI (Computer Generated Imagery) revoluționar, care a generat încasări de peste 2,9 miliarde de dolari: Avatar, film care a reprezentat un salt uriaș în tehnologia cinematografică, obținând 3 premii Oscar, inclusiv unul pentru efecte speciale.

De altfel, Avatar se află pe primul loc în topul filmelor cu cele mai mari încasări din istorie, urmat fiind de Avengers: The End Game (2019), în regia lui Anthony Russo și Joe Russo (aproape 2.8 miliarde de dolari), pe pozițiile 3 și 4 plasându-se alte două filme ale lui Cameron – Avatar. The Way of Water (2022), cu puțin peste 2.3 miliarde de dolari și Titanic (1997), cu aproape 2.3 miliarde de dolari.

Matt Damon a pierdut 600 milioane de dolari refuzând rolul principal din Avatar

Pentru rolul principal din Avatar – Sully – James Cameron l-a dorit pe Matt Damon, dar acesta a fost nevoit să refuze oferta, Damon fiind implicat în proiectul seriei Bourne, astfel că rolul i-a revenit, în final, actorului australian Samuel Henry John Worthington.

„Mi s-a propus un rol într-un filmuleț numit Avatar… James Cameron mi-a oferit 10% din încasări. Voi intra în istorie… nu veți mai întâlni vreodată un actor care să fi refuzat atât de mulți bani”, a glumit Damon în 2021. Despre ce sumă era vorba? Despre 603 milioane de dolari.

A scris Avatar în 1994

Scenariul pentru Avatar fusese scris de Cameron pe 80 de pagini încă din 1994, dar tehnologia de la acea vreme fie era prea scumpă, fie nu se ridica la nivelul viziunilor lui Cameron pentru filmul său care în momentul în care l-a materializat, costurile s-au ridicat la 400 de milioane de dolari.

„Speranța nu este o strategie. Norocul nu este un factor. Frica nu este o opțiune.” – James Cameron

Odată cu lansarea Stăpânului Inelelor (2001 – 2003), în regia lui Peter Jackson, Cameron a avut confirmarea că tehnologia efectelor speciale din filmele hollywoodiene era, în sfârșit, pregătită pentru a realiza ceea ce el definea ca fiind personaje foto – realiste extrem de convingătoare, prezente într-o lume foto-realistă.

De asemenea, pentru Avatar, Cameron l-a angajat pe compozitorul american James Horner (1953 – 2015) care a inventat sunete special create pentru această producție de top, sunete care nu s-au mai auzit vreodată cântate sau produse pe această planetă. Horner, câștigător al două premii Oscar pentru muzica din Titanic (1998) a fost, de asemenea, nominalizat (fără să câștige) la categoria Cea mai bună și mai originală muzică de film, pentru Avatar.

Cu Titanic (1997), James Cameron a câștigat 11 Oscaruri, printre care s-a aflat și premiul pentru cel mai bun regizor. Tot legat de Titanic, portretul care o reprezintă pe Rose (Kate Winslet) și care în film pare desenat de Jack (Leonadro DiCaprio) era făcut, de fapt, de James Cameron.

Star Wars l-a ambiționat să urmeze calea cinematografiei

James Francis Cameron s-a născut la 16 august 1954 în Kapuskasing, Ontario, Canada, în Statele Unite ale Americii mutându-se în 1971. Fiu al unui inginer, Cameron s-a specializat în fizică la Universitatea de Stat din California, înainte de a urma cursurile facultății de limba engleză și, în cele din urmă, de a le abandona.

Cariera de regizor a lui Cameron a început în 1978, iar cu niște bani împrumutați, și împreună cu un prieten, a scris, regizat și produs primul său scurtmetraj, Xenogenesis (1978).

După ce a văzut Războiul Stelelor: Episodul IV – O nouă speranță (1977), Cameron a renunțat la slujba sa de șofer de camion pentru a intra în industria cinematografică.

Cum a fost concediat de la Hollywood?

Primele joburi de la Hollywood au fost de director artistic, constructor de decoruri în miniatură și supervizor procesare-proiecție la filmul lui Roger Corman Battle Beyond the Stars (1980). Un an mai târziu a avut prima sa experiență ca regizor, dar pe termen foarte scurt (în jur de două săptămâni ) la producția Piranha II: The Spawning (1981), asta înainte de a fi concediat de producătorul Ovidio G. Assonitis deranjat de cele prea multe greșeli pe care James Cameron le-ar fi făcut din cauza lipsei sale de experiență.

În 1984, însă, a dat lovitura cu The Terminator. Un thriller de acțiune futurist cu Arnold Schwarzenegger, Michael Biehn și Linda Hamilton, un film independent cu buget redus (6 milioane de dolari), dar regia originală și dinamică a lui Cameron a făcut din el un film cu succes surprinzător de mare (a avut încasări de aproape 80 de milioane de dolari), în momentul de față fiind considerat unul dintre cele mai emblematice filme ale anilor 1980. După The Terminator a urmat o serie de filme de acțiune și SF de succes, cu bugete mai mari, precum Aliens (1986), The Abyss (1989) și Terminator 2: Judgment Day (1991).

Regizorul filmelor cu cele mai mari încasări

În 1990, Cameron a pus bazele propriei companii de producție, Lightstorm Entertainment, iar în 1997 a scris și regizat Titanic, filmul care reușise să doboare toate recordurile de box office de până atunci și care a obținut unsprezece premii Oscar. A devenit filmul cu cele mai mari încasări din toate timpurile până când, 12 ani mai târziu, a regizat Avatar (2009). Primul film realizat în 3D care putea fi urmărit fără ochelari speciali, inovație pe care James Cameron a reușit-o datorită parteneriatului cu Christie Digital care a presupus dezvoltarea unui nou tip de cinema high-tech și primul film care a costat două miliarde de dolari până în 2019, atunci când Marvel a preluat controlul.

James Cameron este în prezent unul dintre cei mai căutați regizori de la Hollywood, fiind unul dintre cei 10 cei mai bine plătiți oameni din divertisment în 2022, cu venituri de 95 de milioane de dolari anul trecut.

A fost căsătorit de cinci ori (acum se află la cea de-a 5-a căsătorie), printre fostele sale soții aflându-se una dintre producătoarele (Gale Anne Hurd) și două dintre actrițele cu care a lucrat la filmele pe care le-a regizat (Suzy Amis – actuala soție, cu care are trei copii, și Linda Hamilton, actrița din The Terminator, în urma mariajului lor de doi ani rezultând un copil). James Cameron a mai fost căsătorit cu Kathryn Bigelow și actrița Sharon Williams. Kathryn Bigelow, cineast american, a devenit, la 7 martie 2010, prima femeie care câștigă un premiu Oscar pentru cel mai bun regizor, pentru filmul The Hurt Locker, un film despre o echipă americană de geniști care dezactivează explozibili în Irak, în 2004.

Surse:

https://www.boxofficemojo.com/chart/top_lifetime_gross/?area=XWW

https://m.imdb.com/title/tt0499549/awards/?ref_=tt_awd

https://www.mentalfloss.com/posts/james-cameron-avatar-movie-facts

Vă mai recomandăm să citiți și:

Un operator amator de radio a auzit semnalul SOS de pe Titanic, însă nimeni nu l-a crezut

Colierul de pe Titanic. Ce au descoperit exploratorii în adâncuri?

Titanic în detaliu fără precedent: prima scanare digitală în mărime naturală a epavei

Imagini rare cu epava Titanicului din 1986, dezvăluite pentru prima oară

Roxana Ioana Ancuța
Roxana Ioana Ancuța
Roxana-Ioana Ancuța este jurnalist cu o experiență de aproape 15 ani în presa scrisă. Absolventă a facultății Școala Superioară de Jurnalistică și având un master în Comunicare și Relații Publice, îi place foarte mult să scrie, aceasta fiind nu doar o profesie, ci un mod de a fi ea ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase