Home » Cultură » Denzel Washington: „Omul îți dă premiul, dar Dumnezeu îți dă răsplata”

Denzel Washington: „Omul îți dă premiul, dar Dumnezeu îți dă răsplata”

Denzel Washington: „Omul îți dă premiul, dar Dumnezeu îți dă răsplata”
Julia Roberts și Denzel Washington, atunci când a câștigat pentru a doua oară Oscarul în 2002. Sursa foto: Profimedia
Publicat: 22.07.2023

Denzel Hayes Washington Jr. este actor, producător și regizor american, unul dintre cei mai de marcă, mai talentați, mai respectați și mai serioși de la Hollywood.

Într-o carieră de peste patru decenii, Washington a primit numeroase distincții, printre care un premiu Tony, două premii Oscar, trei premii Globul de Aur și două premii Ursul de Argint. Din 1983, este căsătorit cu actrița Pauletta Washington, cuplul având patru copii.

Un exemplu și o inspirație pentru colegii săi de platou, Tom Hanks, alături de care a jucat în Philadelphia (1993) a spus la un moment dat că lucrând cu Washington la această producție a fost ca și cum ar fi urmat cursurile unei școli de artă și film. „Am învățat actorie de la Denzel mai mult decât de la oricine altcineva”.

Este primul actor afro-american care a primit două premii Oscar

Sunt foarte mândru că sunt negru, dar nu sunt doar negru. Acesta este trecutul meu cultural și istoric, constituția mea genetică (…)

Nominalizat de zece ori la cel mai important premiu al academiei de film, Denzel Washington a câștigat o dată premiul pentru cel mai bun actor în rol secundar pentru interpretarea sa în filmul lui Edward Zwick Glory (1989), dedicat războiului civil, din distribuția căruia au mai făcut parte Morgan Freeman, Matthew Broderick și Cary Elwes, și premiul pentru cel mai bun actor pentru thrillerul polițist Training Day (2001), în regia lui Antoine Fuqua, cu Ethan Hawke, Scott Glenn și Tom Berenger. A primit, de asemenea, două nominalizări la premiile Tony pentru activitatea sa pe scena de pe Broadway, câștigând un Tony pentru cel mai bun actor într-o piesă de teatru pentru interpretarea lui Troy Maxon în spectacolul Fences (2010), de August Wilson. De asemenea, a primit două nominalizări la premiile Primetime Emmy pentru activitatea sa în televiziune și o nominalizare la premiile Grammy.

Am lucrat într-o fabrică. Am fost gunoier. Am lucrat într-un oficiu poștal. Îmi place să cred că sunt doar un tip obișnuit.

Denzel Washington, Jr. s-a născut la 28 decembrie 1954 în Mount Vernon, New York, fiind unul dintre cei trei copii ai familiei formate dintr-o mamă estetician și un tată pastor penticostal.

Primul său rol de actor plătit

După absolvirea liceului, Denzel s-a înscris la Universitatea Fordham, planurile sale îndreptându-se, inițial, către jurnalism. Totuși, în timpul facultății, destinul i s-a intersectat cu șansa de a juca în câteva producții dramatice studențești, astfel că după ce a luat hotărârea de a continua pe acest drum, Denzel Washington s-a mutat la San Francisco pentru a se înscrie la American Conservatory Theater. După un an, a abandonat studiile pentru a-și căuta de lucru ca actor. Primul său rol de actor plătit a fost într-o producție a unui teatru de vară din St. Mary’s City, Maryland – Wings of the Morning, despre fondarea coloniei Maryland (în prezent statul Maryland).

Prima apariție pe marele ecran a avut-o în Carbon Copy (1981), un film în regia lui Michael Schultz, cu George Segal, producție care, mai apoi, a fost rareori difuzată la televiziune din cauza conținutului considerat rasist.

Denzel Washington s-a impus cu ușurință la Hollywood

Denzel Washington s-a impus cu ușurință la Hollywood, începând cu anii 1990 primind numeroase aprecieri din partea criticilor de film pentru interpretările sale. A fost Steve Biko, un activist sud-african anti-apartheid, în Cry Freedom (1987), ministrul musulman și activistul pentru drepturile omului Malcolm X, în Malcolm X (1992), boxerul Rubin „Hurricane”  Carter, în The Hurricane (1999), antrenorul de fotbal Herman Boone, în Remember the Titans (2000), poetul și educatorul Melvin B. Tolson în The Great Debaters (2007) și regele drogurilor Frank Lucas în American Gangster (2007). Pentru rolurile din Malcolm X și The Hurricane, Washington a primit nominalizări la Oscar pentru cel mai bun actor.

A mai fost remarcat în The Pelican Brief (1993), Philadelphia (1993), Crimson Tide (1995), The Preacher’s Wife (1996), Courage Under Fire (1996) (pentru rolul din acest film a primit 10 milioane de dolari), Out of Time (2003), Man on Fire (2004), Inside Man (2006), The Taking of Pelham 123 (2009).

Denzel Washington a debutat ca regizor în 2002

În 2002, Denzel Washington a debutat ca regizor odată cu pelicula Antwone Fisher (2002), un film destul de bine cotat pe IMDb.com – 7.3. A mai regizat The Great Debaters (2007) și Fences (2016), ambele cotate cu peste 7 pe IMDb.com.

În 2010, Washington a fost capul de afiș al filmului The Book of Eli (2010), o dramă post-apocaliptică, în care au mai jucat actorii Gary Oldman, Mila Kunis, Jennifer Beals, Ray Stevenson și Michael Gambon.

În The Book of Eli, Denzel Washington și-a executat singur toate cascadoriile în secvențele de luptă corp la corp, iar pentru a putea intra cât mai bine în pielea personajului , Washington a studiat artele marțiale sub îndrumarea lui Dan Inosanto, protejatul lui Bruce Lee și, de asemenea, a slăbit aproximativ 50 de kilograme.

În 2010, a putut fi văzut în filmul de acțiune Unstoppable (2010) – filmul reprezentând a cincea și ultima sa colaborare cu regizorul Tony Scott, în 2012 a fost distribuit în Flight (2012), pentru care a fost nominalizat la Oscarul pentru cel mai bun actor, în același an a jucat și în Safe House, alături de Ryan Reynolds în Safe House (2012), în 2013, a fost distribuit în 2 Guns (2013), alături de Mark Wahlberg, în 2014, a apărut în The Equalizer (2014), un film thriller de acțiune regizat de Antoine Fuqua și scris de Richard Wenk, bazat pe serialul de televiziune cu același nume, cu Edward Woodward în rolul principal.

A fost laureat al Premiului Cecil B. DeMille

În 2016, a fost laureat al Premiului Cecil B. DeMille pentru întreaga carieră în cadrul celei de-a 73-a ediții a Premiilor Globul de Aur și tot atunci a apărut în două filme  – Fences și The Magnificent Seven. Cele mai recente apariții ale sale sunt din Roman J. Israel, Esq (2017), The Equalizer 2 (2018), The Little Things (2021). Anul acesta (2023) urmează lansarea celui de-al treilea film The Equalizer, iar pentru 2024 este programat Gladiator 2, în regia lui Ridley Scott, alături de Washington în film urmând să mai fie văzuți, printre alții, Pedro Pascal, Paul Mescal și Connie Nielsen.

Perspectiva realizării filmului Gladiator 2 s-a lovit de impedimentul faptului că personajul principal – gladiatorul Maximus Decimus Meridius, interpretat de Russell Crowe, a murit la finalul primului film (Gladiator). Pentru a-i veni în ajutor regizorului, Russel Crowe a sugerat ca rezolvare a acestei probleme o scenă din Biblie.

Cei mai talentați actori cu care a lucrat vreodată

„Nu am mai vorbit cu Doug (Wick) (n.r. producătorul) de foarte, foarte mult timp. Însă ultima dată când am vorbit cu el, mi-a povestit despre o idee grozavă în care Maximus este scos de pe stadion și dus într-o peșteră a cărei intrare este astupată de o stâncă. Maximus este uns cu un ulei, după care stânca se mișcă descoperind intrarea, iar el iese din peșteră.  I-am spus Doug, nu cred că avem drepturile pentru povestea asta. Asta s-a întâmplat cu mult timp în urmă”.  (Russel Crow)

„Dacă se poartă discuții pe această temă, pot spune că aceste discuții nu m-au inclus și pe mine. Deci nu sunt sigur de ce au în minte. Tot ce pot spune este că discuțiile pe această temă au început încă din anul 2000”. (Russel Crow)

I-a numit pe Gene Hackman, Angelina Jolie și Dakota Fanning drept cei mai talentați actori cu care a lucrat vreodată, Idris Elba și Chiwetel Ejiofor  – actorii de culoare preferați – iar filmele sale favorite (în care a jucat) sunt Cry Freedom (1987), Glory (1989), Malcolm X (1992) și Training Day (2001).

Actorul de culoare cu cele mai multe Premii Oscar

Atunci când Washington a câștigat Oscarul pentru Cel mai bun actor pentru Training Day (2001), în același an Halle Berry a câștigat Oscarul pentru Cea mai bună actriță pentru Monster’s Ball (2001), iar Sidney Poitier a câștigat Premiul Onorific (2001), 2002, anul în care a avut loc ceremonia de decernare a Premiilor Academiei, a fost marcat un eveniment semnificativ – pentru prima dată în istoria acestui festival, trei afro-americani au dominat ceremoniile Oscar.

Începând cu anul 2018, a devenit actorul de culoare cu cele mai multe Premii Oscar (două) și cele mai multe nominalizări (nouă) din istoria Academiei.

Surse:

https://www.britannica.com/biography/Denzel-Washington

https://www.imdb.com/name/nm0000243/bio/?ref_=nm_ov_bio_sm

https://www.imdb.com/title/tt9218128/trivia/?ref_=tt_trv_trv

Vă mai recomandăm să citiți și:

Actorul cerebral de la Hollywood. Edward Norton: „Viața, ca și pokerul, are un element de risc. Care nu trebuie evitat. Ci înfruntat”

Actrița care i-a refuzat avansurile lui Marlon Brando. Claudia Cardinale: „Actoria este fantastică pentru că am trăit mii de vieți, nu doar viața mea”

Colin Firth, actorul din „Mamma Mia”, „The King’s Speech” și „Pride and Prejudice”. „Nu mai încerca să fii sexy. E grotesc”

Hugh Grant, unul dintre cei mai îndrăgiți actori britanici. „Femeile sunt înfricoșătoare”

Roxana Ioana Ancuța
Roxana Ioana Ancuța
Roxana-Ioana Ancuța este jurnalist cu o experiență de aproape 15 ani în presa scrisă. Absolventă a facultății Școala Superioară de Jurnalistică și având un master în Comunicare și Relații Publice, îi place foarte mult să scrie, aceasta fiind nu doar o profesie, ci un mod de a fi ea ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase