Home » Cultură » Hugh Grant, unul dintre cei mai îndrăgiți actori britanici. „Femeile sunt înfricoșătoare”

Hugh Grant, unul dintre cei mai îndrăgiți actori britanici. „Femeile sunt înfricoșătoare”

Publicat: 02.07.2023

Hugh Grant, carismaticul și popularul actor britanic, este cunoscut pentru rolurile sale „neconflictuale”, de bărbat optimist, calm, „așezat”, haios și elegant, calități care nu sunt chiar departe de portretizarea personalității sale din viața de zi cu zi.

Devenit celebru datorită prestațiilor din „Patru nunți și o înmormântare” (1994), în care a jucat alături de Andie MacDowell, James Fleet, John Hannah și Kristin Scott Thomas, „Notting Hill” (1999), film în care a fost distribuit alături de Julia Roberts, și „Music and Lyrics” (2007), în care a avut-o parteneră pe Drew Barrymore, Hugh Grant a fost considertat unul dintre cei mai fermecători și talentați actori britanici, etalându-și calitățile de artist comic cu o prezență magnetică pe ecran și fiind capabil să transmită atât de multe doar cu o privire (acea privire), un zâmbet (acel zâmbet definitoriu) sau un gest subtil.

„Hugh Grant este un adevărat gentleman. Este fermecător, politicos și are întotdeauna un simț al umorului deosebit. Este o bucurie să fii în preajma lui.” (Colin Firth)

A jucat într-unul dintre filmele britanice cu cele mai mari încasări

De la rolul său din „Patru nunți și o înmormântare” (care i-a adus recunoașterea internațională) și până la interpretările sale memorabile în comedii romantice și drame care au urmat acestei producții de succes din 1994, Grant și-a consolidat statutul de actor îndrăgit în lumea cinematografiei.

„Four Weddingse and a Funeral”, în regia lui Mike Newell, peliculă care a fost timp de mai mulți ani după lansare, conform IMDb.com, filmul britanic cu cele mai mari încasări din istorie – aproape 260 de milioane de dolari și primul film britanic premiat cu un Cesar, echivalentul francez al Oscarului.

Mediatizata relație cu Elizabeth Hurley

Hugh Grant a fost vedeta presei internaționale o periodă lungă de timp și datorită relației sale de 13 ani cu modelul și actrița Elizabeth Hurley.

După întâlnirea care a avut loc în 1987 pe platoul de filmare al peliculei spaniole „Remando Al Viento”, Grant și Hurley au devenit un cuplu, curând după aceea ajungând să fie cei mai mediatizați iubiți celebri ai anilor 1990. În 2000, după mai mult de un deceniu împreună, Grant și Hurley și-au anunțat separarea amiabilă, dar au declarat că vor continua să rămână prieteni apropiați, ceea ce s-a și întâmplat, de-a lungul timpului deseori vorbind pozitiv unul despre celălalt în aparițiile lor publice.

Născut la 9 septembrie 1960, în Hammersmith, Londra, Anglia, Hugh John Mungo Grant Crescut a crescut într-o familie academică, fiind ajutat de părinți să-și dezvolte interesul pentru arte și literatură. A urmat cursurile școlii independente Latymer Upper School, unde a început să iasă la iveală talentul său pentru actorie, iar în 1979 Grant a primit o bursă la New College, Oxford, unde a studiat literatura engleză. În timpul studiilor universitare, s-a alăturat Societății Dramatice a Universității Oxford, acolo perfecționându-și abilitățile de actor prin participările în cadrul a numeroase producții de teatru. Pasiunea lui Grant pentru actorie a continuat să crească, ceea ce l-a determinat să se înscrie la Academia de Muzică și Artă Dramatică din Londra (LAMDA) după ce și-a încheiat studiile la Oxford.

Debutul lui Hugh Grant într-un film pe marele ecran a avut loc în 1982, pe când era încă student, odată cu distribuirea în „Priviledged” al regizorului Michael Hoffman, dar celebritatea și-a câșigat-o în 1994, după ce a jucat în comedia romantică „Patru nunți și o înmormântare”, având-o ca parteneră pe actrița Andie MacDowell. Filmul a devenit o senzație internațională, obținând aprecieri critice și succes comercial, iar portretizarea lui Grant a personajului Charles, un bărbat împiedicat, dar simpatic, a fost lăudată de critici și recompensată cu premii. Pentru acest rol, Grant a primit, printre altele, Glob de Aur pentru cel mai bun actor.

Cele mai bune filme ale lui Hugh Grant

În urma succesului înregistrat cu „Patru nunți și o înmormântare”, Grant a devenit un actor căutat, cunoscut pentru spiritul său caracteristic, umorul autoironic și farmecul incontestabil. A continuat să joace într-o serie de comedii romantice, printre care „Notting Hill” (1999), alături de Julia Roberts, „Love Actually” (2003), regizat de Richard Curtis, în comedia polițistă „Mickey Blue Eyes”, dar s-a aventurat și în drame „About a Boy” (2002), un film bazat pe romanul lui Nick Hornby, în care interpretează un bărbat cinic și egocentric care formează o legătură neașteptată cu un puști. Alte filme în care s-a remarcat sunt și „Florence Foster Jenkins” (2016), o comedie reușită în care a jucat alături de Meryl Streep. Hugh Grant aproape decisese să renunțe la actorie, când regizorul filmului „Florence Foster Jenkins”, Stephen Frears, l-a convins să-și schimbe părerea și să accepte rolul. Grant, declara mai târziu, că participarea sa în această producție s-a datorat în mare parte posibilității de a juca alături de Meryl Streep.

Cariera lui Grant a luat o turnură semnificativă odată cu interpretarea lui Jeremy Thorpe, un politician britanic implicat într-un scandal, în miniseria „A Very English Scandal” (2018). În 2022 a jucat în „Glass Onion: A Knives Out Mystery”, iar anul acesta în „Operation Fortune: Ruse de Guerre”, un film de acțiune în care a apărut alături de Jason Statham, Aubrey  Plaza și Josh Hartnett, cotat pe IMDb cu 6.3.

În afara actoriei, Hugh Grant este pasionat și de sport și artă. În tinerețe a fost un bun atlet, a jucat cricket și fotbal, în prezent relaxându-se la turneele de golf. Colecționar adevărat de obiecte de artă, în 2001, Hugh Grant a cumpărat un tablou al artistului Andy Warhol, ce o reprezenta pe actrița Elizabeth Taylor, pentru puțin sub 4 milioane de dolari. În 2007 l-a vândut cu 23,5 milioane de dolari.

Din 2018, Hugh Grant este căsătorit cu producătoarea TV Anna Elisabet Eberstein (40 de ani), Grant și Eberstein fiind părinții a trei copii, născuți în 2012, 2015 și 2018. Grant mai are doi copii, cu Tinglan Hong (43 ani), o fostă hostess de restaurant devenită faimoasă datorită relației pe care a avut-o cu actorul britanic din 2011 și până în 2012, cei doi fiind părinții a doi copii în vârstă de 10 și 11 ani).

Surse:

https://www.imdb.com/title/tt0109831/trivia/?ref_=tt_trv_trv

https://www.imdb.com/title/tt4136084/trivia/?ref_=tt_trv_trv

https://www.imdb.com/name/nm0000424/bio/?ref_=nm_ov_bio_sm

https://www.hellomagazine.com/celebrities/20211220129377/hugh-grant-children-wife-family-details/

https://www.thefamouspeople.com/profiles/tinglan-hong-35616.php

https://www.britannica.com/biography/Hugh-Grant

Vă mai recomandăm să citiți și:

Jon Voight, un actor de Oscar, un tată de Jolie

Cary Grant, actorul preferat al lui Alfred Hitchcock

Călătoria în spațiu a fost oribilă pentru William Shatner. Actorul din Star Trek a explicat de ce

Steve McQueen, King of Cool. „După părerea mea, nu sunt sigur că actoria este ceva ce ar trebui să facă un om matur”

Roxana Ioana Ancuța
Roxana Ioana Ancuța
Roxana-Ioana Ancuța este jurnalist cu o experiență de aproape 15 ani în presa scrisă. Absolventă a facultății Școala Superioară de Jurnalistică și având un master în Comunicare și Relații Publice, îi place foarte mult să scrie, aceasta fiind nu doar o profesie, ci un mod de a fi ea ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase