Home » Cultură » Actorul cerebral de la Hollywood. Edward Norton: „Viața, ca și pokerul, are un element de risc. Care nu trebuie evitat. Ci înfruntat”

Actorul cerebral de la Hollywood. Edward Norton: „Viața, ca și pokerul, are un element de risc. Care nu trebuie evitat. Ci înfruntat”

Publicat: 16.07.2023

Edward Harrison Norton, actor și regizor american, născut în Boston și crescut în Columbia, Maryland, este una dintre celebritățile fără pete negre de la Hollywood. Un tip echilibrat, cu o viață lineară, fără conflicte și controverse care să-l trimită pe prima pagină a revistelor de cancan, concentrat în mare parte doar pe cariera sa și pe familie.

Ca mulți dintre actorii mari ai lumii, Norton a fost atras de mic de lumea artistică, frecventând cu familia sau prietenii diverse producții teatrale. După ce a absolvit Colegiul Yale în 1991, a lucrat timp de câteva luni în Japonia, pro bono, în calitate de reprezentant al companiei bunicului său, Enterprise Community Partners, cu sediul la Osaka, înainte de a se muta în Manhattan pentru a urma o carieră de actor. Norton provine dintr-o familie bună – tatăl său, Edward Norton Sr., a fost avocat al președintelui Jimmy Carter, iar bunicul, James Rouse, este creditat ca fiind inventatorul mall-ului modern. Rouse a fost, de asemenea, dezvoltator imobiliar american de succes, planificator urban, activist civic și filantrop.

Printre filmele notabile ale lui Norton se numără Fight Club, 25th Hour, Hulk, Primal Fear, American History X și Birdman sau (The Unexpected Virtue of Ignorance) – pentru ultimele trei, Edward Norton fiind nominalizat la Oscar.

Unul dintre cei mai buni actori ai generației sale

Unul dintre cei mai buni actori ai generației sale, pe tărâmul de la Hollywood, unde actorii vin și pleacă, unde reușesc ori eșuează, doar o parte dintre ei lasând o amprentă de neșters atât pe marele ecran, cât și în inimile publicului al cărui limbaj internațional este filmul, numele lui Edward Norton a devenit sinonim cu intensitatea și profunzimea cu care și-a abordat rolurile. Cu remarcabilele sale calități actoricești, dar și dedicarea reală față de meserie și angajamentul față de cauzele sociale, Norton și-a croit un drum unic în industria divertismentului.

Edward Norton s-a născut la 18 august 1969, în Boston, Massachusetts. Crescut în Columbia, Maryland, a manifestat de timpuriu o afinitate pentru actorie, participând la piesele de teatru din școală și dezvoltând o dragoste pentru arta spectacolului. Pasiunea lui Norton pentru actorie l-a determinat să își continue studiile la Universitatea Yale.

Rolul de debut a fost în 1996

„Am studiat muzică, teatru și arte plastice. Mama mea a predat literatură engleză și cursuri despre Shakespeare . Era o obișnuită a spectacolelor de teatru, iar eu o însoțeam deseori. Când aveam 16 ani, l-am văzut pe Ian McKellen făcând un one-man show numit Acting Shakespeare. A avut un impact enorm asupra mea, dându-mi sentimentul că actoria era ceva ce puteai face ca adult și care îi afecta, îi influența pe oameni. Nu era vorba doar despre divertisment. Arta teatrală putea schimba mintea cuiva. Așa am ajuns să mă alătur și eu lumii teatrului”.

Rolul de debutant al lui Norton a venit în 1996, atunci când a interpretat personajul complex și captivant al lui Aaron Stampler în thrillerul Primal Fear, în regia lui Gregory Hoblit, cu Richard Gere în rolul principal. Performanța sa i-a adus o nominalizare la Premiul Oscar pentru cel mai bun actor în rol secundar.

Ce îl deosebește pe Norton de alți actori?

Ceea ce îl deosebește pe Norton de alți actori este versatilitatea extraordinară, fie că joacă rolul unui neonazist reformat în American History X, al unui protagonist chinuit în Fight Club sau este„băiatul de altar” acuzat de uciderea unui arhiepiscop romano-catolic și apărat de Martin Vail (Richard Gere). Capacitatea lui Norton de a pătrunde adânc în psihicul personajelor sale este de-a dreptul remarcabilă, iar angajamentul său de a se dedica în totalitatea rolurilor pe care le interpretează, trecând adesea prin transformări fizice, i-au adus în mod constant aprecierile criticilor.

Specializat în personaje cu personalități multiple, Edward Norton a interpretat indivizi cu mai multe identități nu doar în Primal Fear (1996), dar și în Fight Club (1999), The Score (2001), The Incredible Hulk (2008) și în American History X (1998), în care personajul său se transformă cu 180° pe parcursul desfășurării acțiunii, și în Death to Smoochy (2002).

Edward Norton s-a remarcat și ca regizor

Edward Norton s-a remarcat și ca regizor, debutul în această direcție având loc în 2000 când a fost lansat Keeping the Faith, o comedie romantică în care, de altfel, a și jucat, alăturându-se actorilor Ben Stiller, Jenna Elfman și Anne Bancroft. La 19 ani distanță, Norton a regizat următorul său film, Motherless Brooklyn, cu Bruce Willis, Willem Dafoe și Alec Baldwin în rolurile principale.

Filantrop și susținător, de-a lungul timpului, a multor cauze sociale și de mediu, Edward Norton a finanțat organizații precum Maasai Wilderness Conservation Trust, Enterprise Community Partners și Signature Theater Company.

În 2010, a cofondat CrowdRise, o platformă inovatoare de crowdfunding care exploatează puterea acțiunii colective pentru a sprijini eforturile caritabile. Platforma a strâns milioane de dolari pentru nenumărate proiecte și inițiative, având un real impact asupra vieții multor persoane.

Un tip discret care-și prețuiește viața privată

Edward Norton este un tip discret care-și prețuiește viața privată și posibilitatea de a trăi o viață normală. Din 2012 este căsătorit cu producătoarea de film canadiană Shauna Robertson, cuplul având un copil, Atlas Norton, în vârstă de 10 ani.

„Personal, nu m-am implicat prea mult în acest nou tip de rețele sociale, cum ar fi Twitter, Facebook sau MySpace. Și asta deoarece ideea ca oamenii să urmărească ceea ce fac eu în fiecare zi este o tortură pentru mine. Este ultimul lucru de care am nevoie.”

Surse:

https://www.imdb.com/name/nm0001570/quotes/

https://www.imdb.com/title/tt0171433/trivia/?ref_=tt_trv_trv

https://www.britannica.com/biography/Edward-Norton

Vă mai recomandăm să citiți și:

Talentatul domn Lewis. Actorul Daniel-Day Lewis: „O voce este o reflecție atât de profundă și personală a caracterului”

Hugh Grant, unul dintre cei mai îndrăgiți actori britanici. „Femeile sunt înfricoșătoare”

Cary Grant, actorul preferat al lui Alfred Hitchcock

Jon Voight, un actor de Oscar, un tată de Jolie

Roxana Ioana Ancuța
Roxana Ioana Ancuța
Roxana-Ioana Ancuța este jurnalist cu o experiență de aproape 15 ani în presa scrisă. Absolventă a facultății Școala Superioară de Jurnalistică și având un master în Comunicare și Relații Publice, îi place foarte mult să scrie, aceasta fiind nu doar o profesie, ci un mod de a fi ea ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase