Home » Cultură » John Travolta, unul dintre cei mai renumiți actori de la Hollywood. „Nu cred în regrete; cred că viitorul tău este în ziua de mâine”

John Travolta, unul dintre cei mai renumiți actori de la Hollywood. „Nu cred în regrete; cred că viitorul tău este în ziua de mâine”

John Travolta, unul dintre cei mai renumiți actori de la Hollywood. „Nu cred în regrete; cred că viitorul tău este în ziua de mâine”
Sursa foto: Courtesy Everett Collection/Profimedia
Publicat: 24.07.2023

Dacă s-ar face o listă cu actori de la Hollywood ocoliți pe nedrept de prestigiosul Oscar, în topul listei ar merita să fie John Travolta, un actor cu o carieră care a depășit 4 decenii, un multi talent, având în vedere faptul că este nu doar un actor foarte bun, regizor și producător, dar și un dansator desăvârșit și un cântăreț pe măsură.

John Travolta are o carismă aparte, a fost întotdeauna îndrăgit de public și este cu adevărat o legendă a divertismentului american. Travolta este unul dintre cei mai valoroși actori din toate timpurile, încasările totale ale filmelor în care a jucat ajungând la 4,3 miliarde de dolari. A fost distribuit în trei dintre cele mai bune 150 de filme din toate timpurile, conform listei realizate de revista Empire, în august 2015 – Blow Out (1981) (pe locul 139), Carrie (1976) (pe locul 86) și Pulp Fiction (1994) (pe locul 9).

Dansul face parte din sufletul meu. Îmi place, îi face pe oameni fericiți. Mă face pe mine fericit.

Este memorabilă secvența din 9 noiembrie 1985, atunci când la o recepție organizată la Casa Albă de președintele Ronald Reagan, John Travolta a invitat-o la dans pe Diana. Prințesa avea pe atunci 24 de ani, iar el, actorul bine cunoscut pentru rolurile lui Danny Zuko din Grease (1978) și Tony Manero în filmul din 1977, Saturday Night Fever, 31 de ani. (Pentru prestația din Saturday Night Fever, Travolta și-a petrecut 9 luni pentru a învăța cum să danseze pe muzică disco).

Travolta și Diana au dansat împreună timp de 15 minute

Cei doi, Travolta și Diana, au dansat împreună timp de 15 minute pe coloana sonoră a producției Saturday Night Fever. A fost o noapte pe care, avea să declare mai târziu Travolta, nu o va uita niciodată. Dar ce nu știa Travolta, era că întregul dans fusese orchestrat de soții Reagan pentru o ședință foto. Cel puțin asta susținea Paul Burrell, majordomul și prietenul apropiat al Dianei, în documentarul The Last 100 Days of Diana, iar Diana avea în vizor un alt partener de dans – dansatorul de balet Mikhail Baryshnikov. Prințesa ar fi spus – „Nu am prea vrut să dansez cu el (n.r. John Travolta). Ci cu Mikhail Baryshnikov. El este eroul meu”.

Prințesa Diana a fost o parteneră de dans plăcută pentru că a avut încredere în ea. De fapt, când am dansat împreună, a început să conducă, iar eu am privit-o în ochi și i-am spus: „Nu, trebuie să mă lași pe mine să conduc”. Prin urmare, am prins-o de talie și am pornit la drum în pași de dans. (John Travolta)

Nu știam și nici nu mă așteptam să dansez cu Prințesa Diana. Soția președintelui, Nancy Reagan, a fost cea care a venit la mine și mi-a spus: „Este dorința ei”. (John  Travolota)

John Travolta, nominalizat la Oscar de două ori pentru Pulp Fiction

Nominalizat la două premii Oscar, opt Globuri de Aur și două premii Emmy, John Travolta, de două ori câștigător al Globurilor de Aur și Emmy, a jucat recent în The Fanatic (2019) și în seria de acțiune și comedie Die Hart (2020), participarea la acest serial fiind primul rol TV al lui Travolta de la nominalizarea la Globurile de Aur și Emmy pentru rolul lui Robert Shapiro din The People v. O.J. Simpson: American Crime Story (2016).

John Travolta a fost nominalizat la Oscar de două ori pentru emblematicul rol de asasin plătit din Pulp Fiction (1994) al lui Quentin Tarantino, un film făcut cu un buget de 8 milioane de dolari, dar care a avut încasări de aproape 300 de milioane de dolari. Evident, veleitățile sale de dansator au fost etalate și în această producție de succes iar actrița Uma Thurman, care a făcut parte din distribuție, se pare că a fost intimidată și agitată în timp ce a filmat dansul cu John Travolta, cunoscându-i dinainte calitățile de mare dansator. „Taci și dansează”, i-ar fi spus în mod repetat Travolta.

Palmaresul filmografic al lui Travolta

Un alt rol remarcabil a avut și în comedia de senzație din 1995, Get Shorty, pentru interpretarea mafiotului devenit producător de filme, John Travolta câștigând premiul Globul de Aur pentru cel mai bun actor într-un film, muzical sau comedie.

În 1998, Travolta a fost onorat de Academia Britanică de Arte Cinematografice și de Televiziune cu Premiul Britannia, iar în același an a primit Premiul pentru întreaga carieră la Festivalul de Film de la Chicago. În 2008, pentru rolul Edna Turnblad din comedia muzicală Hairspray, criticii de film din Chicago și Festivalul de Film din Santa Barbara i-au acordat lui Travolta un premiu pentru întreaga carieră. Lista distincțiilor internaționale ale lui Travolta este, de altfel, foarte lungă. Până în momentul de față, actorul a primit peste 50 de premii.

A pilotat și chiar a deținut mai multe tipuri de avioane

Palmaresul filmografic al lui Travolta mai include, printre altele, Carrie (1976), Blowout (1981), Look Who’s Talking (1989), Phenomenon (1985), Face/Off (1997), The General’s Daughter (1999), Get Shorty, Be Cool (2005), Wild Hogs (2007), Ladder 49 (2004), Disturbance (2001), Swordfish (2001), Battlefield Earth (2000), Old Dogs (2009), From Paris with Love (2010).

Pasionat și de aviație, John Travolta a fost distins în 2003 cu premiul de excelență al Fundației Institutului American de Aeronautică și Astronautică pentru eforturile și acțiunile sale de promovare a zborurilor comerciale și în 2007 cu premiul The Living Legends Ambassador of Aviation.

Travolta a pilotat și chiar a deținut mai multe tipuri de avioane, inclusiv trei avioane Gulfstream, un Learjet și un Boeing 707. În prezent deține licențele și calificările de tip pentru avioanele Boeing 747 (certificat australian), Boeing 707 și are licențe pentru avioanele Gulfstream, Challenger, Hawker, Falcon, Lear, Citation, precum și pentru avioanele militare Havilland Vampire și Canadair CL-41 Tutor/Tebaun.

Viața lui John Travolta a bătut filmele în care a jucat

În 2005, în urma uraganului care a devastat New Orleans, John Travolta a zburat până în zonele afectate cu un 707 pentru a transporta alimente și provizii medicale, iar în 2010 a zburat din nou cu 707, de data aceasta în Haiti, după cutremurul de 7 grade pe scara Richter în urma căruia au murit peste 250.000 de oameni, transportând provizii, medici și voluntari.

Viața lui John Travolta a bătut filmele în care a jucat. A fost căsătorit cu dragostea vieții lui, actrița Kelly Preston, din 1991 până la moartea acesteia în 2020, când s-a stins după o luptă de doi ani cu cancerul la sân.  John și Kelly se cunoscuseră în 1987, în perioada aceea Kelly fiind căsătorită, astfel că abia în 1990 au început să se întâlnească. De altfel, Travolta a pierdut trei femei din cauza cancerului la sân. În afară de soția sa, cu care Travolta are trei copii, cu zeci de ani în urmă, actorul a plâns și moartea iubitei sale Diana Hyland, care s-a stins din viață în 1977 din cauza aceleiași boli, când ea avea 41 de ani, iar el 23, dar și moartea recentă a prietenei lui de-o viață, partenera din legendarul film Grace, Olivia Newton John care s-a stins la 73 de ani din aceleași cauze, după 30 de ani de încercări de a învinge cancerul. Din păcate, pierderile lui Travolta nu s-au limitat la femei înfrânte de cancerul la sân. În 2009, John Travolta l-a pierdut și pe fiul său și al lui Kelly Preston. Jett Travolta avea 16 ani și a murit în timp ce familia se afla în vacanță în Bahamas, cauza morții lui fiind atribuită unei crize de epilepsie, afecțiune pe care băiatul o avea încă de când era copil. Jett era cel mai mare din cei trei copii ai cuplului, având o soră mai mică, Ella Bleu, și un frate, Benjamin, care s-a născut după moartea lui Jett.

Cel mai mic dintre cei șase copii ai familiei

John Travolta s-a născut la 18 februarie 1954, Englewood, New Jersey, SUA, fiind cel mai mic dintre cei șase copii ai familiei. Interesul pentru arta actoriei și spectacole i-a fost cultivat de mama sa, Helen Cecilia Burke (1912 – 1978), actriță și profesoară de teatru. Cu aprobarea părinților, John Travolta a renunțat la liceu la vârsta de 16 ani pentru a urma o carieră de actor.

„Provin dintr-o familie de oameni care făceau parte din clasa de mijloc. Nu aveam multe, dar aveam artă. Vorbești cu un tip care își câștigă existența făcând ceea ce îi place să facă – actorie, canto și dans. Așa că orice suișuri și coborâșuri în carieră nu au fost atât de semnificative pentru mine; singurele lucruri care m-au afectat cu adevărat puternic au fost pierderile, și au fost multe în viața mea”. (John Travolta)

Surse:

https://www.thesun.co.uk/tvandshowbiz/12106405/john-travolta-son-jett-death/

https://www.thesun.co.uk/tvandshowbiz/15796943/john-travolta-tragedy-wife-death-tv/

https://www.imdb.com/name/nm0000237/bio/?ref_=nm_ov_bio_sm

Vă mai recomandăm să citiți și:

Actrița care i-a refuzat avansurile lui Marlon Brando. Claudia Cardinale: „Actoria este fantastică pentru că am trăit mii de vieți, nu doar viața mea”

Russell Crowe s-ar putea retrage din actorie: „Nu veți mai auzi niciodată de mine”

Hugh Grant, unul dintre cei mai îndrăgiți actori britanici. „Femeile sunt înfricoșătoare”

Steve McQueen, King of Cool. „După părerea mea, nu sunt sigur că actoria este ceva ce ar trebui să facă un om matur”

Roxana Ioana Ancuța
Roxana Ioana Ancuța
Roxana-Ioana Ancuța este jurnalist cu o experiență de aproape 15 ani în presa scrisă. Absolventă a facultății Școala Superioară de Jurnalistică și având un master în Comunicare și Relații Publice, îi place foarte mult să scrie, aceasta fiind nu doar o profesie, ci un mod de a fi ea ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase
Cele mai noi articole
Astronomii au descoperit cum s-a format „inima” de pe Pluto
Astronomii au descoperit cum s-a format „inima” de pe Pluto
Cum salvăm planeta alegând să consumăm un alt tip de pește decât cel de obicei?
Cum salvăm planeta alegând să consumăm un alt tip de pește decât cel de obicei?
Cum s-au răzbunat germanofilii pe membrii guvernul român care au hotărât intrarea în război împotriva Puterilor Centrale
Cum s-au răzbunat germanofilii pe membrii guvernul român care au hotărât intrarea în război împotriva Puterilor Centrale
Cercetătorii sugerează să încercăm experiențe noi atunci când simțim că timpul ne scapă printre degete
Cercetătorii sugerează să încercăm experiențe noi atunci când simțim că timpul ne scapă printre degete
Pitagora, între matematică și învățăturile despre nemurirea sufletului
Pitagora, între matematică și învățăturile despre nemurirea sufletului
Test de cultură generală. Cât de veche este Cascada Niagara?
Test de cultură generală. Cât de veche este Cascada Niagara?
Gerard Peter Kuiper, pionier în explorarea Sistemului Solar. Părintele științei planetare moderne
Gerard Peter Kuiper, pionier în explorarea Sistemului Solar. Părintele științei planetare moderne
Ce amendă a primit un turist care s-a apropiat prea mult de o morsă din arhipelagul norvegian Svalbard
Ce amendă a primit un turist care s-a apropiat prea mult de o morsă din arhipelagul norvegian Svalbard
O politiciană din SUA a stârnit controverse după ce a recunoscut că și-a împușcat câinele
O politiciană din SUA a stârnit controverse după ce a recunoscut că și-a împușcat câinele
Un copil a găsit o piesă rară de Lego pe o plajă din Marea Britanie
Un copil a găsit o piesă rară de Lego pe o plajă din Marea Britanie
Astăzi se împlinesc 79 de ani de când Hitler o lua de soţie pe Eva Braun, în buncărul în care aveau să se sinucidă a doua zi
Astăzi se împlinesc 79 de ani de când Hitler o lua de soţie pe Eva Braun, în buncărul în care aveau să se sinucidă ...
Un drog „neobișnuit de puternic” a omorât un om și a băgat alți opt în spital
Un drog „neobișnuit de puternic” a omorât un om și a băgat alți opt în spital
România este paradisul băncilor
România este paradisul băncilor
Alphabet, compania care deține Google, depășește o capitalizare de 2.000 de miliarde de dolari
Alphabet, compania care deține Google, depășește o capitalizare de 2.000 de miliarde de dolari
O femeie din India a inhalat un ac decorativ care i-a ajuns în plămâni
O femeie din India a inhalat un ac decorativ care i-a ajuns în plămâni
Harriet Quimby, prima femeie care a traversat în zbor Canalul Mânecii
Harriet Quimby, prima femeie care a traversat în zbor Canalul Mânecii
Un rezervor uriaș de apă a fost găsit ascuns adânc sub suprafața Pământului
Un rezervor uriaș de apă a fost găsit ascuns adânc sub suprafața Pământului
Frații Montgolfier, inventatorii balonului cu aer cald. Pionierii zborului cu echipaj uman
Frații Montgolfier, inventatorii balonului cu aer cald. Pionierii zborului cu echipaj uman