Home » Cultură » Martin Scorsese: „Toată viața mea a însemnat filme și religie. Asta e tot. Nimic altceva”

Martin Scorsese: „Toată viața mea a însemnat filme și religie. Asta e tot. Nimic altceva”

Martin Scorsese: „Toată viața mea a însemnat filme și religie. Asta e tot. Nimic altceva”
Martin Scorsese și Cameron Diaz pe platourile de filmare pentru „Gangs of New York”, 2002. Sursa foto: Profimedia
Publicat: 12.06.2023

Cu opt nominalizări la Premiul Oscar pentru cel mai bun regizor, Martin Scorsese este cel mai nominalizat regizor în viață, clasându-se al doilea, din toate timpurile, după William Wyler (1902 – 1981), cu 11 nominalizări în total.

Deținător al unui Oscar pentru cel mai bun regizor, pentru filmul The Departed (2006) (producție care a mai primit încă 3 statuete de aur la categoriile cea mai bună imagine, cel mai bun scenariu și cel mai bun montaj) – cu Vera Farmiga, Jack Nicholson, Leonardo DiCaprio, Matt Damon, Mark Wahlberg și Martin Sheen  –  Scorsese a regizat nouă filme care au fost nominalizate la Oscarul pentru cel mai bun film (5 dintre ele fiind câștigătoare la mai multe categorii): Taxi Driver (1976), cu Robert de Niro în rolul principal, Raging Bull (1980) (2 Oscaruri), Goodfellas (1990) (1 Oscar), Gangs of New York (2002), The Aviator (2004) (5 Oscaruri), The Departed (2006) (4 Oscaruri), Hugo (2011) (a câștigat 5 premii Oscar), The Wolf of Wall Street (2013) – filmul cu cele mai mari încasări din cariera sa de 47 de ani, (aproape 400 de milioane de dolari) și The Irishman (2019).

Are trei filme în top 100 cele mai bune filme din istorie

Martin Scorsese este regizorul care a obținut premii de top în domeniul cinematografiei (Oscar), al muzicii (Premiul Grammy) și al televiziunii (Primetime Emmy Award).

A câștigat un Palme d’Or pentru Taxi Driver, un premiu pentru cel mai bun regizor pentru After Hours în cadrul Festivalului de Film de la Cannes și un premiu Leul de Argint pentru filmul Goodfellas la Festivalul de Film de la Veneția.

A regizat trei filme aflate pe lista celor mai bune 100 de filme ale Institutului American de Film: Raging Bull (1980) pe locul 4, Taxi Driver (1976) pe locul 52 și Goodfellas (1990) pe locul 92.

„Sunt dificil, dar am simțul umorului”

Cu înfățișarea sa distinctă – ochelarii cu rame groase, sprâncene stufoase și un zâmbet larg – Martin Scorsese spunea, la un moment dat, că este perceput din afară ca fiind o persoană dificilă. „Din cauza filmelor pe care le fac, oamenii devin contrariați, pentru că mă consideră dificil și furios. Sunt dificil și furios, dar nu se așteaptă să am și simțul umorului. Iar singurul lucru care mă ajută să trec peste asta este simțul umorului”.

Martin Scorsese, regizor de film, producător, scenarist și actor american, s-a născut la 17 noiembrie 1942 în Queens, New York City, într-o familie de origine italiană. Ambii părinți proveneau din Palermo.

Scorsese este licențiat în comunicare cinematografică (1964) și deține un masterat în același domeniu (1966) obținut la Școala de Film a Universității din New York. La finalul anilor 60, Martin Scorsese  a realizat numeroase scurtmetraje premiate, printre care The Big Shave (1967) și, de asemenea, a regizat primul său lungmetraj, Who’s That Knocking at My Door (1967), un film cu Harvey Keitel, Zina Bethune și Anne Collette.

Robert De Niro, actorul lui preferat

Scorsese este cunoscut pentru colaborările sale cu Robert De Niro, un actor pe care Scorsese îl apreciază și respectă foarte mult și care a apărut în 8 dintre filmele lui, printre care Taxi Driver, Raging Bull și Goodfellas.

„Nu știu pe nimeni care să mă surprindă pe ecran așa cum o făcea și o face el. Nu-mi vine în minte niciun actor care să poată oferi asemenea putere și emoție”. (…) „Am ajuns să-l cunosc destul de bine pe De Niro, de-a lungul anilor. Este un om plin de compasiune. În esență, este un om foarte bun, ceea ce se și observă la el foarte ușor, calitate care l-a ajutat să joace în rolurile unor personaje destul de tulburătoare și pe care a reușit să le facă mai umane. Tocmai datorită acestei compasiuni care-l reprezintă. Mi-a luat ani de zile să îmi dau seama de asta. În plus, De Niro are capacitatea de a face publicul să fie empatic cu personajele mai dificile. Are ceva foarte decent în el.”

Un alt actor preferat al lui Scorsese este și Leonardo DiCaprio, cei doi colaborând împreună la Gangs of New York (2002), The Aviator (2004), The Departed (2006), Shutter Island (2010) și The Wolf of Wall Street (2013).

„Leo are o sensibilitate similară cu a mea. Sunt cu 30 de ani mai în vârstă decât el, dar cred că vedem lumea în același mod, ceea ce înseamnă că se simte confortabil cu personajele cu care m-am confruntat de-a lungul anilor în filme (…).”

Proiectul mult râvnit al lui Martin Scorsese

Proiectul mult râvnit al lui Martin Scorsese, Gangs of New York (2002), un film cu o distribuție aleasă – Leonardo DiCaprio, Daniel Day-Lewis, Cameron Diaz, Jim Broadbent, John C. Reilly și Liam Neeson sunt doar câteva nume ale actorilor aleși să joace în această producție – a primit numeroase premii și distincții din partea criticilor de film, inclusiv un Glob de Aur pentru cel mai bun regizor. Filmul biografic despre Howard Hughes, The Aviator (2004) a câștigat cinci premii Oscar, pe lângă Globul de Aur și premiile BAFTA pentru cel mai bun film.

Scorsese a câștigat primul său Premiu Oscar pentru Cel mai bun regizor pentru The Departed (2006), care a primit, de asemenea, premiile Director’s Guild of America, Globul de Aur, New York Film Critics, National Board of Review și Critic’s Choice pentru Cel mai bun regizor, pe lângă patru Premii Oscar, inclusiv Cel pentru cel mai bun film. Au urmat succesele cu documentarul lui Scorsese despre Rolling Stones în concert, Shine a Light (2008), și, doi ani mai târziu, thrillerul  Shutter Island (2010), un film cotat cu 8.2 pe IMDb și cu încasări de aproape 300 de milioane de dolari.

„Filmele sunt amintirile vieții noastre”

„Filmele ne ating inimile, ne trezesc viziunea și ne schimbă modul în care vedem lucrurile. Ne duc în alte locuri, ne deschid uși și minți. Filmele sunt amintirile vieții noastre și trebuie să le păstrăm vii.” (Martin Scorsese)

Scorsese este producător executiv al serialului HBO Boardwalk Empire (2010), pentru care a regizat episodul pilot. Printre cele multe premii și distincții suplimentare ale lui Martin Scorsese se numără Leul de Aur de la Festivalul de Film de la Veneția (1995), Premiul AFI pentru întreaga carieră (1997), onorat la cea de-a 25-a gală omagială a Societății de Film de la Lincoln Center (1998), Premiul DGA pentru întreaga carieră (2003), Premiul Kennedy Center Honors (2007) și Premiul HFPA Cecil B. DeMille (2010).

De ce a refuzat să regizeze  „Schindler’s List”?

A regizat filme în care 19 actori au fost nominalizați la Oscar pentru interpretările lor – Jodie Foster, Robert De Niro (de trei ori), Joe Pesci (de două ori), Leonardo DiCaprio (de două ori), Daniel Day-Lewis, Cate Blanchett, Winona Ryder, Ellen Burstyn, Sharon Stone, Diane Ladd, Cathy Moriarty, Juliette Lewis, Lorraine Bracco, Paul Newman, Mary Elizabeth Mastrantonio, Alan Alda, Mark Wahlberg, Jonah Hill și Al Pacino. Burstyn, De Niro, Newman, Pesci și Blanchett au câștigat Oscaruri pentru rolurile lor într-unul dintre filmele lui Scorsese.

Este unul dintre cei trei mari regizori cărora producătorul Steven Spielberg le-a oferit ocazia de a regiza Schindler’s List (1993), ceilalți doi fiind Roman Polanski și Billy Wilder. Scorsese a considerat că un cineast evreu ar trebui să regizeze acest film; Polanski nu era încă pregătit să abordeze acest subiect dureros (deoarece își pierduse mama în Holocaust); iar Wilder (care era la pensie și care, de asemenea, își pierduse mama și bunica în Holocaust) i-a spus în cele din urmă lui Spielberg că ar trebui să facă el însuși acest lucru.

Profesor de film la Școala de Arte Tisch

Scorsese este și o figură proeminentă în conservarea și restaurarea filmelor clasice. A ajutat la înființarea Fundației Filmului în 1990 care se dedică conservării și restaurării filmelor din întreaga lume.

Pasionat de muzică, în special de rock and roll, Martin Scorsese a regizat mai multe documentare despre muzicieni, printre care The Last Waltz, despre The Band și George Harrison: Living in the Material World.

Martin Scorsese este profesor de film la Școala de Arte Tisch a Universității din New York, unde predă din anul 1993.

Scorsese, crescut în religia romano-catolică, a recunoscut întotdeauna influența catolicismului asupra vieții și operei sale: „Este mereu în mine” (…) „Iar căutarile mele în credință nu s-au încheiat niciodată cu adevărat”.

Martin Scorsese are 3 copii și se află la cel de-al 5-lea mariaj. Din 1999, este căsătorit cu producătoarea TV Helen Morris. Scorsese a mai fost căsătorit cu producătoarea de film Barbara de Fina, actrița Isabella Rossellini, scriitoarea, jurnalista și compozitoarea Julia B. Cameron și fosta lui colegă de facultate, producătoarea Laraine Marie Brennan.

Unul dintre filmele sale a bătut recordul la înjurături

Filmul lui Martin Scorsese The Woolf of Wall Street a stabilit un nou record Guinness World Records pentru cele mai multe înjurături spuse într-un film. Același cuvânt cu „f” este folosit de 506 ori, ceea ce înseamnă o medie de 2,81 de ori pe minut.

Cel mai recent film al lui Martin Scorsese, cu un buget de 200 de milioane de dolari, Killers of the Flower Moon, după un scenariu scris împreună cu Eric Roth și bazat pe best-seller-ul cu același nume din 2017 al lui David Grann, este programat a fi lansat în cinematografe în luna octombrie a.c.

Surse:

https://m.imdb.com/name/nm0000217/quotes

https://www.imdb.com/name/nm0000217/bio?ref_=nm_ov_bio_sm

https://www.guinnessworldrecords.com/news/2014/1/how-the-wolf-of-wall-street-broke-movie-swearing-record-54478

https://www.britannica.com/biography/Martin-Scorsese

Vă mai recomandăm să citiți și:

David Lynch, regizorul Twin Peaks, unul dintre cele mai iubite seriale. „Lynchian este sinonim cu filmul confuz”

Sofia Coppola, regizor, scenarist de Oscar, fiica lui Francis Ford Coppola și verișoara lui Nicolas Cage

George Lucas, cel mai bogat regizor din lume

Steven Spielberg, al doilea cel mai bogat regizor din lume

Roxana Ioana Ancuța
Roxana Ioana Ancuța
Roxana-Ioana Ancuța este jurnalist cu o experiență de aproape 15 ani în presa scrisă. Absolventă a facultății Școala Superioară de Jurnalistică și având un master în Comunicare și Relații Publice, îi place foarte mult să scrie, aceasta fiind nu doar o profesie, ci un mod de a fi ea ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase