Home » Cultură » Test de cultură generală. Cine a fost prima femeie care a murit într-un accident aviatic?

Test de cultură generală. Cine a fost prima femeie care a murit într-un accident aviatic?

Test de cultură generală. Cine a fost prima femeie care a murit într-un accident aviatic?
Sursa Imaginii: Jules Porreau/Wikimedia Commons/Domeniul public
Publicat: 06.09.2023

Această femeie nu este amintită doar pentru realizările și pentru curajul ei incredibil, ci și pentru moartea ei dramatică și tragică. Cine a fost prima femeie care a murit într-un accident aviatic?

Sophie Blanchard este prima femeie care a murit într-un accident aviatic.

Cunoscută în mod obișnuit sub numele de Madame Blanchard, aceasta s-a născut Marie Madeleine-Sophie Armant, pe 25 martie 1778, în Les Trois-Canon, nu departe de orașul La Rochelle, din sud-vestul Franței. Se știu puține despre viața ei timpurie. Soțul ei a fost pionierul baloanelor Jean-Pierre Blanchard, după a cărui moarte Sophie a continuat ce a lăsat el în urmpă și și-a făcut propriul nume ca expertă în baloane.

Povestea lui Sophie Blanchard

Sophie a zburat cu baloane în mod profesional, parțial din necesitate. Soțul lui Sophie avea un simț slab al afacerilor, ceea ce i-a dus pe cei doi la faliment. Ei și-au dat seama, totuși, că o femeie într-o aeronavă avea potențialul de a atrage mulțimi și, prin urmare, de a le rezolva problemele financiare. În plus, Sophie s-a bucurat de fiorul balonului. Deși se spune că a fost extrem de neliniștită la sol, aerul a fost elementul ei preferat și zbura fără teamă.

Abilitatea lui Sophie de zburătoare profesionistă a primit recunoaștere de la majoritatea conducătorilor Franței. În 1804, Sophie a fost numită de Napoleon drept „Aeronautul Festivalurilor Oficiale”, după ce și-a demis fostul titular, pe Andre Jacques Garnerin.

În funcția ei, Sophie era responsabilă cu organizarea expozițiilor de baloane la festivaluri și alte evenimente. Se pare că Sophie a fost numită chiar Ministrul Șef al Baloanelor cu Aer al lui Napoleon și se presupune că a elaborat planuri pentru o invazie aeriană a Marii Britanii.

Sophie a fost faimoasă nu numai în Franța, ci și în toată Europa și a performat în diferite părți ale continentului. Pe 16 septembrie 1810, de exemplu, a performat la Frankfurt și a atras o mulțime mai mare decât cea care urmărea opera Silvana a lui von Weber, care a debutat în oraș în aceeași zi.

Prima femeie care a murit într-un accident aviatic căuta mereu să inoveze

Sophie a fost, de asemenea, inovatoare în spectacolele ei, experimentând cu idei noi pentru a-și mulțumi fanii. Una dintre aceste idei a fost folosirea artificiilor în timpul spectacolelor, lucru care a dus în cele din urmă la moartea ei, relatează Ancient Origins.

Pe 6 iulie 1819, Sophie urma să performeze la Grădinile Tivoli din Paris, unde a făcut spectacole în mod regulat. Deși fusese avertizată în repetate rânduri despre pericolele folosirii artificiilor în balon, ea a decis să continue de această dată focul de artificii, care trebuia să fie mai impresionant decât de obicei.

Atunci când mulțimile au ajuns la fața locului, Sophie era deja moartă.

La câteva minute după ascensiune, Sophie a pornit focul de artificii. Pe măsură ce balonul continua să se ridice, a avut loc dezastrul, balonul izbucnind brusc în flăcări. Balonul a coborât rapid, dar gazul din el a oferit suficientă portanță pentru a-l împiedica să se lovească direct pe pământ. Vântul puternic l-a dus însă departe de Grădinile Tivoli.

Pe măsură ce balonul continua să coboare, se spune că Sophie a făcut tot ce a putut pentru a-l încetini. În timp ce balonul a plutit deasupra acoperișurilor din Rue de Provence, a rămas fără combustibil și a lovit acoperișul unei case. Sophie a fost prinsă în plasa balonului, a căzut pe partea laterală a acoperișului și apoi în stradă. Atunci când mulțimile au ajuns la fața locului, Sophie era deja moartă.

Atunci când proprietarii Grădinilor Tivoli au auzit de accidentul nefericit și de moartea lui Sophie, au anunțat că îi vor întreține copiii și vor suporta taxele de școlarizare. După ce au strâns 2.400 de franci, au aflat că Sophie nu are copii. În schimb, au decis să folosească banii pentru a construi un memorial (o copie a balonului ei în flăcări) pentru ea, care poate fi văzut și astăzi în Cimitirul Père-Lachaise.

Vă recomandăm să citiți și:

Ultima zi din viața lui Mihai Eminescu. Certificatul de deces, semnat de doi analfabeți

Lordul Francis Bacon și dezgustul său pentru filosofia aristotelică „nefructuoasă”

Fermierul ghinionist ucis de „cel mai răbdător glonț din lume”

David Rockefeller, cel mai bătrân miliardar al lumii în 2017. „Îmi dau seama cât de norocos am fost. Am avut o viață minunată”

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase