Home » D:News » Fosilele unui dinozaur uriaș au provocat un accident rutier în Argentina

Fosilele unui dinozaur uriaș au provocat un accident rutier în Argentina

Publicat: 24.05.2023

Cu aproximativ 90 de milioane de ani în urmă, un dinozaur uriaș cu gât lung, care măsoară aproape 30 de metri lungime, a străbătut ceea ce este acum Patagonia, Argentina. Fosilele acestui dinozaur uriaș sunt atât de grele încât au avariat o șosea în timpul transportului.

Studierea acestui dinozaur enorm nu a fost deloc ușoară. Fosilele titanozaurului, cel mai mare dintre dinozaurii cu gât lung, erau atât de grele încât au provocat un accident de circulație atunci când cercetătorii transportau rămășițele ierbivorului la Buenos Aires pentru a fi studiate.

„Greutatea a destabilizat vehiculul și a provocat un accident”, a declarat autorul principal al studiului, Fernando Novas, paleontolog la Muzeul de Științe Naturale Bernardino Rivadavia din Buenos Aires și cercetător la Consiliul Național de Cercetare din Argentina (CONICET).

Fosilele unui dinozaur uriaș au provocat un accident rutier

„Din fericire, nimeni nu a fost grav rănit, iar fosila acestui dinozaur uriaș, care a zburat prin aer, a fost atât de dură încât nu a fost deteriorată. Dimpotrivă, aceasta a spart asfaltul”, relatează Novas.

Acest accident a inspirat numele științific al dinozaurului: Chucarosaurus diripienda. În limba indigenă a regiunii, Quechua, „Chucaro” înseamnă „animal tare și de nestăpânit”, în timp ce în latină „diripienda” înseamnă „amestecat”, notează Live Science.

În 2018, paleontologii au descoperit fosilele de C. diripienda, care erau împrăștiate și pe jumătate îngropate pe dealurile stepei din provincia Río Negro. Fosila cuprindea șapte oase diferite: de la membrul său anterior (humerus, radius și metacarpian), de la șold (ischion) și de la piciorul posterior (femur, tibia și fibula).

„Oasele erau atât de grele încât au trebuit să fie mutate, centimetru cu centimetru, de mai multe persoane”, a spus Novas.

Cum ar fi arătat dinozaurul atunci când trăia?

Pe parcursul vieții sale în mijlocul Cretacicului, C. diripienda ar fi cântărit între 27 și 36 de tone, a spus Novas. „Cu toate acestea, este departe de a fi unul dintre cei mai mari și mai colosali dinozauri, precum Patagotitan, Argentinosaurus sau Notocolossus, care ar fi cântărit în jur de 63,5”, spune el.

Cel mai lung dinozaur înregistrat este probabil Supersaurus, care a trăit în urmă cu aproximativ 150 de milioane de ani în ceea ce este acum Vestul american și a depășit probabil 39 de metri.

Deși C. diripienda era extrem de lung, și-a folosit lungimea în avantajul său. „Gâtul său lung i-a permis să se hrănească cu frunzele din vârful copacilor, iar coada sa lungă ar fi fost o armă eficientă împotriva atacurilor marilor dinozauri carnivori care pândeau în mediul său”, a spus Novas.

Studiul a fost publicat în revista Cretaceous Research.

Vă recomandăm să citiți și:

Noi dovezi arată că vikingii au ajuns în America înaintea lui Cristofor Columb

O fosilă uimitoare de plesiozaur a dezvăluit o nouă specie de pește

Locul biblic cunoscut drept Armaghedon există cu adevărat

20 de cadavre decapitate au fost descoperite la o piramidă mayașă a morții

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase