Home » Cultură » Ryan O’Neal, actorul care a trăit cu leucemie și cancer peste 20 de ani. „Sunt nepăsător. Este unul dintre farmecele mele”

Ryan O’Neal, actorul care a trăit cu leucemie și cancer peste 20 de ani. „Sunt nepăsător. Este unul dintre farmecele mele”

Ryan O’Neal, actorul care a trăit cu leucemie și cancer peste 20 de ani. „Sunt nepăsător. Este unul dintre farmecele mele”
Ryan O’Neal, 6 septembrie 1984. Sursa foto: Profimedia
Publicat: 11.12.2023

Actorul Ryan O’Neal (1941 – 2023) a rămas în memoria publicului în special cu rolul jucat într-unul din poate cele mai triste filme de dragoste, peliculă și coloană sonoră ce au continuat, din 1970, anul realizării producției cinematografice, să fie cunoscute și recunoscute fără ezitare până în prezent – drama romantică „Love Story”, un film în regia lui Arthur Miller, cu Ryan O’Neal și Ali MacGraw în rolurile principale.

Iubirea înseamnă să nu trebuiască să spui vreodată că-ți pare rău (replică din filmul „Love Story” )

Interesant că acest rol din „Love Story” care l-a făcut pe O’Neal celebru nu i-a fost sugerat lui de prima dată, actorii Michael Douglas, Jon Voight și Peter Fonda (printre alții) fiind pe lista favoriților înaitea lui.

În ceea ce privește tema muzicală din „Love Story”, aceasta este una dintre cele mai emblematice partituri din cinematografie, melodia, cu acorduri extrem de profunde și atât de vibrante pentru suflet, l-a ajutat pe compozitorul Francis Lai să câștige un Oscar și un Glob de Aur pentru Cea mai bună coloană sonoră.

A fost boxeur înainte să devină actor

Ryan O’Neal s-a născut la 20 aprilie 1941, în Los Angeles, California numele original fiind Charles Patrick Ryan O’Neal. O’Neal a urmat cursurile University High School din West Los Angeles înainte de a-și urma pasiunea pentru artele spectacolului.

Până să devină actor, Ryan O’Neal s-a antrenat ca boxer amator, în acea perioadă având pe ring o întâlnire interesantă cu Joe Frazier, care mai târziu a devenit campion mondial la categoria grea.

Boxul a fost pentru O’Neal o pasiune mare, dar trecătoare, planurile lui vizând, de fapt, faima hollywoodiană.

La începutul carierei, O’Neal a apărut în diverse emisiuni de televiziune și reclame. Descoperirea sa a venit odată cu rolul lui Rodney Harrington din popularul serial de televiziune „Peyton Place” (1969), apărând în peste 500 de episoade, de aici și până la rolurile pentru marele ecran fiind doar un mic pas.

Un succes comercial masiv

A jucat alături de fiica lui care a fost recompensată cu un Oscar, devenind cea mai tânără actriță premiată vreodată cu Oscar.

Rolul lui Oliver Barrett IV – un aristocrat de la Harvard care se îndrăgostește de o fată din clasa muncitoare din Radcliffe – din drama romantică „Love Story” (1970), care a devenit un succes comercial masiv, i-a adus o nominalizare la Oscar pentru Cel mai bun actor. A fost prima și singura nominalizare a lui la Oscar.

În urma succesului înregistrat de „Love Story”, O’Neal a continuat să accepte roluri diverse în filme precum „What’s Up, Doc?” (1972), „Paper Moon” (1973), în care a jucat alături de fiica lui Tatum O’Neal, aceasta primind un Oscar pentru cea mai bună actriță în rol secundar, devenind astfel cea mai tânără persoană care a câștigat vreodată un premiu al Academiei), „Barry Lyndon” (1975), regizat de Stanley Kubrick, „A Bridge Too Far” (1977), în regia lui Richard Attenborough și „The Driver” (1978),  al regizorului Walter Hill. Între 2005 și 2017, a avut un rol recurent în serialul de televiziune „Bones de la Fox”, în rolul lui Max, tatăl protagonistului serialului.

O listă lungă de iubite celebre

Căsătorit de două ori, O’Neal, a fost mai târziu iubitul actriței Farrah Fawcett, pe care a considerat-o iubirea vieții lui, în ciuda episoadelor tensionate pe care le-au avut de-a lungul relației. O’Neal a fost alături de Fawcett în timp ce aceasta s-a luptat cu cancerul până la moartea ei în 2009, el însuși suferind de leucemia.

„Nu voi cunoaște această lume fără ea”, declara Ryan O’Neal într-un interviu despre Farrah Fawcett. Cei doi nu s-au căsătorit niciodată, însă au împreună un fiu, Redmond O’Neal, născut în 1985.

Relația lor a durat din 1979 și până în 1997. Fawcett a pus capăt relației după ce l-a descoperit pe O’Neal în pat cu actrița Leslie Stefanson, însă s-au reîntâlnit în 2001 și au fost împreună până la moartea ei în 2009.

Prima soție a lui O’Neal a fost actrița Joanna Moore. Cei doi s-au căsătorit în 1963 și au avut doi copii înainte de a se despărți în 1966. Moore a pierdut în cele din urmă custodia copiilor lor în favoarea lui O’Neal, ca urmare a alcoolismului și dependenței sale de droguri.

„Femeile…am început să le descopăr după ce m-am căsătorit”

Cea de-a doua soție a fost actrița și colega lui de platou din „Peyton Place”, Leigh Taylor-Young, cu care a avut un fiu. Chiar dacă au divorțat în 1973, cei doi au rămas prieteni pe viață.

„M-am căsătorit la 21 de ani, dar la acea vârstă nu eram cu adevărat matur. Primul meu copil s-a născut când aveam 22 de ani. Femeile…am început să le descopăr după ce m-am căsătorit, iar apoi a fost prea târziu”. (Ryan O’Neal)

Printre iubitele pe care le-a avut actorul de-a lungul vieții sale se numără Ursula Andress, Bianca Jagger, Anouk Aimée, Jacqueline Bisset, Barbra Streisand, Joan Collins, Diana Ross, Melanie Griffith și Anjelica Huston care în memoriile sale din 2014 scria că O’Neal a abuzat-o fizic.

„Am văzut stele verzi și m-am clătinat”

„(…) m-a apucat de păr și m-a lovit în cap cu fruntea lui. Am văzut stele verzi și m-am clătinat”. (Anjelica Huston despre un incident brutal care s-a petrecut între ea și Ryan O’Neal în timpul unei petreceri, în anii 1970)

Ryan O’Neal, care deține o stea pe bulevardul Hollywood Walk of Fame, a fost diagnosticat cu leucemie în 2001 și cancer de prostată în 2013.

S-a stins din viață la 9 decembrie 2023, la vârsta de 82 de ani.

„A fost un actor talentat, fermecător și amuzant. Știu că o mare parte a succesului meu s-a datorat generozității sale ca și coproducător. A fost devastator să aflu cât de bolnav era Ryan de mulți ani (…). Din fericire, a fost înconjurat de fiul său Patrick și de un mic grup de prieteni apropiați. Inima mea este alături de toți cei patru copii ai săi și de oamenii care l-au iubit cel mai mult. (…) Să lucrez cu Ryan, în urmă cu atâția ani, a fost una dintre cele mai frumoase experiențe din cariera mea cinematografică. Am rămas prieteni. Îmi va fi dor de el”. (partenera lui Ryan O’Neal din cel mai clasic film de dragoste, „Love Story”, Ali MacGraw, pentru CNN).

Surse:

https://parade.com/1158878/walterscott/love-story-trivia/

https://www.remindmagazine.com/article/8643/interesting-facts-about-actor-ryan-oneal-rare-photos-farrah-fawcett/

https://www.nytimes.com/2023/12/08/movies/ryan-o-neal-movies-streaming.html

https://edition.cnn.com/2023/12/09/entertainment/ali-macgraw-ryan-oneal-tribute/index.html

https://people.com/inside-ryan-oneal-love-story-with-farrah-fawcett-8413818

Vă mai recomandăm să citiți și:

Leonardo DiCaprio, unul dintre cei mai proeminenți și influenți actori de la Hollywood

Actorul Kurt Russell, decent, lipsit de pretenții, un iubit de cursă lungă. „Trebuie să creați o impresie și nu o imagine”

Ed Asner, actorul cu cele mai multe premii Emmy. „Nu știu cine a făcut Pământul. M-am trezit într-o dimineață și era aici. Mă bucur de el”

Veste tristă despre actorul Bruce Willis, diagnosticat cu demență frontotemporală

Roxana Ioana Ancuța
Roxana Ioana Ancuța
Roxana-Ioana Ancuța este jurnalist cu o experiență de aproape 15 ani în presa scrisă. Absolventă a facultății Școala Superioară de Jurnalistică și având un master în Comunicare și Relații Publice, îi place foarte mult să scrie, aceasta fiind nu doar o profesie, ci un mod de a fi ea ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase