Home » Cultură » Glenn Close, una dintre cele mai populare actrițe ale anilor 1980. Trei căsnicii, o logodnă și un copil dintr-o relație neoficializată

Glenn Close, una dintre cele mai populare actrițe ale anilor 1980. Trei căsnicii, o logodnă și un copil dintr-o relație neoficializată

Publicat: 23.03.2024

Una dintre cele mai bine cotate actrițe ale anilor 1980 – 1990, nominalizată de 8 ori la Oscar, de 3 ori la Grammy și câștigătoare a 3 premii Tony din 4 nominalizări, plus 3 premii Emmy din cele 14 nominalizări primite, Glenn Close și-a început cariera de actriță destul de târziu, spre deosebire de cei mai mulți dintre colegii ei. A debutat în film la vârsta de 35 de ani, în 1982, odată cu rolul din producția The World Acording the Garp, un film cu 2 nominalizări la Oscar, în regia lui George Roy Hill, cu Robin Williams, Mary Beth Hurt și John Lithgow în rolurile principale, pentru prestația sa Close fiind nominalizată la un Oscar pentru cea mai bună actriță într-un rol secundar.

De la emblematicul Fatal Attraction (1987), un thriller psihologic unde a jucat alături de Michael Douglas, în peliculă portretizând o femeie care dezvoltă o obsesie periculasă față de personajul interpretat de Douglas (personajul jucat de ea – Alex Forrest – se află pe locul 36 în topul celor mai bune 100 de personaje de film din toate timpurile, conform Premiere Magazine și pe locul 7 pe lista de răufăcători a Institutului American de Film din cei 100 de ani a celor mai mari eroi și răufăcători de pe ecran), la emoționantul The Natural (1984), un film cu Robert Redford, Kim Basinger, Barbara Hershey și Glenn însăși în rolurile principale, Close s-a impus în lumea Hollywoodiană devenind una dintre cele mai talentate actrițe ale generației sale.

Adesea confundată cu buna ei prietenă și excelenta actriță Meryl Streep, Glenn Close a devenit în 1984 al treilea actor care a primit o nominalizare la Oscar, Emmy și Tony în același an calendaristic (pentru The Big Chill, Something About Amelia și, respectiv, The Real Thing).

Născută în Greenwich, Connecticut, la 19 martie 1947, într-o familie destul de înstărită și educată, Glenn Close deține diplome în teatru și antropologie de la William & Mary University. Primii pași în actorie i-a făcut pe scena teatrului la începutul anilor 1970, devenind rapid o actriță de renume pe Broadway.

După succesul pe care l-a avut în filmul său de debut pentru care a primit o nominalizare la Oscar – The World Acording the Garp – Glenn Close a fost din nou nominalizată la Oscar pentru prestația din comedia The Big Chill (1983), urmând ca în 1984 să primească cea de-a treia nominalizare la marele premiu al Academiei Americane de Film, pentru interpretarea personajului Iris Gaines, o fostă iubită a jucătorului de baseball Roy Hobbs, jucat de Robert Redford, într-unul dintre cele mai mari filme cu tematică sportivă din toate timpurile, The Natural (1984).

În anii care au urmat, Glenn Close a continuat să se remarce și să-și consolideze statutul de actriță de top în filme precum The Stone Boy (1984), Maxie (1985), Jagged Edge (1985), Fatal Attraction (1987), pentru rolul Alex Forrest, primind cea de-a patra nominalizare la Oscar. În 1988, a jucat în drama Dangerous Liaisons, în regia britanicului Stephen Frears, apărând, printre alții, alături de John Malkovich, Michelle Pfeiffer, Uma Thurman, Keanu Reeves, Valerie Gogan și Mildred Natwick. Dangerous Liaisons a câștigat 3 premii Oscar – pentru cel mai bun scenariu, cel mai bun art director și cele mai bune costume, Glenn Close primind, de asemenea, cea de-a 5-a nominalizare a sa la Oscar, pentru cea mai bună actriță într-un rol principal. Distincția a pierdut-o în fața lui Jodie Foster pentru rolul din The Accused (1988).

Glenn Close a mai jucat în Damages (2007), pentru care a câștigat un Glob de Aur și două premii Emmy, The Stepford Wives (2004), 102 Dalmatians (2000), Heights (2005), Brush with Fate (2003), Things You Can Tell Just by Looking at Her (2000), The Safety of Objects (2001), mai recent fiind distribuită în Hillbilly Elegy (2020), Four Good Days (2020), Cruella (2021), Swan Song (2022) și, de asemenea, urmând să apară în producțiile Brothers, The Summer Book și The Deliverance.

Glenn Close a fost căsătorită de trei ori și o dată logodită – cu Jack Roose (între 1965 – 1968). Primul ei soț a fost cântărețul și compozitorul Cabot Wade (între 1969 – 1971), apoi omul de afaceri James Marlas (între 1984 și 1987), după care antreprenorul David Evans Shaw (între 2006 și 2015). În prezent, se pare că actrița se bucură de viață singură, alături de fidelul ei companion, câinele Sir Pip.

Glenn Close are o fiică – Annie Starkie (născută în 1988) – în urma relației pe care a avut-o cu producătorul John Starke, pe care Close l-a cunoscut pe platoul de filmare al filmului The World According to Garp. Glenn Close și John Starke s-au despărțit la începutul anilor 1990, dar au rămas campioni la capitolul co-parenting în ceea ce o privește pe fiica lor Annie.

„Le mulțumesc părinților mei pentru că m-au ținut cu picioarele pe pământ și au păstrat normalitatea”, declara Annie pentru People în 2018, citată de hollywoodlife.com.

Câștigătoarea premiului Emmy și a Globului de Aur este preocupată în viața privată, de mai mulți ani, să aducă în lumina reflectoarelor conștientizarea asupra sănătății mintale.

„Majoritatea familiilor se confruntă cu un anumit aspect al sănătății mintale”, a declarat Close pentru CNN. „Când sora mea, Jess, a venit la mine și mi-a spus: Am nevoie de ajutor pentru că nu mă pot opri să nu mă gândesc să mă sinucid, a fost ca un trăsnet venit de nicăieri”. Jessie Colse, sora actriței, a fost diagnosticată cu tulburare bipolară la vârsta de 50 de ani, iar fiul acesteia, Calen Pick, cu tulburare schizoafectivă.

„Am fost martora timpului în care s-au declanșat tulburările psihice ale lui Jessie. Încă de când era foarte tânără. Își freca degetele… când era neliniștită, până când aproape că sângerau”.

În 2009, împreună cu sora sa Jessie și nepotul Calen, Glenn Close a înființat Bring Change to Mind, o organizație non-profit care militează pentru conștientizarea și susținerea sănătății mintale în școli și comunități, scopul acestei fundații fiind de a promova înțelegerea și empatia în rândurile oamenilor.

Surse:

https://www.imdb.com/title/tt0094947/

https://hollywoodlife.com/feature/glenn-close-kids-5103897/

https://edition.cnn.com/2021/04/22/health/oscars-glenn-close-mental-health-wellness-cnnheroes/index.html

Vă mai recomandăm să citiți și:

Actrița Sharon Stone susține că a fost presată să se culce cu unul dintre frații Baldwin

Billy Bob Thornton, actor, regizor, muzician și fost soț al uneia dintre cele mai populare actrițe din lume. „Mă afundasem de tot în tristețe, iar cea care m-a salvat a fost Angelina”

Joan Cusack, singura actriță nominalizată la Oscar atât la categoria Cea mai bună actriță în rol secundar, cât și la categoria Cel mai bun cântec original

Actrița Charlize Theron: „Mă consider o creatură foarte sexuală”

Roxana Ioana Ancuța
Roxana Ioana Ancuța
Roxana-Ioana Ancuța este jurnalist cu o experiență de aproape 15 ani în presa scrisă. Absolventă a facultății Școala Superioară de Jurnalistică și având un master în Comunicare și Relații Publice, îi place foarte mult să scrie, aceasta fiind nu doar o profesie, ci un mod de a fi ea ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase