Home » Cultură » Jóhann Jóhannsson, unul dintre cei mai apreciați compozitori de film din ultimele decenii

Jóhann Jóhannsson, unul dintre cei mai apreciați compozitori de film din ultimele decenii

Publicat: 08.03.2023

Jóhann Jóhannsson (1969-2018) a fost un compozitor islandez cunoscut și apreciat pentru abordarea sa inovatoare a compoziției muzicale, îmbinând elemente de muzică clasică și electronică.

Înainte de a trece la muzica clasică contemporană în anii 1990, Jóhannsson a fost chitarist rock. Cariera sa a însemnat în mare parte compoziție muzicală pentru teatru, dans, televiziune și mai ales film.

Printre colaborările sale cinematografice s-au numărat în special acelea cu regizorul american Bill Morrison (în 2010) pentru filmul „The Miners’ Hymns” sau cu regizorul Denis Villeneuve, pentru producția din 2013, „Prisoners”, cea din 2015, „Sicaro”, a cărei coloană sonoră a fost nominalizată la toate premiile importante, Arrival, 2016, în regia lui James Marsh, ce i-a adus nominalizări la Globurile de Aur și BAFTA, filmul biografic despre Stephen Hawking, „The Theory of Everything” (2014), tot al lui James Marsh, pentru care a fost recompensat cu un Glob de Aur pentru cea mai bună coloană sonoră originală.

De ce este specială muzica lui Jóhann Jóhannsson?

Inovația muzicală a lui Jóhannsson a însemnat fuziunea elementelor minimaliste, a formelor tradiționale, a expansiunii simfonice și a sunetelor acustice și electronice, prin asta ignorând barierele create între muzica electronica și cea clasică și reușind astfel un pionierat în segmental muzicii contemporane.

Muzica mea este un mod de a comunica foarte direct cu oamenii și cu emoțiile lor. Ceea ce încerc eu să fac este o compoziție ce nu are nevoie de tonuri de complexitate pentru a intra în legătură cu oamenii. Muzica ar trebui să rezoneze cu ei la un nivel emoțional – într-un mod simplu și direct.

Jóhann Jóhannsson s-a născut în Reykjavík, Islanda, în 1969 și a cântat în diverse trupe rock și pop islandeze înainte de a-și începe cariera și a se concentra pe compoziție.

Unul dintre cei mai capabili creatori de muzică de film

În 2002, atunci când a debutat cu albumul Englabörn, era deja perceput ca fiind un compozitor capabil să transpună sentimente și emoții în peisaje sonore frumos armonizate.

Au urmat 15 ani de muncă, compoziții muzicale pentru filme, televiziune și teatru, devenind unul dintre cei mai capabili creatori de muzică de film.

Sursa: YouTube

Una dintre marile realizări muzicale ale sale este antologia Retrospective I, care conține șapte albume ce cuprind înregistrările de referință ale compozitorului și coloana sonoră inedită a documentarului „White Black Boy”, antologie însoțită de o carte de eseuri, date biografice și fotografii ce îi sunt dedicate.

În 2004, a lansat cel de-al doilea album, Virðulegu Forsetar, pe care este imprimată de fapt o singură piesă ambientală compusă și înregistrată la Hallgrímskirkja (biserica lui Hallgrimur) din Reykjavik (Islanda).

„Trec prin multe stări și simt emoții diferite ascultând această piesă, de la bucurie intensă și până la tristețe acută. Punctul central al ei este, probabil, modul în care un lucru se poate schimba trecând printr-un proces foarte simplu, un mix între schimbare, transformare și inevitabilitatea haosului”, spunea compozitorul.

Visuri din Copenhaga

În 2012, a adus un omagiu capitalei Danemarcei (acolo unde locuia la acea vreme) prin muzica pe care a compus-o pentru un documentar abstract al regizorului Max Kestner, Copenhagen Dreams.

„Tonul filmului lui Kestner trece în mod constant de la banal la liric, de la jargonul tehnocratic al arhitecților la bancul cotidian al navetiștilor și al clienților din cafenele, de la inventarul sec al faptelor la meditații poetice. Am încercat să reflectez toate acestea în muzica mea făcând-o  vocea poetică a orașului, astfel încât muzica să devină un personaj de sine stătător care leagă între ele diferitele niveluri ale filmului”.

Teoria întregului

Muzica realizată pentru „The Theory Of Everything”, i-a adus lui Jóhann Jóhannsson un Premiu Globul de Aur și o nominalizare la Premiile Oscar.

„The Theory of Everything” este un film biografic, o dramă romantică din 2014, regizat de James Marsh, bazat pe cartea „Călătorind spre infinit: Viața mea cu Stephen”, de Jane Hawking. Filmul prezintă viața fizicianului și teoreticianului Stephen Hawking, luptele sale cu o boală a neuronului motor și relația cu soția sa Jane. Filmul i-a adus alături pe actorii Eddie Redmayne, în rolul lui Stephen Hawking, și Felicity Jones, în rolul lui Jane Hawking, Redmayne fiind recompensat cu un Premiu Oscar pentru cel mai bun actor, iar producția cinematografică fiind nominalizată pentru Cel mai bun film, Cel mai bun scenariu adaptat și Cea mai bună coloană sonoră originală.

„Viața lui este plină de uimire vizavi de Univers”

Deși s-ar presupune că muzica pentru un film biografic despre un fizician legendar care devine paralizat și imobilizat într-un scaun cu rotile ar fi una predominant tragică, Jóhannsson declara: „există un sentiment de speranță și bucurie care reflectă viața lui Stephen Hawking și atitudinea sa față de ea. Viața lui este plină de uimire vizavi de Univers. A inspirat o poftă puternică de viață, iar pentru mine a fost important ca muzica pe care am compus-o pentru film să reflecte acest lucru”.

În 2016, Jóhann Jóhannsson a realizat ultimul său album de studio, Orphée, inspirat de mitul lui Orfeu, și a fost desemnat de revista Rolling Stone drept unul dintre cele mai bune albume Avant ale anului. „Albumul a fost realizat în timpul unei perioade în care mă mutam dintr-un oraș în altul – mai exact din Copenhaga la Berlin – lăsând în urmă o viață plină cu amintiri și începând una nouă, deschizătoare de alte perspective. Vedeam cum vechile relații mor și cum încep altele noi. Este destul de dificil să îți schimbi viața și să iei decizii drastice, iar albumul a devenit un fel de jurnal al acestei perioade de tranziție pe care am traversat-o”.

Jóhann Jóhannsson s-a stins din viață pe 9 februarie 2018

Jóhann Jóhannsson s-a stins din viață pe 9 februarie 2018, la vârsta de 48 de ani, la scurt timp după ce fusese angajat să scrie coloana sonoră pentru filmul Disney „Christopher Robin”, dedicat memoriei sale.

Deși inițial cauza morții lui Jóhannsson nu a fost dezvăluită public, ulterior s-a aflat că acesta a murit în urma unei supradoze accidentale de cocaină în combinație cu medicamente antigripale.

Surse:

https://www.udiscovermusic.com/classical-features/remembering-composer-johann-johannsson/

https://www.rollingstone.com/music/music-lists/20-best-avant-albums-of-2016-122453/

Vă mai recomandăm să citiți și:

Vicente Lusitano, marele compozitor de culoare al secolului XVI șters din istorie

Muzicianul, trompetistul, compozitorul, cântărețul de jazz. Louis Armstrong a fost mai mult decât un zâmbet celebru

Johann Sebastian Bach, unul dintre cei mai mari compozitori ai tuturor timpurilor

Giuseppe Verdi, un compozitor unic în istoria muzicii

Roxana Ioana Ancuța
Roxana Ioana Ancuța
Roxana-Ioana Ancuța este jurnalist cu o experiență de aproape 15 ani în presa scrisă. Absolventă a facultății Școala Superioară de Jurnalistică și având un master în Comunicare și Relații Publice, îi place foarte mult să scrie, aceasta fiind nu doar o profesie, ci un mod de a fi ea ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase