Home » Cultură » Stalingrad inceputul sfarsitului

Stalingrad inceputul sfarsitului

Publicat: 13.07.2007
Stalingrad, 2 februarie 1943. Mii de soldati in uniforme germane ies din gropile inghetate si din casele transformate in ruine, ridicand mainile si indreptandu-se spre cel mai apropiat ofiter sovietic, pentru a se preda.

FACTS


Istoria unei luni
1541
Conchistadorul Pedro de Valdivia (1498-1553) cucereste regiunile centrale din Chile, adu­can­du-le sub stapanirea Co­roanei Spa­niei. La 12 fe­bru­arie 1541, Val­di­­via in­temeiaza San­tiago de Nuevo Estremo, viitoa­rea capitala San­tia­go de Chile. Incep toto­data indelun­ga­tele si sange­roa­sele razboaie cu arau­ca­nii, cel mai puternic trib chilian.

1600
La 17 februarie, in Mercato dei Fiori din Roma, este ars pe rug calugarul do­mi­nican Giordano Bruno. Scrierile sale, influentate de gandirea co­per­ni­ciana, pun semnul ega­­li­tatii intre Dum­­ne­zeu si Uni­vers, fapt care ii atrage autorului ana­tema Bisericii Catolice si per­secutia In­chi­zitiei romane, care il condam­na la moarte.

1828
La 8 februarie, se naste, la Nantes, Jules Verne (m. 1905), scriitorul cel mai editat din lume. Inzestrat cu o ima­gi­natie vizionara, dar si cu un riguros spirit stiintific, Jules Verne reuseste sa imbine in ope­rele sale romanul de aven­turi cu cel de fictiune, tra­tan­du-si subiectele intr-o maniera accesibila oricarui cititor.

1847
Se naste, la 11 februarie, Thomas Alva Edison (m. 1931), unul dintre cei mai prolifici in­ventatori ai lumii. Celebritatea i-o aduce inven­tarea micro­fo­nului cu carbune, fono­grafului cilindric si lampii cu in­can­descenta elec­trica. Con­tributia sa esentiala la pro­gre­sul stiintei ramane, insa, des­co­perirea emisiei de electroni de catre metalele incandescente.

1868
1 februarie. Se naste, la Stefanesti (judetul Botosani), Stefan Luchian (m. 1916), pictor de o dure­roa­sa si suava sensibilitate. Influentat initial de Nicolae Grigorescu, Luchian ramane pictorul Anemo­ne­lor, gasind intotdeauna echi­li­brul perfect intre spatiu, forma si culoare.

1877
La Teatrul Mare din Moscova are loc prima reprezentatie a bale­tului Lacul lebedelor de Piotr Ilici Ceaikovski (1840-1893). Scenografia este semnata de catre V. Berghicev si V. Ghelzer, avand ca sursa de inspiratie o legenda populara germana.

1888
La 14 februarie se inaugu­rea­za Ateneul Roman, printr-o conferinta tinuta de istoricul Alexandru Odobescu. Edificiul, construit pe fundatiile unui manej (de aici si forma rotun­da), de catre arhitectul francez Albert Galleron, slujea, in viziu­nea initiatorilor acestui proiect (C. Esarcu, V.A. Urechia si N. Kretzulescu), „inzestrarii po­po­­rului cu cunostinte folositoare.“

1896

Are loc, la 1 februarie, premiera operei Boema de Giacomo Puccini, la Teatro Reggio din Torino. Libretul, inspirat de romanul lui Heinrich Mürger Scene din viata de boe­ma, trateaza via­ta pa­sio­nala, deceptiile si bu­cu­riile tinerilor din boema lite­rar-artistica pa­ri­ziana in prima jumatate a vea­cului al XIX-lea.

1953
5 februarie. Moare, la Sighet, Iuliu Maniu, fost prim-ministru al Romaniei si prese­dinte al PNT. Opo­zant al guver­narii maghiare (1906-1918), al atotpu­ter­niciei liberale (1922-1928), al dictaturii carliste (1938-1940), al celei anto­nes­ciene (1940-1944) si al regi­mu­lui comunist (1944-1947), a devenit victima celui din urma.

1962

Replica americana in competitia spatiala cu Uniunea Sovietica. La 20 februarie se lanseaza racheta Mercury-Atlas, purtatoare a capsulei spatiale Friendship 7. John Glenn este primul astronaut american care executa un zbor orbital (3 ocoluri) in jurul Pamantului. Ulterior, acesta este ales senator al Statelor Unite.

 

Este proaspat-numitul feldmaresal Friederich von Paulus, care parafeaza capitularea armatei a sasea in cel mai cumplit dezastru militar suferit vreodata de germani. In fond, din acea clipa, Reichul pierduse inevitabil razboiul. Stalingradul reprezentase obiectivul numarul 1 al lui Hitler, dupa esecul suferit la portile Moscovei, in iarna anului 1941. Cucerirea „Orasului lui Stalin“, aflat pe Volga – important nod de comunicatii feroviare si fluviale –, ar fi deschis drumul armatei germane spre petrolul din Caucaz si i-ar fi consfintit definitiv stapanirea asupra Ucrainei si a bogatelor sale resurse alimentare. Nu in ultimul rand, Hitler considera ca impactul psihologic al caderii Stalingradului va contribui decisiv la slabirea moralului cetatenilor sovietici.

La 4 septembrie 1942, se declanseaza ofensiva germana, avand ca varf de lance armata a sasea, comandata de generalul Friederich von Paulus. Rezistenta sovietica sporeste in intensitate pe masura ce germanii se apropie de oras. Pentru aparatorii acestuia, retragerea este de neconceput; pe malul celalalt al Volgai, ii asteapta plutonul de executie. Pe 19 noiembrie 1942, sovieticii lanseaza, la nord si la sud de oras, contraofensiva. Frontul, slab aparat de trupe romanesti, italiene si maghiare, cedeaza, iar asediatorii devin asediati. Prins intre aparatorii Stalingradului inca necucerit si cele doua brate ale clestelui rusesc, care se inchid la 20 noiembrie, von Paulus cere disperat ajutor. Hitler il trimite sa scoata armata a sasea din incercuire pe von Manstein, cel mai capabil general al sau. Führerul face insa si greseala de a-i ordona lui von Paulus sa reziste cu orice pret. Sansa de a iesi din capcana este astfel ratata.

Temerarele eforturi ale lui von Manstein de a despresura armata a sasea se lovesc de rezistenta indarjita a sovieticilor. In Stalingrad, pe un ger de minus 25 de grade Celsius si un viscol cumplit, rusii si germanii lupta practic corp la corp pentru fiecare strada, fiecare casa, fiecare pivnita. Göring, laudarosul sef al armatei germane, ii promite Führerului 500 de tone de alimen­te si munitii parasutate pentru soldatii aflati in incercuire. Nu vor fi insa nici macar 60. La 23 ianuarie 1943, sovieticii rup gruparea germana in doua. Sfarsitul este aproape.

Von Paulus cere permisiunea sa capituleze. Raspunsul lui Hitler este tipic: generalul este ridicat la rangul de feldma­resal, dar ordinele raman neschim­bate: rezistenta pana la ultimul om. Nu va fi insa nevoie, caci Paulus capituleaza, realizand inutilitatea continuarii luptei. 22 de divizii si 330.000 de soldati, forta de soc a Wehrmachtului, se predau, pe 2 februarie. La auzul vestii, Hitler explodeaza: „Macar sa fi avut demnitatea sa se impuste.“ Batalia pentru Stalingrad se incheiase. Soarta Reichului milenar fusese definitiv pecetluita.

Foto: TRH Pictures

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase