Home » D:News » Inca o bratara dacica din aur descoperita in Romania

Inca o bratara dacica din aur descoperita in Romania

Publicat: 30.10.2007
Cele 15 bratari dacice din aur, care au fost sustrase din situl Sarmizegetusa Regia, dau semne ca "vor" acasa. Ministrul Culturii a anuntat ca inca o astfel de bratara a fost descoperita in Romania.

Ministrul Culturii si Cultelor, Adrian Iorgulescu, a declarat, pentru Mediafax, ca o noua bratara dacica din aur a fost descoperita in Romania si ca autoritatile incearca sa o recupereze. Totusi, Iorgulescu nu a facut alte comentarii pe aceasta tema. In urma cu o saptamana, ministrul spunea ca alte 3 bratari dacice din aur vor fi aduse in Romania, pentru a fi evaluate si rascumparate: "Sunt in atentia noastra 3 bratari dacice, care vor fi aduse din Occident. Dupa ce vor fi autentificate de o comisie, ele vor fi rascumparate. Pana la sfarsitul anului, ele ar putea fi aduse in Romania", spunea Iorgulescu.

Statul roman a reusit sa recupereze 9 din cele 15 bratari dacice din aur, care a fost sustrase din situl Sarmizegetusa Regia. Primele 4 bratari au fost rascumparate cu 980.000 de lei de la un colectionar american, a 5-a a fost predata statului roman de catre autoritatile franceze, dupa ce fusese expusa la Expozitia Bienala a Anticarilor de catre un cetatea german cercetat pentru trafic ilegal cu bunuri culturale iar a 6-a a fost recuperata in iunie 2007, la Baia Mare.

Ultimele 3 bratari expuse la Muzeul National de Istorie al Romaniei au fost recuperate in august 2007 in Elvetia (2) si SUA (1), primele doua pentru 140.000 de euro respectiv 60.000 de dolari.

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase