Home » D:News » Lacas funerar de 10 500 de ani, scos la lumina in Israel

Lacas funerar de 10 500 de ani, scos la lumina in Israel

Lacas funerar de 10 500 de ani, scos la lumina in Israel
Publicat: 02.09.2008
Escavatiile organizate de Universitatea Ebraica in nordul Israelului au scos la lumina o incinta funerara datata in jurul perioadei 6 750 – 8 500 i.e.n.

Incinta funerara, marginita de ziduri, are o suparafata cuprinsa intre 10 si 20 de metri, si a fost descoperita pe situl arheologic de la Kfar HaHoresh. Se pare ca acesta a servit in vechime drept lacas de cult si in acelasi timp, loc funerar pentru localitatile din regiune.
Nu este prima surpriza pe care arheologii au avut-o in cadrul sapaturuilor la acest sit. Tot in acest an au fost descoperite oasele unui barbat de aproximativ 40 de ani, care erau complet articulate.

Printre bunurile lacasului funerar s-au gasit o lama de secera, minelerale exotice si aproximativ 60 de scoici de mare, semn al schimburilor comerciale care aveau loc in zona Marii Mediterane si Marii Rosii. Pe langa acestea, lacasul era intesat cu simboluri ale fertilitatii: mai multe figurine falice au fost recuperate, unele inclusiv din fundatia unui zid. Pana in prezent, in incinta au fost identificate 65 de morminte individuale, a caror asezare se pare ca nu este intamplatoare, ci respecta o ierarhie.

“Artefactele de cult, pozitionarea lor si asociatiile contextuale atesta practicarea intensa a unor ritualuri religioase in aceasta zona.”, declara profesorul Goring-Morris din cadrul Institutului de Arheologie.

Sursa: Science Daily

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase