Home » D:News » Antrenorii de pesti

Antrenorii de pesti

Antrenorii de pesti
Publicat: 25.03.2009
Chiar daca nu tocmai usor, unele animale se lasa totusi invatate sa faca lucruri ce nu le stau in comportamentul obisnuit, iar rezultatul il vedem uneori expus in arenele circurilor: maimute intrecandu-se in strambaturi si giumbuslucuri, elefanti facand echilibristica intr-un picior, caini care joaca fotbal cu baloane colorate, lei si tigri sarind prin cercuri de foc. Dresura „prinde" in special la animalele aflate pe treptele mai de sus ale evolutiei, fiindca deprinderile pomenite au nevoie de suportul unei inteligente ceva mai avansate pentru ca omul sa le poata crea in mod eficient, folosindu-le in interesul sau.

Uneori, insa, descoperim capacitati de invatare acceptabile si la unele specii inferioare, bunaoara la serpii deprinsi sa se legene pe sunetele fluierului, desi se pare ca organul auzului le este totalmente deficitar, iar „dansul" lor e imprimat mai degraba de miscarile ritmice ale imblanzitorului decat de vraja subtila a muzicii. Mai nou capacitatea de invatare este testata la pesti, alt gen de vietuitoare stravechi si rezistente pe scara evolutiei, avand o inteligenta de necomparat cu cea a mamiferelor si depasita, dupa cate se pare, chiar si de inteligenta – extrem de ascutita si de flexibila – a unor moluste precum caracatitele. In statul american Massachusetts, Laboratorul de Biologie Marina din Wood’s Hole se ocupa cu asemenea cercetari intrucatva insolite, dar agreate si incurajate inclusiv printr-un grant de 270.000 de dolari, suma rezervata proiectului de catre Administratia Nationala pentru Ocean si Atmosfera. Evident, performantele ce se asteapta de aici nu mai sunt orientate spre distractia publica, ci spre fermele specializate in culturi piscicole. In caz ca proiectul va da rezultate multumitoare, aplicarea lui in economia pescuitului poate duce la cresteri substantiale de profit.

Cercetatorii de la Wood’s Hole si-au propus sa produca la pesti un reflex de hranire de felul celui creat de biologul sovietic I. P. Pavlov la cainii sai, care salivau abundent, cu imaginea ciolanului profilata in minte, indata ce experimentatorul suna dintr-un clopotel. Pestii de tip „pavlovian" ar urma sa fie deprinsi, tot printr-un semnal sonor, sa se adune intr-un anume loc unde li se administreaza sistematic hrana. Odata realizata aceasta deprindere, pestii din crescatorii ar putea fi eliberati in apele Atlanticului, sa se hraneasca si pe cont propriu, scutindu-i astfel pe piscicultori de un apreciabil efort financiar destinat hranirii lor integrale. In felul acesta, pestii si-ar atinge dimensiunile si greutatea corespunzatoare cerintelor pietii intr-un mod aproape natural, sfarsind in cele din urma in plasele care-i asteapta periodic la locul-capcana, unde antrenamentul ii va face sa revina continuu.

Citeste continuarea articolului pe Ziarul de Duminica

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase