Prima pagină Maratoanele Descopera Descoperă istoria românilor

10 chipuri ale comunismului din Romania

Nicu Parlog, Adrian Nicolae | 12.17.2009 | ● Vizualizări: 15166
10 chipuri ale comunismului din Romania     comunism, romania, nicolae ceausecu, gheorghe gheorghiu-dej, ana pauker, petru groza, lucretiu patrascanu, vasile luca, Iosif Chisinevschi, Emil Bodnaras, 4. Miron Constantinescu, Alexandru Nicolschi + zoom
Galerie foto (8)

Comunismul a fost cu siguranta, cea mai neagra perioada din intreaga noastra istorie. Pentru a cunoaste mai bine acest flagel, este imperios necesar sa aflam ce fel de oameni erau cei care l-au adus in Romania. Cei 10 cavaleri ai apocalipsei rosii prezentati mai jos, nu sunt singurii care au adus negura raului in urma lor, dar sunt printre cei mai importante personaje ale istoriei noastre de dupa cel de-al doilea Razboi Mondial.

10. VasileLuca

Trista soarta a avut tara noastra dupa cel de-al doilea RazboiMondial. Atat de trista incat la un moment dat, mai bine zis intreanii 1947-1952, chiar Ministerul de Finante al tarii a incaput pemainile patate de sange romanesc ale unui criminal de razboi.Este vorba de un columnist sadea, nascut intr-o familie desecui din Ardeal, pe numele sau adevarat Luka Laszlo. La doar 17ani se inroleaza in asa numita "Divizie Secuiasca" condusa deKaroly Kratochwill care a luptat de partea armatei comuniste a luiBela Kuhn impotriva Armatei Romane care a eliberat Budapesta. Aavut legaturi cu organizarea grevelor de la Lupeni si Valea Jiului,s-a facut comunist direct la Moscova, participand la actiuni despionaj impotriva statului roman. Nu s-a oprit aici.Devenit deputat in Sovietul Suprem din Ucraina si vice-primar alorasului Cernauti, Vasile Luca se implica in deportarile romanilordin Bucovina in gulagurile siberiene. Pentru aceste fapte a fostrecompensat de sovieticii care il fac maior in Armata Rosie. Ajungecel mai bun colaborator al Anei Pauker, prin intermediul careia isicunoaste viitoarea sotie, revolutionara comunista evreica BettiBirman, proaspat intoarsa de pe frontul din Spania. Ca oparalele demna de mentionat, Betti Birman fusese initial trimisa deAna Pauker, sefa ei pe linie de partid sa-l ajute pe proaspatulministru de finante, Luka Laszlo, sa-si scrie autobiografia, acestanestiind nici macar limba romana! Cu timpul, isi facedusmani puternici in PCR, astfel incat in anul 1952 a fost arestatpentru deviationism si activitati contra interesului partidului.Doi ani mai trziu este condamant la moarte, pedeapsa fiindu-icomutata la inchisoare pe viata. A decedat ,uitat de toti, ininchisoarea Aiudului.

9. LucretiuPatrascanu

Despre Lucretiu Patrascanu se poate spune orice, mai putinca nu a fost un patriot pana in maduva oaselor. Departe de a seasemana cu parvenitii care gasisera in Partidul Comunist o forma dea avansa cat mai rapid pe scara sociala, Patrascanu era un om de ocultura deosebita. Avocat, sociolog, economist, el aimbratisat doctrina comunista inca din timpul studentiei (1919),optand pentru un socialism de factura nationalista. Declaratiilesale patriotarde, asa cum este cea de la Harkov (1928) prin caresustinea ca basarabenii sunt romani, sau replica memorabila de laCluj (1946) "Inainte de a fi comunist, sunt roman!" i-au atrasantipatia propriilor colegi de partid dar, mai ales, pe cea aMoscovei. Este acuzat de nationalism burghez, de legaturi culegionarii si este arestat in anul 1948. Sase ani mai tarziu, in1954, a fost condamnat la moarte si executat, si asta dupa ce, inarest, ceruse sa isi continue munca in slujba Partidului Comunistchiar din celula in care fusese inchis. A fost reabilitat in anul1968 din ordinul presedintelui de atunci al Romaniei, NicolaeCeausescu.

8. IosifChisinevschi

Eminenta neagra a "intelighentiei" comuniste din perioadastalinista a Romaniei, Chisinevschi i-a dispretuit profund pecolegii sai romani de partid pe care-i caracteriza drept niste"aparatcici necultivati, inchistati si agresivi". Nascut inBasarabia, de origine evreiasca, pe numele sau adevarat - IosifBroitman, Chisinevschi si-a schimbat numlele de familie preluandu-lpe al sotiei in momentul casatoriei, pentru a se instaura mai usorin randurile noii puteri comuniste din Romania de duparazboi. Metoda a fost folosita de toti activistii trimisde Moscova pe tancurile "eliberatoare"... Timp de trei ani detinetitlul de secretar cu propaganda si cultura in cadrul CC al PCR.Atras de putere, ca mai toti cei ajunsi intr-un post important,persevereaza servindu-se de intrigile, linguselile si oportunismulsau nativ. Asa ajunge sa se catere pana in functia de prim-vicepresedinte ala Consiliului de Ministrii al tarii. Dus de valse viseaza conducator al Romaniei alaturi de compatriotul sau MironConstantinescu. Ambilor le-a fost dat insa sa fie invinsi simaziliti din functii de catre Gheorghe Gheorghiu-Dej.

7. PetruGroza

Figura complexa a comunismului, Petru Groza este considerat siastazi un om al extremelor. Fiu al unui preot din Deva, doctor indrept la Budapesta, om de afaceri si politician abil in efemerulguvern Averescu, Groza fondeaza in anul 1933 Frontul Plugarilor siisi face cunoscute opiniile de stanga. Sustinator infocatal comunistilor, el nu a renuntat niciodata la obiceiurile sale,mai degraba burgheze, motiv pentru care si-a si atras porecla de"burghezul rosu". Petru Groza devine prim-ministru al Romaniei inanul 1945, atunci cand Nicolae Radescu, general al Armatei Romane,este fortat sa isi dea demisia din aceasta functie de catreComisarul Poporului, Andrei Visinsky. Sub conducerea sa,are loc abdicarea regelui Mihai si transformarea regatului inRepublica Populara Romania. Comunist cu apucaturi de intelectualrasat, Groza conduce, practic, destinele romanilor pana la venireala putere a lui Gheorghe Gheorghiu-Dej in 1952.

6. EmilBodnaras

Politrucul de mai sus a reusit sa impuste trei iepuri mari de-alungul vietii sale. A reusit sa devina general al Armatei Romane,spion al Uniunii Sovietice si membru important al PCR. Nici acestcomunist de calibru greu care ne-a marcat in mod nefericit atatistoria, cat si prezentul, nu era de origini romanesti, tatal saufiind ucrainean iar mama germana. Povestea vietii sale a luat ointorsatura interesanta dupa ce cariera sa de ofiter in artilerieeste intrerupta in urma unor scandaluri, tanarul la acea vreme EmilBodnaras fiind degradat si trimis la o garnizoana din Basarabia.Acolo, a fost contactat si racolat de miscarile militantecomuniste, tradand de buna voie regatul Romaniei si devenind spionsovietic. Se dovedeste intr-atat de atras de comunism,incat dezerteaza din post si fuge la Moscova de unde se intoarce inRomania, la finele anului 1935, cu misiunea de a spiona mai departepotentialul militar al tarii. Devine membru al PCR si se inhaiteazacu Gheorghe Gheorghiu-Dej, Iosif Ranghet si Constantin Parvulescu,cei trei trecand prin multe aventuri precum puscarii, subminareaadevaratilor conducatori ai PCR-ului si chiar negustoria cumateriale de constructii. Dupa 1947 ocupa functia deMinistru al Apararii. El a fost sprijinitorul si asul din manecatanarului Nicolae Ceausescu pe care l-a sustinut pentru obtinereafunctiei de secretar general al CC al PCR. A fost unul dintre ceimai temuti si puternici stalpi ai comunismului din Romania. Bustulsau troneaza si astazi in fata caminului cultural din comuna sanatala Milisauti, judetul Suceava.

5. AnaPauker

Despre Ana Pauker, "Stalin cu fusta" - asa cum i se mai spunea inperioada de glorie - , s-ar putea scrie biblioteci intregi. Nascutain anul 1893, la Codaesti, Vaslui, sub numele de Hanna Rabinsonh,Ana deprinde limba ebraica (bunicul sau era rabin) si chiar predaintro scoala evreiasca din Bucuresti. Este atrasa de socialism incadin tinerete si adera la miscarea in cauza inca din anul 1915.Casatorita cu activistul comunist Marcel Pauker, ea se inscrie inrandurile comunistilor in anul 1920. Doi ani mai tarziu, estearestata impreuna cu sotul ei pentru activitati politice si ilegalesi, dupa eliberare, ia drumul Elvetiei. Revine pentru a doua oarain Franta unde devine membra a Comiternului si se implica activ inmiscarea comunista balcanica. Intoarsa in Romania, ea estearestata in anul 1935, si executa 6 ani de detentie inainte de a fieliberata si trimisa in Uniunea Sovietica la schimb cu un prizonierroman. Intre timp, sotul sau fusese executat in Gulag, in urmaepurarilor staliniste.

Revine iarasi in Romania, in anul 1944, imbracata in uniformasovietica, calare pe unul dintre tancurile "eliberarii".Este aleasa secretara a Comitetului Central al PCR, iar in1947 devine prima femeie din lume care detine functia de ministrude externe si pe cea de vice-prim ministru. Ea este cea caresemneaza fara sa clipeasca actul prin care Romania cedaneconditionat Insula Serpilor Uniunii Sovietice. In totacest timp isi creeaza imaginea unei veritabile "doamne de fier",fiind suspectata de numeroase actiuni tenebroase indreptateimpotriva statului roman. Devenita incomoda pentru Gheorghiu-Dej sicomunistii mai moderati, Ana Pauker este acuzata de activitatiimpotriva partidului, de sabotarea agriculturii, de legaturi culegionarii si agentii straini, suficient cat sa fie scoasa ingratiile "tatucului" Stalin, unul din protectorii sai de panaatunci. Este arestata de catre comunisti, iar pedeapsa ii estecomutata in arest la domiciliu. Abia in ultimii ani de viata i s-apermis sa isi castige existenta ca traducatoare la EdituraPolitica. S-a stins in urma unui cancer mamar la 3 iunie 1960.4. MironConstantinescu

A fost printre cele mai "intelectuale" figuri care s-au perindatprin Partidul Comunist Roman inca de la infiintarea sa. La urmaurmei, individul in cauza a fost insusi redactor sef al ziaruluiScanteia, find responsabil direct cu indoctrinarea comunista aromanilor. Carierist de profesie, el a fost pe rand membruin Biroul Politic, membru in CC al PCR, secretar al PCR-ului. Lafel ca majoritatea comunistilor "de import", a fost un activistevreu sustinut de Moscova, numele sau real fiind Meir Kohn, numeschimbat de urgenta in Miron Constantinescu odata cu intrarea inRomania, el fiind nascut la Chisinau. Obsesia sa pentruputere a fost cea care i-a creat mari probleme. Profitand deraportul secret prezentat de Nikita Husciov la Congersul PCUS din1957, Miron Constantinescu se crede indeajuns de puternic incatsa-l dea jos pe Gheorghe Gheorghiu -Dej. In aceasta directie sealiaza cu Iosif Chisinevschi. Nu are noroc, Dej avea inca multisustinatori in randul comunistilor romani. Prin urmare, este zburatdin conducerea partidului fara nicio explicatie. Steaua sanorocoasa nu apune, astfel incat este reabilitat de NicolaeCeausescu, sub care devine ministru al invatamantului, presedinteal Marii Adunari Nationale si rector al "Fabricii de Cadre" adicaal Academiei Stefan Gheorghiu.

3. AlexandruNicolschi

Probabil cea mai infioratoare figura din panopliamonstrilor comunismului "de import" trimis de Uniunea Sovietica samutileze poporul roman, Alexandru Nicolschi este sinonim cuteroarea incredibila desfasurata in asa numitul "ExperimentPitesti" pe care l-a dirijat din umbra cu meticuozitatediabolica. A fost cel mai crud dintre toti tortionariicomunisti conform nu doar marturiilor Luciei Hossu Longin, ci aaltor mii de declaratii ale victimelor stalinismului. El este celcare-i obliga pe detinuti sa manace serpi, iar intrebarea pe carei-o adresa zilnic sefului gardienilor fiind "Azi cati morti mi-aiadus?". Povestea sa incepe pe data de 2 iunie 1915, data nasteriisale intr-o familie de evrei saraci din Tiraspol, numele sauadevarat find Boris Grunberg. A facut armata la Iasi, din anul 1932aderand din tot sufletul la Comsomol, organizatia de tineret apartidului comunist. Zelul si cruzimea il recomanda pentruRAZVDEKA, directia de spionaj a NKVD-ului. Prins la prima samisiune in Romania, decide sa-si schimbe numele in AlexandruNicolschi. Revine in tara odata cu trupele sovietice avansandincredibil de repede in structurile de comanda si represiune alenoii puteri comuniste. In anul 1947 era deja inspectorgeneral al Politiei de Siguranta, devenind subdirector al noiiSecuritati intre anii 1948-1953. Despre crimele si nelegiuirilesale se pot scrie bibilioteci intregi. A murit in somn pe data 16aprilie 1991, cu doar o zi inainte de prezentarea la Procuraturaunde i se dechisese un dosar pentru crimele infaptuite.

2. GheorgheGheorghiu-Dej

Nascut in anul 1901 intr-o familie saraca de muncitori barladeni,Gheorghiu Dej urmeaza meseria de electrician si se lasa atras demirajul comunismului la varsta de 29 de ani, atunci cand se inscriein PCR. Este arestat in anul 1933 si, trei ani mai tarziu, devinelider al comunistilor din inchisori. In timpul lui Ion Antonescueste transferat in lagarul de la Targu-Jiu, acolo unde isi petrececea mai mare parte a detentiei pe perioada celui de al doileaRazboi Mondial. Tot aici imparte celula cu un alt detinut celebru,nimeni altul decat viitorul presedinte Nicolae Ceausescu, cel pecare il initiaza in "tainele" doctrinei comuniste.

Lider politic influentat puternic de politica lui Stalin,Dej devine presedinte al tarii in anul 1952, nu inainte de a epurapartidul de membrii factiunii moscovite ai caror lider era nimenialta decat Ana Pauker. Dej este artizanul eliberarii Romaniei decatre ocupatia sovietica si tot el da primele semne de "rebeliune"fata de Moscova, atunci cand respinge ideea unei Romanii care sadevina "granarul" blocului sovietic. Dej este cel carepune bazele Combinatului Siderurgic de la Galati, a fabricilor caresa sustina industria grea si chiar inchide Editura Cartii Ruse dinRomania. Pe de alta parte, Dej este artizanul a mii de arestari simorti din randul intelectualilor si a "asa-zisilor" dusmani aipoporului, atitudine care il transforma in ochii romanilor intr-unveritabil dictator. Si totusi, comunismul promovat de Dej este unulde factura nationalista, el facand referiri fatise la Basarabiaromaneasca si chiar demareaza relatiile diplomatice cu SUA in plinrazboi rece.

Gheorghe Gheorghiu-Dej s-a stins in anul 1965 de unpresupus cancer la ficat, Ion Mihai Pacepa sustinand, insa, ideeaunei iradieri in timpul unei vizite a liderului roman la Moscova,asta ca urmare a politicii sale tot mai independente. Inurma sa, venea cel care avea sa duca Romania in regretabila "Epocade Aur", protejatul lui Dej, Nicolae Ceausescu.1. NicolaeCeausescu

Ultimul lider comunist al Romaniei este, cu siguranta, si cel maicontroversat dintre toti comunistii care s-au perindat in primulsau in cel de-al doilea esalon al Partidului Comunist Roman. Nascutla 26 ianuarie 1918 intr-o familie de tarani din Scornicesti,judetul Olt, Ceausescu pleaca inca de la varsta de 11 ani laBucuresti, acolo unde se angajeaza ca ucenic intr-un ateplier decizmarie. La numai 14 ani devine membru al PCR, iar un an maitarziu, in 1933, este arestat pentru prima oara, fiind acatalogatdrept agitator in timpul unei greve. Din 1934, arestarilese tin lant pentru tanarul Nicolae Ceausescu, iar in anul 1936,este incarcerat la Doftana. Desi este eliberat destul de repede, in1943, el este inchis din nou pentru activitati subversive in slujbacomunistilor, de data aceasta la Targu - Jiu, chiar in celula celuicare avea sa ii devina mentor, nimeni altul decat GheorgheGheorghiu-Dej.

Aflat tot timpul in umbra influentului Dej, Ceausescu devineministru al agriculturii in anul 1947, ocazie cu care se ocupadirect de reprimarea taranilor ce se opuneau colectivizarii.Ascensiunea sa incepe odata cu eliminarea factiunii moscovite si aAnei Pauker, moment in care este numit membru al ComitetuluiCentral al Partidului Muncitoresc Roman. In 1954, el devine mebrudeplin al Biroului Politic al PMR si ajunge rapid omul cel maiimportant al factiunii, dupa Dej. La doar trei zile dupamoartea lui Gheorghe Gherghiu-Dej, Ceausescu preia puterea dar siideile mentorului sau. Astfel, Ceausescu continua politicaindependenta fata de Moscova, momentul culminat al acestei tendintefiind electrizantul discurs din anul 1968, discurs prin careliderul roman isi facea cunoscuta opozitia fara de invadareaCehoslovaciei de catre trupele sovietice. A fost, poate,momentul de glorie al lui Ceausescu si, de asemenea, momentul carei-a adus un val extraordinar de simpatiei atat in tara cat si pestehotare. Ceausescu isi continua demersurile si se opune, in anul1974, tuturor propunerilor sovietice in cadrul delegatiei CAER. Maimult, legaturile diplomatice cu SUA, Israel, Franta, GermaniaFederala si Comunitatea Europeana il aratau ca pe un lider anti -moscovit.

Cu toate acestea, o schimbare majora in conceptiile lideruluicomunist are loc odata cu vizitele in Coreea de Nord si China dinanul 1971. Fascinat de modelul comunist nord-coreean, Ceausescuvrea cu orice pret sa schimbe Romania intr-un stat socialist model.El este artizanul demolarii si reconstruirii satelor, a daramariisau mutarii bisericilor importante, a intaririi Securitatii si aintroducerii unui puternic aparat de propaganda comunista.Ceausescu incepe sa dea primele semne de pierdere acontactului cu realitatea inca din anii 70. Cultul personalitatiisale nu se poate compara decat cu cel al lui Hitler, Mao sauStalin. Scriitorii sunt indemnati sa compuna ode dedicate"celui mai iubit fiu al poporului", elevii, studentii si muncitoriisunt inghesuiti pe stadioane si obligati sa defileze asemenea celordin China si Coreea, in spectacole grandioase care sa ridice inslavi realizarile lui Ceausescu. Manualele scolare ii dedica paginiimportante iar programul TV se reduce la 2 ore dedicate exclusiv"meritelor" familiei Ceausescu.Realizarile sale: canalul Dunare - Marea Neagra,Transfagarasanul, metroul bucurestean, zecile de mii de blocuriimpovareaza Romania peste puterile ei. Datoria externa se ridica lacirca 13 miliarde de dolari, moment in care "carmaciul RSR" decidesa o achite cu orice chip si in mod rapid. Astfel, incepea perioadaratiilor la alimente, a exporturilor masive de grane, materieprima, masini, armament, intr-un cuvant, tot ceea ce putea fiexportat. Ceausescu intentiona chiar sa interzica prinlege posibilitatea de a contracta imprumuturi din afara tarii sichiar isi manifesta intentia de a ridica la Bucuresti o filiala aBancii Mondiale. Doreste chiar sa readuca in tara intelectualitateadin diaspora. In acest sens, ii propune lui Mircea Eliade sa revinain tara si sa preia conducerea celui mai mare institut de studiiindice si de istorie a religiilor pe care ar fi urmat sa ilconstruiasca, dar este refuzat de marele scriitor roman.

Caderea lui Ceausescu are loc in luna decembrie a anului1989, Romania fiind ultima tara din blocul comunist in care are locschimbarea regimului politic. De altfel, este si singura tara incare schimbarea a avut loc pe cale violenta. Faptul caliderul comunist pierduse contactul cu realitatea din tara estedovedit din plin de incercarea sa de a convinge masele sa ilurmeze. Nici discursul sau televizat in care sustinea ca miscariledin Timisoara sunt actiuni regizate de agentii straini, nicimitingul din Piata Revolutiei nu mai pot, insa, sa il salveze.Romanii isi doreau schimbarea. Ceausescu este arestat laTargoviste, acolo unde este judecat sumar (in fapt un simulacru deproces) si executat in ziua de Craciun a anului 1989. "Epoca deAur" se sfarsise. Urma lunga perioada a tranzitiei catrecapitalism.