Prima pagină Maratoanele Descopera Descoperă secretele Mafiei

Cei mai fiorosi 10 asasini in slujba Mafiei

Marc Ulieriu | 09.22.2009 | ● Vizualizări: 35626
Cei mai fiorosi 10 asasini in slujba Mafiei     no tags + zoom
Galerie foto (11)

In cultura populara, prin intermediul melodiilor, al romanelor politiste, dar mai ales al numeroaselor filme hollywoodiene care i-au fost consacrate, Mafia a capatat o imagine aparent umanista, bazata pe mituri urbane ce-i confera onorabilitate si respect. De la pusti saraci, crescuti in cartiere marginase, care vedeau prin ea unica cale de a se impotrivi destinului mizerabil ce le fusese sortit, pana la intelectuali si oameni de afaceri care ovationau vointa de putere sau barbatia si caracterul darz al mafiotilor, Mafia, machiata pana la sufocare de industria de divertisment, a inflacarat generatii intregi – nu de putine ori, Capone, Dillinger sau Luciano au fost priviti ca niste adevarati eroi. Istoria reala a crimei organizate, asa cum incercam sa o povestim in articolele ce compun acest maraton, este, insa, cu totul alta.

E o istorie intunecata si sangeroasa, bantuita de cele maiabjecte si deviante trairi si comportamente umane. Pentru a fifacut mafioso, iar apoi pentru a accede pe scara ierarhicapana la titlul de capo, cineva era nevoit sa calce lapropriu pe cadavre, pe zeci si sute de cadavre. Cu cat urca maisus, cu atat carnagiul era mai cumplit, intrucat pozitia siafacerile trebuiau din ce in ce mai atent protejate. Astfel incat,fiecare mare cap mafiot a avut in subordine o adevarata armata deasasini.

In anii de glorie ai Mafiei, intre 1930 si 1940, in America,chiar ajunsese sa se vorbeasca despre o asociatie criminalaprofesionala, Murder, Inc. - cum a fost numita de presa sau TheCombination - cum ii spuneau chiar mafiotii, care ar fi fost bratularmat al Sindicatului National al Crimei, gruparea de gangsteriintemeiata de Charlie "Lucky"Luciano, Meyer Lansky si alti bossi mafioticare incercau sa reproduca sistemul piramidal si total al stavechiiCosa Nostra siciliene pe teritoriul SUA. Murder, Inc. a fost arcadacare a strans sau a inspirat mare parte a celor mai fiorosi asasinimafioti, soldati fanatici ai bossilor sau, dupa cum veti vedea inunele cazuri, psihopati si ucigasi in serie care au gasit inrazboaiele de strada mediul propice pentru a-si exprimanestingherit pornirile criminale.

Topul pe care vi-l prezentam in continuare, realizat pe bazanumarului cunoscut sau estimat de crime comise de asasini, esteunul relativ. Crima era o actiune obisnuita, cotidiana a vietii demafiot - nici macar cei care si-au recunoscut singuri crimele, cumeste ocupantul locului doi, care declara senin in fata politiei caa ucis intre 100 si 200 de oameni, nu au tinut o socoteala exacta.Pe de alta parte, multe asasinate au avut loc in infruntari degrup, iar politiei nu i-a fost facil sa descopere de fiecare datacine a tras exact glontul care a adus moartea. Chiar si asa,acestia sunt cei mai fiorosi criminali care au servit intereselorMafiei.10.) Salvatore "Salvie"Testa (1956 - 1984)
Crime comise: peste 15
Afiliatie: Familia Scarfo (cea mai puternica bandacriminala din Philadelphia)
Cel mai cunoscut asasinat: Rocco "Boom Boom"Mancini. In 1982, la un an dupa ce Mancini il omoara pe tatal lui"Salvie", dinamitand restaurantul in care Testa Senior isi luacina, Salvatore se razbuna impuscandu-l pe Mancini, intr-o parcare,de trei ori - in piept, in gat si in cap - si indesandu-i in guratrei pocnitori de Revelion pentru a ironiza specialitatea luiMancini: explozibilii.

O fire extem de violenta, cunoscut si drept "Printul Incoronatal Mafiei din Philadelphia", Salvatore intra de tanar in gratiilebossului suprem al Philadelphiei, Nicodemo Scarfo, ajutandu-l peacesta in lupta pentru suprematie dintre familia Scarfo si familiaRiccobene, razboi mafiot in care a comis numeroase asasinate. Estenumit capo la numai 26 de ani si devine tinta predilecta akillerilor trimisi de Riccobene. Supravietuieste de 17 oriincercarilor de asasinat, dar isi primeste lovitura de gratie in1984, chiar de la Scarfo, care devenise temator cu privire laputerea din ce in ce mai mare pe care "Salvie" o acapara infamilie.

9.) Joseph "The Animal"Barboza (1932 - 1976)
Crime comise: 26
Afiliatie: Familia Patriarca (care actioneaza inProvidence, Rhode Island si Boston)
Cel mai cunoscut asasinat: Cornelius si StevieHughes. In 1966, cel mai bun prieten al lui Barboza, Vincent "TheButcher" Flemmi este aproape ucis intr-un schimb de focuri cufratii Hughes. "The Animal" ii vaneaza pe cei doi vreme de aproape6 luni de zile, interval in care tortureaza cu bestialitate siexecuta mai multi prieteni si membri ai familiei Hughes, pentru aafla locul in care se ascund. In cele din urma, ascunzatoarea dinBoston a fratilor Hughes este dezvaluita, iar Barboza ii prinde siii tortureaza cateva zile, inainte de a-i ucide.

Barboza, fost boxer profesionist, era extrem de violent siimpulsiv, performand chiar acte de canibalism si necrofilie cuvictimele sale. Porecla "The Animal" a capatat-o intr-un club dinoraselul Revere din Massachussetts, cand a baut peste masura sipatronul italian, un barbat in varsta, l-a poftit afara, iarBarboza a inceput sa-l palmuiasca. Henry Tameleo, un capobastone (sef secund) al familiei Patriarca, i-a ordonatnervos: "Nu vreau sa-l mai palmuiesti pe acest om! Nu vreau sa-lmai atingi niciodata cu mana pe acest om!" Infuriat, Barboza s-arepezit asupra batranului, l-a muscat brutal de ureche, i-asfasiat-o cu dintii, a mestecat-o si a inghitit-o. Apoi, a urlat laTameleo: "Uite, nu l-am atins cu mainile!". Foarte putine detaliise cunosc despre anii din urma ai lui Barboza; incepand cu 1967,devine informator F.B.I., iar in 1970 este primul mafiot care intrain deja faimosul Program de Protectie al Martorilor, dupa ce ajutala condamnarea bossului suprem Raymond Patriarca si depune marturieimpotriva a numerosi alti capi mafioti.

8.) Salvatore "Sammy TheBull" Gravano (1945 - )
Crime comise: 28
Afiliatie: Familiile Colombo si Gambino (douadintre faimoasele "CinciFamilii" din New York)
Cel mai cunoscut asasinat: Frank Fiala. In 1982,Fiala, un traficant de droguri, ii face lui Gravano o oferta de1.000.000 de dolari pentru preluarea Plaza Suite, unul dintre celemai apreciate cluburi new yorkeze. Cei doi nu se inteleg in timpultranzactiei, iar Fiala il ameninta pe Salvatore cu o mitralieraUzi, il fugareste cu o pereche de caini Doberman si il umilestechiar in biroul lui Gravano din Plaza. "Sammy The Bull" reuseste safuga, isi cheama tovarasii si organizeaza o ambuscada, in urmacareia lichideaza toti oamenii traficantului si il impusca pe Fialain frunte si in ambii ochi, apoi loveste si scuipa cadavrul. Inciuda martorilor oculari, amicul Loborio "Louie" Milito isimarturiseste vinovatia si face inchisoare in locul lui Gravanopentru aceasta crima.

A pornit ca un marunt hot de buzunare al familiei Colombo si aajuns mana dreapta a celebrului boss John Gotti, care l-a facutsotto capo (sef adjunct) si consigliere alfamiliei Gambino. In ciuda pozitiei inalte pe care o detineaGravano in familie, sau poate tocmai de aceea, Gotti l-a folositpentru a-si rezolva toate afacerile murdare. Desi "Sammy The Bull"a asasinat cu mana lui "numai" 28 de persoane, se banuieste ca acondus peste 100 de atentate pentru Gotti. In cele din urma, Gotti,Gravano si alti capi mafioti sunt arestati, iar dupa ce petrece unan si cateva luni in inchisoare, Gravano devine informator alF.B.I., in 1991 depunand marturie impotriva lui Gotti. A intrat inProgramul de Protectie al Martorilor, si-a schimbat infatisearea,dar s-a deconspirat singur, dupa ce a hotarat sa acorde interviuritelevizate, sa scrie carti memoriale si sa fie consultant pentrufilme despre Mafie. Declara ca nu-i este frica de moarte si isiasteapta cu bratele deschise killerul despre care este convins ca afost trimis dupa el.

7.) Frank "The Dasher"Abbandando (1910 - 1942)
Crime comise: 30
Afiliatie: Murder, Inc. (asasin platit,profesionist)
Cel mai cunoscut asasinat: George Rudnick. AbeReles, fost asasin in cadrul Murder, Inc. si intermediar intreaceasta asociatie si National Crime Syndicate, afla ca GeorgeRudnick, un mare camatar din Brooklyn, devenise informatorulpolitiei si ii incredinteaza lui Abbandando misiunea de reducere latacere a acestuia. Abbandando il ucide cu bestialitate pe Rudnick,folosind un satar si un cutit de spart gheata, cu ajutorul caroraii aplica 63 de lovituri, apoi ii zdrobeste capul cu un baros.

Abbandando a fost unul dintre cei mai prolifici criminali aiMurder, Inc. sau The Combination, cum mai era denumita reteaua de250 de asasini platiti aflati in slujba Mafiei in anii '30 aisecolului trecut. Intrucat pe atunci exista o adevarata inflatie deucigasi, Abbandando ajunsese sa lucreze pentru sume mici (tarifulsau nu depasea 500 de dolari), iar cele mai multe contracte lederula prin Abe Reles. Aceasta avea sa-i aduca si sfarsitul - in1940, Reles, ajuns informator al politiei, il toarna pe Abbandando.Asasinul este condamnat, iar pe 19 februarie 1942, face cunostintacu scaunul electric al celebrei inchisori Sing Sing.

6.) Harry "PittsburghPhil" Strauss (1909 - 1941)
Crime comise: 35
Afiliatie: Murder, Inc. (asasin platit,profesionist)
Cel mai cunoscut asasinat: Irving "Puggy"Feinstein. Feinstein, un mafiot marunt implicat in jocurile denoroc ilegale, a incercat sa fure o afacere din acest segment careapartinea lui Albert Anastasia, unul dintre cei mai proeminentimafioso ai familiei Gambino (avea sa ajunga si cap supremal acesteia, in 1951). Anastasia l-a contactat pe Abe Reles, carela randul sau i-a incredintat contractul lui Strauss. Acesta l-atorturat in mod sadic pe Feinstein, legandu-l de un scaun siintepadu-l in diverse parti ale corpului cu un cutit de spartgheata, stangulandu-l de mai multe ori si dandu-i foc, intr-unsfarsit.

Harry "Pittsburgh Phil" Strauss a fost unul dintre cei maisadici asasini in slujba Mafiei, fiind specialist in numeroasemetode de tortura si omor. Se spune despre Strauss ca nu umblaniciodata cu o arma la el, daca nu avea un contract de killer deindeplinit, insa rareori il vedeai neinarmat. A avut aceeasi soartaca si Abbandando - in urma depozitiei lui Reles a fost prins,incarcerat si executat pe scaunul electric de la Sing Sing.

5.) Abraham "Kid Twist"Reles (1906 - 1941)
Crime comise: in jur de 50
Afiliatie: Murder, Inc. (asasin platit,profesionist)
Cel mai cunoscut asasinat: Meyer, Irving siWilliam Saphiro. Fratii Saphiro, simtindu-se amenintati de succesulfulminant pe care Abe il inregistreaza cu afacerea sa (jocuri denoroc cu masini mecanice, in estul New Yorkului), ii violeazaprietena pentru a-l intimida, apoi ii pregatesc o ambuscada. "KidTwist" scapa miraculos si isi incepe razbunarea. Irving este prinsdupa o urmarire spectaculoasa pe autostrada, batut pana ladesfigurare si impuscat in cap. Doua luni mai tarziu, desi il cautaasiduu, Reles se intalneste intamplator cu Meyer, pe strada. Nu maiare vreme de "fineturi", scoate pistolul si-l impusca direct incap. Peste 3 ani, "Kid Twist" il gaseste si pe William; il rapestede pe strada, il duce intr-o ascunzatoare unde-l bate crunt, apoiil baga intr-un sac si-l ingroapa de viu.

Abe Reles a fost cel mai fioros killer al Murder, Inc., totodataadunand in jurul sau cea mai dura si sangeroasa gasca de asasini deorigine evreiasca din New York: Harry Maione, Frank Abbandando,Harry Strauss, Martin Goldstein, Irving Nitzberg, Philip Cohen,Louis Buchalter, Emanuel Weiss, Buggsy Goldstein si multi altii.Pentru toti acestia, Reles a fost "combinatorul", cel care facea deobicei legatura intre "respectabilele" familii siciliene din NewYork si gangsterii cu care acestea isi savarseau afacerile murdareintre 1930 si 1940. Prins de politie in 1940, Reles isi da seama cadaca nu toarna, va ajunge in cel mai scurt timp pe scaunulelectric. Marea sa greseala a fost aceea ca pe langa asasinii derand cu care a lucrat, a dezvaluit politistilor si cine au fostangajatorii acestora, expunand mafioti si capi importanti ai celorCinci Familii. Procesul acestora din urma trebuia sa inceapa pe 12noiembrie 1941. Pentru a-si proteja interesele, Frank Costello,bossul familiei Genovese, ofera o recompensa de 100.000 de dolaripentru cine-l ucide pe Reles. Fostul asasin se afla tinut insecret, sub custodie, la hotelul Half Moon din Coney Island. Inchiar dimineata zilei procesului, Reles este "ajutat" sa sesinucida printr-o saritura pe fereastra.

4.) Frank McErlane (1893- 1932)
Crime comise: peste 60
Afiliatie: Banda Saltis-McErlane, Al Capone(Chicago)
Cel mai cunoscut asasinat: Spike O'Donnell. In1925, in vremea Prohibitiei, in Chicago, banda lui Frank McErlanesi Joseph "Polack Joe" Saltis intra in conflict cu cea condusa deO'Donnell pentru suprematia asupra banoasei afaceri clandestine cualcool. Dupa un sangeros razboi de strada, care face zeci devictime in ambele tabere, Frank McErlane achizitioneaza omitraliera prototip, cunoscuta drept Thompson, care avea sa ajungafaimosul "Tommy Gun". Il urmareste cu masina pe boss-ul O'Donnellpana in fata unei farmacii, unde-l mitraliaza cu sange rece.Politia era atat de nefamiliara cu mitraliera incat in primulraport, la arma crimei este trecut "un tun automat de micidimensiuni".

Pornind ca un marunt hot de masini, Frank McErlane avea sa urcerepede in ierarhia gangsterilor din Illinois si sa-si capeterenumele de "cel mai brutal bandit inarmat care a apasat vreodatape tragaci in Chicago". El este cel care a introdus mitralieraThompson in lumea interlopa (de fapt, inainte de McErlane nimeni numai trasese vreodata cu mitraliera in vreun oras), de atunciaceasta fiind nelipsita atat din arsenalul mafiotilor, cat si dincel al politistilor. Cu ajutorul mitralierii sale, McErlane alichidat peste 30 de membri ai bandei rivale Sheldon, implicata deasemenea in comercializarea ilicita a bauturilor alcoolice inChicago, si a executat numerosi alti indivizi pentru Al Capone, cucare avea o relatie de afaceri. De gloantele "Tommy Gun"-ului nuaveau sa scape nici nevasta sa, Elfrieda Rigus, sau cei doi cainiciobanesti germani ai cuplului. Pe 8 octombrie 1931, se aflau cutotii in masina; sotii erau beti si au inceput sa se certe.McErlane a oprit masina, a scos mitraliera si si-a executat cinicsotia, apoi si-a impuscat si cainii, deranjat de faptul ca acestiaincepusera sa latre. Peste fix un an de zile de la aceasta crima,asasinul avea sa moara de pneumonie.

3.) Giuseppe " PinoScarpuzzedda" Greco (1952 - 1985)
Crime comise: in jur de 80
Afiliatie: Clanurile Greco si Corleonesi (Sicilia,Ciaculli si Palermo)
Cel mai cunoscut asasinat: Gen. Carlo AlbertoDalla Chiesa (cititi pe larg despre destinul tragic al generaluluiin acest articol). Alt asasinat celebrusavarsit de Pino Greco este acela al boss-ului din Palermo, RosarioRiccobono. Acesta din urma a fost un puternic aliat al familieiCorleonesi, dar atunci cand si-a pierdut utilitatea, SalvatoreRiina a hotarat sa se descotoroseasca de el,intrucat Riccobono ii stia secretele si slabiciunile. Prin urmare,l-a invitat pe Riccobono impreuna cu cei mai importanti opt oameniai sai la un gratar, la tara. La sfarsitul mesei, in vreme cesavurau un vin rosu, cu totii erau asasinati, sub privirile luiRiina. Pino Greco l-a strangulat cu propriile maini pe Riccobono,apoi l-a dat de mancare la porci.

Giuseppe Greco este unul dintre cei mai prolifici mafiotisicilieni din toate timpurile. In copilarie si adolescenta, a fostun baiat extrem de inteligent, pasionat de latina si greaca, insafamilia din care facea partea nu i-a dat libertatea de a-si urmapropriul drum. Sustinut de Riina, incepand cu 1978, unchiul sau,Michele "il Papa" Greco, a ajuns chiar il capo di tutticapi, seful Cupolei - forul conducator al tuturor capilor CosaNostra. Astfel, Giuseppe Greco a urcat rapid in ierarhia Ciaculli,ajungand, de facto, capo al acesteia. Cu toateastea, spre deosebire de ceilalti sefi mafioti, a preferat sa facaintotdeauna "munca de jos" - in cazul de fata, sa-si ucida cupropriile maini adversarii, atat ai sai, cat si ai aliatilorCorleonesi. Devine prea ambitios si independent - "Bestia" Riinasimte pericolul si trimite pe urmele sale doi mafiosi cu care Pinocredea ca este prieten. Vincenzo Puccio si Giuseppe Lucchese nu daugres - "Scarpuzzedda" este impuscat in propria casa.

2.) Giovanni "Il Porco"Brusca (1957 - )
Crime comise: intre 100 si 200, dupa propriiledeclaratii
Afiliatie: Clanul Corleonesi (Sicilia)
Cel mai cunoscut asasinat: Procurorul anti-MafieGiovanni Falcone (cititi pe larg despre Falcone,aici). Alt asasinat celebru, care i-ascandalizat chiar si pe mafioti, este acela al lui Giuseppe DiMatto, un baiat de numai 11 ani. In 1992, tatal acestuia, Santo DiMatteo, facuse parte impreuna cu "Il Porco" din echipa care l-aeliminat pe Falcone. Fiind prins, Di Matteo senior a inceput sa deadetalii politistilor despre Brusca. Pentru a se razbuna, "Il Porco"il rapeste pe baiat si-l tine inchis intr-un beci vreme de 26 deluni, interval in care-l tortureaza sistematic si face numeroasefotografii grotesti pe care i le trimite lui Di Matteo, incercandsa-l forteze pe acesta sa-si retraga marturiile. In cele din urma,odiosul Brusca il stranguleaza pe baiat, apoi ii arunca corpulintr-un bazin cu acid, pentru a distruge dovezile.

Brusca, "un macelar salbatic, cu charisma si calitatiincontestabile de lider" - cum a fost descris de Tommasso Busceta,cel mai important fost mafiot colaborator al Politiei din istoriaCosa Nostra - se trage dintr-o familie de mafioti din tata-n fiu,sta-strabunicul sau fiind un cunoscut capo din provinciasiciliana Jato, iar tatal sau sfarsind in inchisoare cu ocondamnare pe viata pentru 15 omoruri. Fiul sau i-a calcat pe urme,ajungand seful commando-ului mortii familiei Corleonesi, executandcu sange rece dusmanii lui Salvatore Riina si Bernardo Provenzano(succesorul lui Riina si al lui "Papa" Greco, il capo di tutticapi al intregii mafii siciliene, pana la arestarea sa din2006). "Il Porco" este capturat in 1996, iar din 1999 i serecunoaste statutul de colaborator al politiei - marturiile saleajutand la capturarea a sute de mafioti. Cu toate acestea, opiniapublica si numerosi magistrati italieni sunt revoltati deingaduinta de care se bucura astazi Brusca - un asasin multiplucare a torturat si ucis inclusiv copii este platit de statulitalian si la 55 de zile de inchisoare are dreptul de a-si petreceo saptamana in libertate.

1.) Leoluca Bagarella(1942 - )
Crime comise: peste 300
Afiliatie: Clanul Corleonesi (Sicilia)
Cel mai cunoscut asasinat: Seful politiei dinPalermo, Giorgio Boris Giuliano. In anii '70, Giuliano, uninversunat luptator anti-Mafie, a inceput sa investigheze foarteamanuntit afacerile cu droguri in care Cosa Nostra (initialreticenta) se afunda din ce in ce mai adanc. In 1979, Giuliano afacut chiar o vizita la cartierul general F.B.I. din Quantico,Virginia, pentru a se consulta cu expertii americani. Intors dinSUA, comisarul a facut rost prin metode specifice de o serie dedocumente care dovedeau ca bancherul Michele Sindona spala baniiMafiei proveniti din vanzarea de heroina prin tranzactii intreBanca Vaticanului si Banca Amincor din Elvetia. Se crede caGiuliano era pe cale sa descopere una dintre cele mai mari afacerimafiote din istorie, o adevarata caracatita formata din zeci detraficanti de droguri, mafioti, politisti, bancheri, clerici sioameni politici. Nu a mai apucat. In dimineata zilei de 21 iulie1979, in timp ce savura un espresso la barul Lux din Palermo, afost impuscat mortal de catre asasinul Corelonesilor, LeolucaBagarella, probabil cel mai mare ucigas din toate timpurile aflatin slujba Mafiei.

La fel precum "Il Porco" Brusca, si Leoluca Bagarella provinedintr-o straveche familie mafiota, afiliata Corleonesilor. Dealtfel, in 1974, Salvatore Riina se insoara cu Ninetta, sora luiBagarella si devine capo al familiei Corleonesi, iar dacapana atunci Leoluca fusese un mafiot marunt, statutul de cumnat allui Riina si prietenia dintre cei doi il propulseaza in cercurileinalte ale Cupolei, de unde primeste cele mai discrete comenzi deasasinat. Fostul mafiot Tommaso Buscetta, care l-a cunoscut bine peBagarella, spune ca acesta "avea probleme mintale, era un adevaratpsihopat care nu apartinea speciei umane; absolut toata lumea, panasi Riina, se temea de ferocitatea lui diabolica." De altfel, unuldintre nepotii lui Buscetta a fost macelarit de Bagarella, dupa ceTommaso a inceput sa colaboreze. Dupa arestarea lui Riina, in 1993,Bagarella a incercat sa i se opuna lui Bernardo Provenzano, darfactiunea sa a pierdut, iar temutul ucigas a stat ascuns doi ani.Ultima victima a lui Leoluca a fost chiar nevasta sa, vina ei fiindaceea de a fi sora cu un pentito, un mafiot care incepusesa colaboreze cu autoritatile. Bagarella a fost arestat in 1995,iar de atunci isi ispaseste condamnarea pe viata.

Nu rata niciun articol din maratonul"Descopera secretele Mafiei" si vei afla ceea ce putiniau avut curajul sa va spuna pana acum... crima organizata sedesfasoara chiar langa tine, face parte din viata ta, fara ca macarsa ai habar de asta!