Home » D:News » Consumul excesiv de alcool împiedică refacerea după experienţe traumatizante

Consumul excesiv de alcool împiedică refacerea după experienţe traumatizante

Publicat: 04.09.2012
Consumul excesiv de alcool împiedică refacerea după experienţe traumatizante
De ceva timp, medicii au identificat o legătură strânsă între alcoolism şi tulburările de anxietate, precum stresul posttraumatic. Acum, însă, oamenii de ştiinţă au descoperit că alcoolul consumat în exces modifică conexiunile creierului, fenomen care îi împiedică pe băutori să se refacă psihologic în urma experienţelor traumatice.

Studiul, realizat de oamenii de ştiinţă de la Institutul Naţional privind Abuzul de Alcool şi Alcoolismul în colaborare cu Universitatea North Carolina, s-a bazat pe cercetarea unui grup de şoareci. Timp de o lună, şoarecii au primit zilnic o cantitate de alcool care pentru oameni ar fi fost echivalentul a 160 mg per litrul de sânge. În tot acest timp, un alt grup de şoareci nu a primit alcool. Ulterior, oamenii de ştiinţă au folosit şocuri electrice uşoare pentru a învăţa şoarecii să se teamă de un anumit sunet scurt.

Când sunetul a fost redat fără a fi acompaniat de şocuri electrice, şoarecii care nu au primit alcool au învăţat ca odată cu trecerea timpului să nu se mai teamă. În schimb, subiecţii care au fost expuşi zilnic la alcool s-au temut de sunet chiar şi la mult timp după ce acesta nu mai era însoţit de şocuri electrice.

Specialiştii spun că acest comportament este similar cu cel observat la pacienţii umani care suferă de stres posttraumatic şi care se confruntă cu situaţii periculoase.

„Consumul de alcool în exces poate afecta mecanisme care sunt critice pentru recuperare în urma traumelor şi poate expune oamenii la stres posttraumatic”, a declarat coautorul studiului, dr. Andrew Holmes.

Oamenii de ştiinţă au urmărit efectul negativ al alcoolului asupra circuitelor neuronale ale şoarecilor şi au descoperit că celulele nervoase din cortexul perifrontal al şoarecilor expuşi la alcool, au o altă formă compartiv cu cele provenite de la şoarecii din grupul de control.

Dr. Holmes susţine că studiul este cu atât mai important cu cât el a scoate în evidenţă modul în care alcoolul afectează unele dintre cele mai importante funcţii ale creiereului uman. Înţelegerea relaţiei dintre alcool şi anxietate la nivel molecular ar putea oferi noi posibilităţi pentru dezvoltarea unor tratamente cu potenţialul de a ajuta pacienţii care suferă de anxietate şi care au consumat mult alcool de-a lungul timpului.

Sursa: Daily Mail

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase