Home » D:News » O metodă neaşteptat de simplă de a reduce riscul de cancer

O metodă neaşteptat de simplă de a reduce riscul de cancer

O metodă neaşteptat de simplă de a reduce riscul de cancer
Publicat: 04.09.2012
Un studiu realizat pe mai mult de 200.000 de femei din 9 ţări ale Europei a indicat că munca în gospodărie are beneficii surprinzătoare, putând reduce riscul de apariţie a cancerului la sân cu până la 30%.

Treburile casnice obişnuite – ştergerea prafului, spălarea duşumelei, curăţarea cu aspiratorul etc. – s-au dovedit a avea un rol protector surprinzător de mare, mai puternic decât al sportului şi decât acela al unei slujbe ce implică activităţi fizice.

Studiul, realizat de Cancer Research UK, a inclus femei care petreceau, în medie, 16-17 ore pe săptămână gătind, spălând şi făcând curăţenie.

Oamenii de ştiinţă cunoşteau de multă vreme faptul că exerciţiul fizic reduce riscul apariţiei cancerului de sân, probabil prin intermediul unor schimbări hormonale sau metabolice. Însă nu era clar cât de mult trebuie să exerseze femeile şi ce tip de exerciţii sunt mai eficace.

De asemenea, majoritatea studiilor anterioare au analizat legătura dintre exerciţiile fizice şi riscul cancerului mamar doar la femeile aflate în perioada de post-menopauză.

Aceste nou studiu, însă, a cercetat legătura dintre cei doi factori atât la femeile aflate în perioada de pre-menopauză, cât şi cele în faza de post-menopauză, şi a analizat mai multe tipuri de activităţi, inclusiv munca, petrecerea tipului liber şi activităţile gospodăreşti.

Toate formele de activitate fizică, combinate, au redus riscul cancerului mamar la femeile aflate în post-menopauză, dar nu au avut niciun efect vizibil în cazul femeilor aflate în perioada de pre-menopauză.

Dintre toate activităţile, numai treburile gospodăreşti s-au dovedit a reduce riscul apariţiei bolii la ambele categorii de femei: cu cca. 30% la femeile în perioada de pre-menopauză şi cu 20% la cele aflate în faza de post-menopauză.

Femeile participante la studiu au fost studiate, în medie, pe o perioadă de 6,4 ani, timp în care au apărut 3.423 cazuri de cancer mamar.

Autorii – un grup internaţional de cercetători – sugerează că formele moderate, dar constante de activitate fizică, cum sunt treburile casnice, ar putea fi mai eficiente în reducerea riscului de cancer mamar decât formele mai intense, dar mai puţin frecvente de exerciţiu, cum este sportul practicat în timpul liber.

Dr. Lesley Walker, din cadrul organizaţiei Cancer Research UK, a amintit că menţinerea unei greutăţi normale a corpului este, de asemenea, un factor care micşorează riscul de apariţie a cancerului la sân, iar alături de acest element, un nivel moderat de activitate fizică, realizat în mod foarte simplu, prin activităţi casnice obişnuite, poate fi un factor care contribuie la reducerea riscului de cancer.

Sursa: BBC News

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase