Home » D:News » Cât de mult te îngraşi după sărbători?

Cât de mult te îngraşi după sărbători?

12.28.2012
Cât de mult te îngraşi după sărbători?
Răsfăţul - sau, pentru unii, dezmăţul - culinar asociat tradiţional cu sărbătorile de iarnă poate avea diferite efecte, dar cât de ample şi durabile sunt acestea?

La câteva minute după ce ai isprăvit de mâncat, dacă ai mâncat două kilograme de mâncare, vei cântări cu două kilograme mai mult – logic. Întrebarea este: ce efecte are „supraalimentarea” de sărbători pe termen mai lung, după ce corpul a început să proceseze mâncarea şi să utilizeze energia conţinută în aceasta? Odată ce porţia de hrană a fost metabolizată şi reziduurile excretate („tranzitul” prin tractul digestiv durează, în general, 20-56 de ore), ce efecte mai are a doua zi sau în următoarele zile o masă copioasă luată într-o zi de sărbătoare? Efectele depind nu numai de cantitatea, ci şi de tipul mâncării şi de momentul în care este ingurgitată, spun specialiştii.

  • astfel, dacă ai mâncat ceva foarte sărat, vei reţine mai multă apă, care poate să mărească, pe termen scurt (o zi sau două) cifra pe care o arată cântarul. Odată eliminat acest surplus de apă, ce mai rămâne?
  • ce rămîne depinde, desigur, de conţinutul caloric al mâncării şi de numărul de calorii cheltuite de organism. Mâncarea de sărbători are, adesea, un conţinut de grăsimi mai mare decât ceea ce mâncăm în mod obişnuit, (ca să nu mai spunem şi că porţiile sunt mai mari şi felurile de mâncare mai numeroase). Ca rezultat, mâncăm adesea, de sărbători, un număr de calorii considerabil mai mare decât consumăm de obicei în zilele obişnuite, iar cu orice cantitate de energie (calorii) înghiţită şi neutilizată organismul ştie să facă un singur lucru: o pune la păstrare (o stochează), cel mai obişnuit sub formă de grăsime, pentru a fi folosită ca rezervă de energie în viitor (în caz de nevoie).
  • momentul din zi în care mâncăm are şi el importanţa lui, deoarece hrana este metabolizată diferit în funcţie de ora la care o consumăm. Un studiu realizat în Israel pe 200 de pacienţi obezi care urmăreau să slăbească a testat diferite diete, iar una dintre constatările cercetătorilor a fost că pacienţii care consumau „grosul” caloriilor zilnice la micul dejun au slăbit mai mult decât cei care mâncau mai consistent seara sau la prânz.

Oricum ar fi, cantitatea de grăsime care se depune după o singură masă copioasă este foarte mică, nesemnificativă.

Dar, atrage atenţia Lawrence Cheskin, director al Weight Management Centre din cadrul Universităţii Johns Hopkins, problema este că, de sărbători, oamenii nu consumă o masă copioasă şi gata, ci mănâncă zdravăn de trei sau mai multe ori pe zi, timp de câteva zile la rând. Depăşind în mod repetat numărul de calorii necesar organismului – chiar şi cu puţin -, micile „depuneri” se acumulează, efectul devenind vizibil şi durabil în timp.

Sursa: Gizmodo

 
Cele mai noi articole
Iranul este dispus să relanseze Acordul nuclear cu marile puteri. Reacția de la Washington
Iranul este dispus să relanseze Acordul nuclear cu marile puteri. Reacția de la Washington
Un medic avertizează: Regretele vin prea târziu. Cu unii viteji din stradă ne revedem în spital
Un medic avertizează: Regretele vin prea târziu. Cu unii viteji din stradă ne revedem în spital
Guvernul indian somează Starlink să nu mai vândă internet prin satelit fără licență
Guvernul indian somează Starlink să nu mai vândă internet prin satelit fără licență
Nicolae Grigorescu, pictorul care nu și-a uitat niciodată originile
Nicolae Grigorescu, pictorul care nu și-a uitat niciodată originile
Cea mai rapidă accelerare produsă de corpul uman, descoperită de oamenii de știință
Cea mai rapidă accelerare produsă de corpul uman, descoperită de oamenii de știință
Dieta urșilor polari, sub semnul întrebării după imagini fără precedent cu un urs polar care vânează un ren
Dieta urșilor polari, sub semnul întrebării după imagini fără precedent cu un urs polar care vânează un ren
GÂNDUL LIVE. Bogdan Bucur, istoric și profesor universitar la SNSPA, invitatul ediției speciale de miercuri, 1 decembrie, de la ora 10:30
GÂNDUL LIVE. Bogdan Bucur, istoric și profesor universitar la SNSPA, invitatul ediției speciale de miercuri, 1 decembrie, ...
Biden propune interzicerea pe 20 de ani a noilor foraje petroliere în apropierea unui areal al nativilor americani din New Mexico
Biden propune interzicerea pe 20 de ani a noilor foraje petroliere în apropierea unui areal al nativilor americani din New ...
Cercetătorii vor să terraformeze planeta Marte cu ajutorul unui câmp magnetic artificial
Cercetătorii vor să terraformeze planeta Marte cu ajutorul unui câmp magnetic artificial
Booster-ul anti-COVID ar fi mai bun decât imunitatea naturală
Booster-ul anti-COVID ar fi mai bun decât imunitatea naturală
Cum vor arăta amenințările cibernetice în 2022 – accentul este pus pe criptomonede
Cum vor arăta amenințările cibernetice în 2022 – accentul este pus pe criptomonede
China oferă un miliard de doze de vaccin anti-COVID țărilor din Africa
China oferă un miliard de doze de vaccin anti-COVID țărilor din Africa
Tudor Arghezi, unul dintre cei mai importanți scriitori ai României
Tudor Arghezi, unul dintre cei mai importanți scriitori ai României
Premieră pentru aviație. O aeronavă Airbus A340 a aterizat în Antarctica pentru prima oară
Premieră pentru aviație. O aeronavă Airbus A340 a aterizat în Antarctica pentru prima oară
„Să facem loc făuritorului României Mari”
„Să facem loc făuritorului României Mari”
Mai mulți producători își testează deja vaccinurile COVID-19 împotriva variantei Omicron
Mai mulți producători își testează deja vaccinurile COVID-19 împotriva variantei Omicron
Care sunt simptomele noii variante Omicron
Care sunt simptomele noii variante Omicron
Ziua în care saşii din Transilvania au devenit privilegiaţi pentru următorii 650 de ani
Ziua în care saşii din Transilvania au devenit privilegiaţi pentru următorii 650 de ani