Home » D:News » Femelele de cimpanzeu sunt răutăcioase cu alte femele şi supuse în preajma masculilor, arată un nou studiu

Femelele de cimpanzeu sunt răutăcioase cu alte femele şi supuse în preajma masculilor, arată un nou studiu

Femelele de cimpanzeu sunt răutăcioase cu alte femele şi supuse în preajma masculilor, arată un nou studiu
Publicat: 05.03.2013
Un nou studiu arată că femelele de cimpanzeu sunt mai „negative” atunci când parteneră de comunicare este o altă femelă. Concluzia vine în urma unei cercetări în cadrul căreia au fost analizate diferitele gesturi folosite de un grup de femele de la Grădina Zoologică Chester.

În interacţiunile femelă-femelă, cimpanzeii foloseau semnale mai agresive şi foloseau mai rar gesturi de reasigurare pentru „a-şi cere scuze”.

În schimb, atunci când prin preajmă se afla un mascul, strategia femelelor era mai pozitivă, lansând mai multe expresii de salutare şi de supunere.

„Atunci când comunicau cu masculii, femelele erau mai «linguşitoare»”, a explicat Nicole Scott, doctorand în cadrul Universităţii Minnesota, autoarea studiului publicat în American Journal of Primatology.

În cadrul acestei cercetări, Scott a înregistrat comportamentul a 17 femele şi a 5 masculi din grupuri de cimpanzei de la Grădina Zoologică Chester din Marea Britanie. 

„Am definit «gest» ca fiind un moment expresiv al membrelor sau al capului şi posturi ale corpului produse în mod intenţionat”, a explicat cercetătoarea.

Examinarea comportamentului masculilor şi femelelor nu a dus la identificarea vreunor diferenţe în ceea ce priveşte repertoriul de gesturi folosite de animale. Atunci când a analizat interacţiunile individuale, cercetătoarea a descoperit însă diferenţe în stilul de comunicare.

Dacă femelele din grup adoptau gesturi diferite în funcţie de sexul parternerului de comunicare, masculii nu făceau acest lucru. Cercetătoarea sugerează că acest lucru arată că femelele sunt mai sensibile la sexul partenerului decât masculii, astfel că îşi ajustează gesturile în funcţie de acest lucru.

Biologul susţine că „presiunile sociale” diferite asupra sexelor ar putea explica diferenţa dintre strategiile de comunicare. De exemplu, masculii ar putea avea relaţii mai pozitive cu alţi masculi deoarece alianţele mascul-mascul sunt importante şi pentru că acest lucru joacă un rol cheie în menţinerea unui rang social ridicat în cadrul grupului. În cazul femelelor, menţinerea relaţiilor pozitive cu celelalte femele ar putea avea o importanţă mai mică, existând o presiune mai mare pe ele să formeze relaţii pozitive cu masculii.

Cercetătoarea sugerează că acest comportament social complex observat la cimpanzei ar putea explica şi comportamentul uman: „Pentru a antropomorfiza puţin, cu siguranţă observ câteva paralele cu viaţa mea: femeile sunt în general mai agresive şi mai competitive între ele, iar bărbaţii nu-şi schimbă comportamentul în afara contextului poziţiei sociale”.

„Poate am moştenit aceste trăsături de la strămoşii noştri, trăsături ce au jucat un rol pozitiv în contextul presiunilor sociale, însă mai multe detalii despre acest lucru îl pot oferi antropologii”, adaugă cercetătoarea.

Scott crede că rezultatele studiului său ar putea fi controversate, pentru că „unii cercetători din acest domeniu cred că masculii sunt mai agresivi decât femelele”. De aceea, adaugă cercetătoarea, „unii oameni de ştiinţă vor avea probleme în acceptarea rezultatelor cercetării mele, căci acestea arată că şi femelele sunt agresive. Nu este vorba că sunt mai agresive decât masculii, ci diferă în modul în care manifestă agresivitatea”.

Sursa: BBC Nature

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase