Home » D:News » Au fost dezvăluite planurile pentru cea mai înaltă clădire din emisfera sudică (GALERIE FOTO)

Au fost dezvăluite planurile pentru cea mai înaltă clădire din emisfera sudică (GALERIE FOTO)

Marius Comper 03.18.2013
Al doilea oraş că mărime din Australia, Melbourne, a anunţat că a acordat toate autorizaţiile necesare pentru construirea celei mai înalte clădiri din emisfera sudică. Noul turn, ce se va înălţa la 388 de metri deasupra solului, va fi un complex ce va cuprinde apartamente şi un hotel.

Guvernul statului australian Victoria a anunţat că „Australia 108” va deveni a 19-a clădire din lume ca înălţime, reprezentând „o completare excepţională adusă orizontului oraşului Melbourne”.

„Sunt mândru să aprob un turn care va defini oraşul nostru pentru mulţi ani de-acum înainte”, a declarat Matthew Guy, Ministul Planificării.

Înainte ca turnul de 108 etaje să fie aprobat în zona Southbank a oraşului, unele voci au anunţat că acest zgârie-nori ce urmează să fie construit în următorii 5 ani ar putea să umbrească memorialul Shrine of Remembrance, unul dintre cele mai cunoscute simboluri ale oraşului. Guy a declarat că mandatarii memorialului nu au avut nimic de obiectat împotriva turnului Australia 108, care reprezintă o investiţie de 600 de milioane de dolari australieni şi care va crea 300 de locuri de muncă.

Arhitectul Nonda Katsalidis a declarat că zgârie-norul va avea 646 de apartamente, un hotel de şase stele cu 288 de camere şi spaţiu de birouri şi destinat comerţului. Katsalidis consideră că noul turn va atrage atenţia asupra identităţii internaţionale a oraşului.

„Nu avem, precum Sydney, un simbol ca Opera House, dar avem o cultură complexă, iar toate aceste idei au fost folosite pentru realizarea proiectului”, a spus Katsalidis.

„Am decis ca partea de sus a hotelului să se asemene cu o explozie de stele, inspirându-ne din stelele de pe steagul Australiei”, a adăugat arhitectul.

Cea mai înaltă clădire din lume este Burj Khalifa, din Dubai, ce se înalţă la 828 de metri deasupra solului. În Uniunea Europeană, cel mai înalt zgârie-nori este Shard, din Londra, ce măsoară 310 metri.

În emisfera sudică, cea mai înaltă clădire rezidenţială este turnul Q1 din Gold Coast, Queensland, ce se înalţă la 323 de metri deasupra solului şi care are 71 de etaje. La finalizarea construcţiei, Australia 108 va deveni primul turn din emisfera sudică ce depăşeşte pragul de 100 de etaje.

Australia 108 nu va deţine foarte mult timp titlul de cel mai înalt zgârie-nori din emisfera sudică. Acest record urmează să fie preluat în 2018 de un nou turn ce urmează să fie construit în Pretoria, Africa de Sud, şi care urmează să măsoare 447 de metri.

Iată cum va arăta clădirea Australia 108:

Surse: AFP, Australia 108