Home » D:News » Când vei avea ultimul ciclu menstrual? Un nou studiu oferă răspunsul

Când vei avea ultimul ciclu menstrual? Un nou studiu oferă răspunsul

Când vei avea ultimul ciclu menstrual? Un nou studiu oferă răspunsul
Publicat: 29.03.2013
Un nou studiu realizat de specialiştii de la UCLA a descoperit o metodă prin care pot prezice când va avea o femeie ultimul ciclu menstrual. Descoperirile le-ar putea ajuta atât pe femei cât şi pe medici să evalueze debutul scăderii masei osoase care, de obicei, se manifestă cu un an înainte de ultimul ciclu menstrual.

Pentru a estima timpul rămas până în momentul în care era probabil ca  femeile să intre la menopauză, oamenii de ştiinţă s-au folosit de vârsta acestora, de ritmul sângerării şi de nivelul e hormoni. 

„ Ştim că la cel puţin un an distanţă de ultimul ciclu menstrual au loc diferite evenimente neplăcute precum debutul scăderii masei osoase şi o creştere a factorilor de risc cardiovascular”, a explicat dr. Gail Greendale.

Cercetătorii au folosit date colectate anual timp de 11 ani, pe un eşantion de 554 de femei caucaziene, afro-americane, hispanice şi descendente din China şi Japonia. 

În momentul în care erau incluse în studiu, femeile aveau vârste cuprinse între 42 şi 53 de ani, aveau un uter intact, cel puţin un ovar şi nu foloseau tratamente care să afecteze funcţionarea ovariană şi experimentaseră cel puţin un ciclu pentrual în ultimele 3 luni. 

Cercetătorii au măsurat nivelurile de estradiol (E2), un hormon produs de ovare, şi hormon foliculostimulant (FSH),  care provine din glanda hipofiză şi declanşează producerea ovulelor.  Cu doi ani înainte de ultimul ciclu menstrual sau cu un an înainte de apariţia pierderii de masa osoasă şi a factorilor de risc cardiovascular, FSH începe să crească şi E2 începe să descrească. 

Rezultatele studiului au scos la iveală faptul că nivelurile celor doi hormoni ar putea fi utilizate pentru a estima dacă femeile se aflau la maxim doi ani, la un an sau dincolo de ultimul ciclu menstrual.

Pe de altă parte studiul are unele limite, printre care se numără şi eşantionul mic. Mai mult, nivelurile de hormoni au fost calculate odată pe an şi este posibil ca prelevarea analizelor în intervaluri mai dese de timp, ar fi putut permite o estimarea mai precisă. 

Sursa: USLA Newsroom

 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase