Home » D:News » Ciocolata perfectă: se topeşte în gură, dar are doar jumătate din conţinutul obişnuit de grăsimi

Ciocolata perfectă: se topeşte în gură, dar are doar jumătate din conţinutul obişnuit de grăsimi

Autor: Mihaela Stanescu 04.09.2013
Ciocolata perfectă: se topeşte în gură, dar are doar jumătate din conţinutul obişnuit de grăsimi
O asemenea ciocolată - visul oricărui „ciocoholic” incapabil să se abţină, dar preocupat de efectele consumului de ciocolată asupra sănătăţii şi siluetei - a fost realizată cu contribuţia unor chimişti, care au descoperit cum pot prepara ciocolată cu conţinut redus de grăsimi, dar cu aceeaşi textură ca şi ciocolata normală.

Variante de ciocolată cu conţinut redus de materii grase sunt deja cunoscute, dar reducerea conţinutul de grăsimi se face, de obicei, în detrimentul plăcerii gustative: ciocolata „low fat” nu are aceeaşi textură mătăsoasă şi nu „se topeşte în gură” precum ciocolata cu conţinut normal de grăsimi.

O soluţie nouă a fost prezentată recent la întrunirea Societăţii Americane de Chimie: metoda presupune folosirea unui agent de gelificare foarte răspândit, agarul, pentru a obţine din el minusculi „bureţi” care reţin lichid şi care înlocuiesc moleculele de grăsime.

Cercetătorii de la Universitatea din Warwick, Marea Britanie, care au dezvoltat metoda, afirmă că, adăugând agar, pot fi incluse în cicolată, în loc de o parte din grăsimi, lichide precum apa, sucul de fructe sau chiar alcoolul.

Ciocolata normală îşi datorează textura fină structurii sale speciale – o emulsie de globule minuscule de grăsime suspendate în pasta care se solidifică.

Înlocuirea acestor globule de grăsimi, cu păstrarea aceleiaşi texturi, e un proces dificil, deoarece orice înlocuitor ar trebui să rămînă dispersat sub formă de globule foarte mici atât în ciocolata topită, lichidă, cât şi în cea solidificată prin răcire, iar globulele nu trebuie să aibă un diametru mai mare de 30 milionimi de metru – aproximativ jumătate din grosimea unui fir de păr.

O primă soluţie, propusă de cercetătorii de la Universitatea din Warwick anul trecut, presupunea obţinerea unor microsfere de lichid „blindate”, folosind două materiale: dioxid de siliciu pirogenic (care se prezintă sub formă de picături microscopice de dioxid de siliciu amorf) şi chitosan (un material derivat din carapacele de crustacee). Această metodă necesita un mediu uşor acid, de aceea, cercetătorii au folosit suc de fructe. Combinaţia de ciocolată şi suc de fructe era, de altfel, interesantă şi din punct de vedere al gustului.

Ullterior, însă, mai multe persoane au întrebat dacă nu s-ar putea folosi alcool în locul sucului de fructe. Cercetătorii au acceptat provocarea şi au dezvoltat o nouă metodă, care are mai multe avantaje faţă de cea anterioară: este mai simplă, mai flexibilă în ceea ce priveşte înlocuitorii d grăsime ce pot fi folosiţi, nu dă naştere unor îngrijorări ale consumatorilor legate de materialele mai ciudate folosite în prima metodă (precum dixodul de siliu pirogenic nano-structurat) şi evită problemele cauzate de eventualele alergii la crustacee.

Utilizarea altor lichide, în locul alcoolului sau al sucului de fructe, poate de asemenea reduce şi conţinutul de zahăr al ciocolatei astfel obţinute.

Metoda deschide calea spre fabricarea unei întregi game de dulciuri noi, cu un conţinut caloric mai mic, dar cu gust foarte agreabil.

Sursa: BBC News

Cele mai noi articole
Alertă de tsunami după un cutremur de 7,2 la est de Insula de Nord a Noii Zeelande
Alertă de tsunami după un cutremur de 7,2 la est de Insula de Nord a Noii Zeelande
Agenţia Europeană a Medicamentului a început evaluarea vaccinului rus Sputnik V în vederea autorizării
Agenţia Europeană a Medicamentului a început evaluarea vaccinului rus Sputnik V în vederea autorizării
Descoperire „unică și fără precedent pentru Italia”. O trăsură ceremonială, dezgropată la Pompeii
Descoperire „unică și fără precedent pentru Italia”. O trăsură ceremonială, dezgropată la Pompeii
O specie de păianjen veninos care de obicei evită oamenii a apărut în campusul unei universități din SUA
O specie de păianjen veninos care de obicei evită oamenii a apărut în campusul unei universități din SUA
Un studiu global asupra jucăriilor din plastic a descoperit peste 100 de substanțe care i-ar putea afecta pe copii
Un studiu global asupra jucăriilor din plastic a descoperit peste 100 de substanțe care i-ar putea afecta pe copii
Telescopul spațial James Webb, succesorul lui Hubble, a trecut testul final înainte de lansare
Telescopul spațial James Webb, succesorul lui Hubble, a trecut testul final înainte de lansare
O fetiță și-a cărat câinele pe spate doi kilometri, prin zăpadă, pentru a ajunge la veterinar
O fetiță și-a cărat câinele pe spate doi kilometri, prin zăpadă, pentru a ajunge la veterinar
Racheta Starship a explodat după ce a aterizat. Reușită parțială pentru SpaceX
Racheta Starship a explodat după ce a aterizat. Reușită parțială pentru SpaceX
Conacul în care s-a pus la cale Unirea Principatelor, reabilitat cu bani europeni
Conacul în care s-a pus la cale Unirea Principatelor, reabilitat cu bani europeni
Varianta de coronavirus din Brazilia ar putea reinfecta 60% dintre cei care deja avut COVID-19
Varianta de coronavirus din Brazilia ar putea reinfecta 60% dintre cei care deja avut COVID-19
Roboţii viitorul producţiei automatizate
Roboţii viitorul producţiei automatizate
Un miliardar japonez caută opt persoane să i se alăture într-o călătorie pe Lună
Un miliardar japonez caută opt persoane să i se alăture într-o călătorie pe Lună
Paleontologii au descoperit fosilele celui mai vechi titanosaur. Făcea parte din grupul celor mai mari dinozauri care au pășit pe Terra
Paleontologii au descoperit fosilele celui mai vechi titanosaur. Făcea parte din grupul celor mai mari dinozauri care au ...
Un grup de ingineri ruși a creat o „aeronavă de coșmar” care dă din aripi asemenea unei libelule
Un grup de ingineri ruși a creat o „aeronavă de coșmar” care dă din aripi asemenea unei libelule
De ce face România rapelul la AstraZeneca la 8 săptămâni, iar Marea Britanie la 12
De ce face România rapelul la AstraZeneca la 8 săptămâni, iar Marea Britanie la 12
Singura înregistrare audio de la cutremurul din 4 martie 1977. Ce s-a întâmplat atunci şi la ce să ne aşteptăm. FOTO+AUDIO
Singura înregistrare audio de la cutremurul din 4 martie 1977. Ce s-a întâmplat atunci şi la ce să ne aşteptăm. FOTO+AUDIO
Mai multe state americane ridică restricțiile COVID-19, în ciuda avertismentelor experților
Mai multe state americane ridică restricțiile COVID-19, în ciuda avertismentelor experților
Avertisment pentru utilizatorii de carduri. Cea mai recentă metodă de fraudă cibernetică
Avertisment pentru utilizatorii de carduri. Cea mai recentă metodă de fraudă cibernetică