Prima pagină D:News

Ai 30 de ani „în buletin”? S-ar putea ca organismul tău să fie mult mai bătrân

Redactia Descopera.ro | 04.11.2013 | ● Vizualizări: 237
Aimentaţia nesănătoasă duce la instalarea obezităţii, a diabetului şi a bolilor cardiovasculare încă de la vârste tinere.     + zoom
Galerie foto (1)

Adulţii din societatea occidentală contemporană au o stare de sănătate atât de proastă, încât sunt, din punct de vedere metabolic, cu 15 ani mai bătrâni decât erau părinţii şi bunicii lor la aceeaşi vârstă, spun oamenii de ştiinţă.

Tinerii adulţi de azi sunt mai predispuşi să sufere de hipertensiune arterială, diabet şi obezitate decât generaţiile precedente, arată un studiu realizat de cercetătorii danezi şi publicat în European Journal of Preventive Cardiology.

În cadrul studiului, au fost examinaţi periodic, timp de 25 de ani, 6.000 de adulţi cu vârstele de 20, 30, 40 şi 50 de ani. Cercetătorii au constatat astfel că generaţiile mai tinere au, în medie, o „sănătate metabolică” proastă, prezentând o gamă întreagă de probleme medicale.

La bărbaţii cu vârsta între 30-39 de ani, este cu 20% mai probabil ca  aceştia să fie supraponderali,  iar în cazul femeilor de 20-29 de ani, este de două ori mai probabil să fie obeze, în comparaţie cu persoanele din generaţiile anterioare.

Tensiunea arterială este, de asemenea, mai crescută la generaţiile mai tinere, atât la bărbaţi cât şi la femei, iar probabilitatea ca aceşti oameni tineri să aibă diabet este de asemenea mai mare decât în cazul părinţilor şi bunicilor lor.

Autorul studiului, Gerben Hulsegge, de la Institutul Danez de Sănătate Publică, spune că generaţiile tinere sunt, de fapt, din perspectiva sănătăţii metabolice, cu 15 ani mai bătrâne  decât vârsta cronologică. 

„Generaţiile de adulţi născuţi mai recent o duc mult mai rău cu sănătatea decât predecesorii lor. De exemplu, prevalenţa obezităţii în rândul generaţiilor mai tinere de bărbaţi şi femei, la vârsta medie de 40 de ani, este similară cu cea care apărea în generaţiile mai vârstnice la 55 de ani. Asta înseamnă că generaţiile tinere sunt cu «15 ani peste» faţă de cele mai în vârstă şi vor suferi de obezitate pe o perioadă mai lungă.”

Rezultatele scot în evidenţă necesitatea menţinerii unei greutăţi sănătoase, prin încurajarea activităţii fizice şi a unei alimentaţii echilibrate, în special în rândul generaţiilor tinere.”

Cercetătorul a adăugat că diminuarea fumatului - deja observată în ţările dezvoltate - şi îmbunătăţirea serviciilor medicale sunt factori care determină creşterea speranţei de viaţă la generaţiile mai tinere, dar, totodată, într-un viitor mai îndepărtat - deşi e greu de prevăzut cu exactitate acest lucru - am putea asista şi la o încetinire a creşterii speranţei de viaţă, tocmai din cauza tendinţei contemporane de răspândire a obezităţii.

Sursa: Mail Online

ASCULTĂ CE GÂNDEȘTI