Prima pagină D:News

Ce formă are corpul tău: de măr sau de pară? Răspunsul îţi spune dacă rişti să suferi de afecţiuni grave

Redactia Descopera.ro | 04.12.2013 | ● Vizualizări: 762
Cercetătorii au descoperit că trupurile în formă de măr sunt mult mai periculoase pentru sănătate decât cele în formă de pară     bărbat gras + zoom
Galerie foto (1)

Un nou studiu arată că persoanele care prezintă în zona abdomenului greutate în exces sunt supuse unui risc mai mare de a suferi de probleme de rinichi.

Cercetări mai vechi au arătat că persoanele care au corpul în „formă de măr” prezintă un risc mai mare de a suferi de probleme cardiovasculare decât persoanele care au trupul în „formă de pară”.

Noul studiu, ce a fost publicat în American Society of Nephrology, a identificat semne ce indicau prezenţa unor probleme de rinichi chiar şi în cazul persoanelor sănătoase care aveau corpul în formă de măr. Experţii afirmă că oamenii ar trebui să aibă mai multă grijă de starea de sănătate a rinichilor.

Cercetarea a fost efectuată de o echipă de oameni de ştiinţă de la University Medical Center Groningen din Olanda, fiind studiate peste 300 de persoane care aveau o greutate normală sau care erau supraponderale.

Oamenii de ştiinţă au descoperit că persoanele care prezentau raport talie-şold mai mare – lucru valabil în cazul persoanelor cu corpul în formă de măr – aveau totodată o funcţionalitate redusă a rinichilor, un flux sangvin redus în rinichi şi o tensiune arterială mai mare la rinichi.

Acest lucru era observat chiar şi în cazul persoanelor care erau sănătoase din alte puncte de vedere.

„Am descoperit că persoanele cu trupul în formă de măr prezintă o presiune arterială ridicată în zona rinichilor, acest lucru fiind valabil chiar şi în cazul persoanelor ca sunt sănătoase şi care au o tensiune arterială normală” a declarat Arjan Kwakernaak, cercetătorul care a efectuat acest studiu.

„Situaţia este şi mai rea în cazul persoanelor supraponderale sau obeze”, a mai spus Kwakernaak.

Rezultatele cercetării sugerează că aceste persoane ar putea beneficia de pe urma tratamentelor ce duc la reducerea tensiunii arteriale în zona rinichilor, cum ar fi reducerea cantităţii de sare din dietă şi folosirea unor medicamente în acest scop.

Un purtător de cuvânt al organizaţiei Kidney Research UK a declarat că „ştiam că studiile ştiinţifice arată că obezitatea centrală – «forma de măr» – este asociată unui risc cardiovascular mai mare decât obezitatea periferică – «forma de pară». Această cercetare nouă arată că acelaşi lucru este valabil şi în cazul problemelor de rinichi. Noul studiu oferă dovezi suplimentare ce atestă că există o legătură între obezitate şi numărul tot mai mare de afecţiuni ale rinichilor înregistrat în ultima vreme, ceea ce arată că este nevoie de un efort suplimentar pentru a face oamenii să conştientizeze importanţa protejării rinichilor”.

Sursa: BBC News