Home » D:News » Cercetătorii au descoperit motivele pentru care femeile îi aleg pe unii bărbaţi drept parteneri

Cercetătorii au descoperit motivele pentru care femeile îi aleg pe unii bărbaţi drept parteneri

Cercetătorii au descoperit motivele pentru care femeile îi aleg pe unii bărbaţi drept parteneri
Publicat: 19.04.2013
Un nou studiu efectuat de o echipă de cercetători americani arată că femeile aflate la momentul de maximă fertilitate preferă mirosul bărbaţilor care „mustesc” a testosteron.

Alte cercetări au arătat că ovulaţia influenţează preferinţele sexuale ale femeilor. De exemplu, femeile aflate în faza fertilă a ciclului menstrual preferă trăsăturile mai masculine, precum o voce groasă sau o faţă bărbătească, caracteristici asociate hormonului testosteron. Alte studii sugerează că femeile fertile sunt atrase de bărbaţii cu un nivel mare al hormonului de stres cortizol, care ar putea juca un rol în sistemele imunitare puternice.

În această nouă cercetare, oamenii de ştiinţă au testat modul în care se modifică preferinţele sexuale olfactive ale femeilor în funcţie de nivelul de testosteron şi de cortizol al bărbaţilor. În acest scop, cercetătorii le-au dat bărbaţilor participanţi la studiu câte un tricou pe care aceştia trebuiau să-l poarte timp de două nopţi consecutive, timp în care le-a fost interzis să folosească săpunuri parfumate sau detergenţi, să consume băuturi alcoolice sau să fumeze şi să mănânce usturoi, ceapă, ardei iuţi, brânzeturi şi alte alimente puternic mirositoare.

Ulterior, femeile participante la studiu au mirosit tricourile bărbaţilor şi au acordat câte o notă de la 1 la 10 pentru nivelul de plăcere, de atracţie şi de intensitate al mirosurilor. De asemenea, femeile au completat un chestionar referitor la ciclul lor menstrual şi în care menţionau dacă foloseau contraceptive hormonale.

Cercetătorii au colectat mostre de salivă de la bărbaţi pentru a măsura nivelul de testosteron şi de cortizol.

Rezultatele studiului au arătat că femeile care se aflau în etapa cea mai fertilă a ciclului menstrual preferau mirosul bărbaţilor cu un nivel mare de testosteron, clasificând tricourile „bărbăteşti” drept cele mai plăcute şi mai atrăgătoare. În schimb, femeile nu arătau vreo preferinţă pentru mirosul bărbaţilor cu un nivel ridicat al cortizolului. Dacă nivelul de fertilitate al femeilor nu era luat în calcul, niciunul dintre cei doi hormoni nu influenţa nivelul de atracţie al bărbaţilor conform clasificărilor femeilor.

Legătura descoperită între testosteron şi nivelul de atractivitate al mirosului contrastează cu rezultatele unui studiu mai vechi. Acel studiu folosise un număr mai mic de voluntari (19 bărbaţi, faţă de 46 de bărbaţi, câţi au participat la acest studiu), ceea ce ar putea afecta importanţa rezultatelor. Cu toate acestea, în cercetarea mai veche nivelul testosteronului fusese măsurat de trei ori ori într-o zi, fiind astfel mai sensibilă la fluctuaţiile de nivel ale acestui hormon.

„Această zonă de cercetare este una controversată. Studiile se contrazic de multe ori”, a comentat psihologul Wendy Wood de la University of Southern California, specialist ce nu a participat la acest studiu. „Doar câteva studii au arătat că ciclul menstrual al femeilor influenţează preferinţele lor sexuale, iar multe altele nu au identificat vreun efect asupra preferinţelor”, a subliniat Wood.

Substanţa chimică androstenol contribuie la aroma moscată a transpiraţiei. Bărbaţii produc această substanţă chimică în cantităţi mult mai mari decât femeile, iar nivelul de testosteron ar putea prezenta o legătură cu producerea acestor molecule, sugerează cercetătorii. Dacă acest lucru este adevărat, femeile participante la studiu ar putea reacţiona la aceste indicii subtile. Cu toate acestea, este în continuare neclar dacă aceste substanţe chimice reprezintă un semnal al calităţilor masculine sau pur şi simplu sunt un efect secundar al acestora.

Sursa: LiveScience

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase