Home » D:News » Ai probleme de respiraţie în somn? Iată o metodă simplă prin care le poţi atenua

Ai probleme de respiraţie în somn? Iată o metodă simplă prin care le poţi atenua

Publicat: 20.04.2013
Un nou studiu sugerează că persoanele care suferă de apnee de somn s-ar putea bucura de beneficii pe termen lung dacă slăbesc în urma sportului şi a unei diete sănătoase.

Cercetătorii au descoperit că participanţii obezi la studiu care au trecut printr-o schimbare de stil de viaţă ce a durat un an prezentau un risc înjumătăţit ca apneea de somn să se agraveze în comparaţie cu persoanele care nu beneficiaseră de această schimbare.

Oamenii care suferă de apnee de somn se opresc din respirat pentru perioade scurte de timp atunci când căile respiratorii se blochează în timpul somnului. Această problemă este foarte răspândită în rândul persoanelor supraponderale de vârstă mijlocie, iar forma avansată a acestei afecţiuni este asociată mai multor probleme cardiovasculare.

„De obicei durează câţiva ani până când afecţiunea progresează de la o stare blândă la una gravă, iar de regulă acest lucru se datorează creşterii în greutate”, explică doctorul Henri Tuomilehto, specialistul care a efectuat acest studiu la clinica de somn Oivauni din Kuopio, Finlanda.

„Cu aceste rezultate, arătăm că persoanele care îşi schimbă stilul de viaţă pot să oprească progresul apneei de somn”, a comentat cercetătorul. „Până acum, nimeni nu a acordat atenţie acestui lucru”, a mai spus Tuomilehto.

Tuomilehto a distribuit în mod aleatoriu cei 81 de participanţi la studiu – adulţi obezi afectaţi de apnee de somn –  într-unul din două grupuri. Într-unul din grupuri pacienţii beneficiau de o intervenţie din partea specialiştilor timp de un an, ce includea un plan de alimentaţie redus în calorii şi sfaturi referitoare la dietă şi la sport, pe când în celălalt grup pacienţii aveau parte de un număr limitat de sesiuni în cadrul cărora primeau informaţii generale despre dietă şi sport.

Rezultatele au arătat că intervenţia asupra persoanelor din primul grup a dus la beneficii pentru sănătate. Totuşi, era neclar dacă aceste efecte urmau să persiste după încheierea programului.

De aceea, cercetătorii au revenit la 57 dintre cei 81 de participanţi la patru ani distanţă de la primul studiu. 

Oamenii de ştiinţă au descoperit că persoanele care făcuseră parte din primul grup reuşiseră să-şi menţină greutatea. În medie, aceşti participanţi cântăreau, în medie, cu 5,45 kilograme mai puţin decât în urmă cu 5 ani. În schimb, participanţii din cel de-al doilea grup cântăreau, în medie, cu 0,5 kg mai mult.

Şase participanţi din primul grup trecuseră de la o fază blândă apneei de somn la una moderată, însă niciun participant nu ajunsese într-o stare gravă. În schimb, 12 membri din cel de-al doilea grup progresaseră la o fază moderată şi 2 ajunseseră să sufere de apnee de somn în stare gravă.

„Dacă aţi slăbit câteva kilograme, patru ani mai târziu veţi observa în continuare beneficii în ceea ce priveşte apneea de somn, chiar dacă între timp aţi mai pus la loc”, a explicat Gary Foster, şeful Center for Obesity Research and Education din Philadelphia.

Foster, care nu a participat la acest studiu, afirmă că rezultatele cercetării confirmă rezultatele propriilor sale studii.

„Obezitatea este cel mai mare factor de risc modificabil în ceea ce priveşte apneea de somn”, a explicat specialistul.

„Ar trebui să considerăm în mod serios reducerea greutăţii ca tratament pentru apneea de somn”, a declarat şi Tuomilehto.

Conform statisticilor elaborate de American College of Physicians, între 4% şi 9% dintre bărbaţii cu vârste mijlocii şi 2%-4% dintre femeile cu vârste mijlocii suferă de apnee de somn, însă majoritatea cazurilor nu sunt diagnosticate.

„Dacă observaţi vreun simptom, chiar dacă nu este un simptom grav, ar trebui să-l luaţi în serios. Dacă într-o fază timpurie a afecţiunii vă schimbaţi stilul de viaţă, puteţi vindeca această boală şi preveni dezvoltarea sa”, a concluzionat doctorul Henri Tuomilehto.

Sursa: Reuters

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase