Home » D:News » Cea mai importantă ştiinţă a minţii umane, psihiatria, se transformă în urma unei decizii importante

Cea mai importantă ştiinţă a minţii umane, psihiatria, se transformă în urma unei decizii importante

Publicat: 04.05.2013
Cea mai importantă ştiinţă a minţii umane, psihiatria, se transformă în urma unei decizii importante
Un anunţ surprinzător făcut de institutul guvernamental SUA responsabil de supravegherea cercetărilor asupra sănătăţii meitale tulbură psihiatria: organizaţia se distanţează de „Biblia” psihiatriei, celebrul DSM (Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders).

National Institute of Mental Health (NIMH) finanţează mai multe cercetări asupra afecţiunilor mintale decât oricare altă agenţii din lume — iar săptămâna aceasta institutul a anunţat un plan prin care îşi vor reorienta investigaţiile ştiinţifice „departe de categoriile DSM”. Informarea surprinzătoare vine cu doar câteva săptămâni înainte de publicarea DSM-5, o actualizare a manualului care a avut recepţie controversată în urma mai multor schimbări asupra criteriilor de diagnosticare.

„Elementul forte al fiecărei ediţii a DSM-ului a constat în siguranţa sa — fiecare ediţie a făcut ca toţi practicienii să folosească aceiaşi termeni în aceleaşi situaţii”, afirmă directorul NIMH, Thomas Insel, în anunţ. „Slăbiciunea sa constă în absenţa validităţii”. Mai ales, subliniază Insel, criteriile de diagnosticare din DSM se bazează pe o serie de simptome, nu pe un set de măsurători obiective. Pe măsură ce oamenii de ştiinţă îşi extind cunoştinţele despre genetică şi ştiinţă cognitivă, subliniază Insel, diagnosticarea va deveni mai riguroasă. „Pacienţii cu afecţiuni mintale merită ceva mai bun”, a declarat Insel.

Pentru a promova aceste diagnostice riguroase, NIMH îşi va concentra eforturile de finanţare asupra cercetărilor care analizează aceste mecanisme biologice. Scopul, în cele din urmă, este „colectarea datelor genetice, fiziologice, cognitive şi cele ce pot fi obţinute cu aparatele de imagistică pentru observa cum toate datele – şi nu doar simptomele – se aliniază şi cât de înrudite sunt aceste tipare de aliniere în ceea ce priveşte reacţia la tratament”, a spus Insel.

Desigur, va fi nevoie de câteva decenii până când aceste eforturi de cercetare vor rezulta în noi metode de diagnosticare şi noi tratamente pentru afecţiunile mentale. Dar aceşti paşi importanţi sugerează că „biblia” sănătăţii mintale nu-şi va mai merita supranumele pentru mult timp.

Sursa: The Verge

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase