Home » D:News » Emoţia pe care bărbaţii nu ar trebui să o manifeste la interviul de angajare

Emoţia pe care bărbaţii nu ar trebui să o manifeste la interviul de angajare

Autor: Maria Olaru 05.27.2013
Emoţia pe care bărbaţii nu ar trebui să o manifeste la interviul de angajare
În goana după căutarea unui job toţi oamenii, dar mai ales bărbaţii, ar trebui să îşi lase emoţiile la uşa biroului unde sunt intervievaţi pentru noul post, demonstrează studiile.

Noul studiu realizat de oamenii de ştiinţă de la Universitatea Guelph, Canada, a reliefat faptul că oamenii care sunt anxioşi în timpul interviurilor de angajare au mai puţine şanse a de a primi postul vizat. Mai mult, efectul pare să fie mai mare în rândul bărbaţilor, decât al femeilor. 

Deborah Powell, unul dintre autorii studiului, susţine că anxietatea manifestată în timpul interviului de angajare se poate manifesta în mai multe forme precum ticurile nervoase sau dificultatea de a vorbi şi de a oferi răspunsuri la întrebări. Toate acestea manifestări ale anxietăţii scad drastic şansele unui intervievat de a fi angajat. 

Rezultatele au indicat că deşi, în timpul interviurilor, bărbaţii nu sunt mai anxioşi, comparativ cu femeile, ei se confruntă cu mai multe dificultăţi impuse de această stare. 

La studiu au luat parte 125 de persoane care au fost supuse unui interviu fals. Nivelul de anxietate experimentat de subiecţi a fost mai întâi estimat de fiecare participant în parte, urând ca mai apoi acesta să fie evaluat de intervievatori. 

Astfel, cercetătorii au constatat că participanţii care manifestaseră niveluri înalte de anxietate obţineau scoruri mai mici la interviu, comparativ cu subiecţii care îşi controlau emoţiile. În plus, s-a observat că cele mai proaste rezultate s-au înregistrat în rândul bărbaţilor anxioşi. 

„S-ar putea să fie vorba de un stereotip legat de anxietate, oamenii acceptând, mai curând, ca femeile să fie anxioase şi nu bărbaţii. Probabil că ne aşteptăm ca bărbaţii să fie mai puţin emoţionali şi mai hotărâţi”, a declarat Powell. 

Un alt coautor al studiului, Amanda Feiler, susţine că nu este exclus ca femeile şi bărbaţii să facă faţă în mod diferit anxietăţii. Este posibil ca femeile să folosească strategii mai eficiente care să le permită să îţi stăpânească anxietatea. Ea a adăugat că femeile au tendinţa de a repeta înainte de  interviul propriu-zis, fiind ajutate de alte prietene care le oferă şi suport emoţional. „Prin contrast, bărbaţii au tendinţa de a evita astfel de activităţi, pregătindu-se mai puţin pentru interviu decât femeile şi obţinând rezultate mai slabe”, a adăugat Feiler. 

Totuşi, indiferent de gen, studiul a subliniat faptul că starea de anxietate poate pune piedici unui individ care încearcă să obţină un loc nou de muncă. 

În acelaşi timp, Powell a explicat că cercetarea a indicat şi faptul că atunci când oamenii sunt anxioşi, par mai puţin entuziaşti. 

Sursa: Live Science